Stiinta si tehnica

Infractionalitatea informatica, în dezvoltare

Globalizarea economiei genereaza o expansiune a comertului fara precedent. Implicit, globalizarea pietei mondiale de capital permite oricarei persoane sau firme sa transfere mari sume de bani, aproape oriunde în lume. S-a creat practic posibilitatea ca orice suma de bani sa poata fi transferata, liber si rapid, în scopul unui plasament cât mai favorabil si cu o rata a profitului cât mai mare. Toate aceste lucruri au devenit posibile datorita în primul rând calculatorului si a sistemului informatizat pe care îl genereaza acesta. PC-ul reprezinta în istoria umanitatii ceea ce au reprezentat aparitia alfabetului sau a tipografiei. La ora actuala cu ajutorul PC-urilor si a retelei Internet, lumea comunica într-un mod inimaginabil cu câtiva ani în urma. Mai mult, se poate achizitiona orice produs din orice colt al lumii. Zilnic, numarul de retele aflate în utilizare creste prin conectarea directa sau indirecta la internet.

Orice retea conectata la internet ofera posibilitati nebanuite de acces în primul rând la informatie din toate domeniile. Informatiile care circula pe internet sunt neutre, însa aici ia nastere o sursa de date pentru orice activitate umana posibila, legala sau ilegala. Informatia este neutra, dar unele informatii pot fi de ajutor unei persoane, iar altele îi pot face rau. Un hacker daca sparge o retea de calculatoare guvernamentala a propriului stat poate fi catalogat terorist, însa daca acelasi hacher sparge o retea a unui stat inamic, va fi considerat erou. Se adevereste ideea ca un lucru poate fi bun sau rau, în raport cu punctul de vedere exclusivist din care este vazut. Unul dintre factorii de risc la care este expusa o retelea de calculatoare conectata la internet este expunerea acesteia la actiunea unor programe cu caracter subversiv sau distructiv. Internetul s-a dezvoltat într-un ritm de masa începând cu anul 1985, în prezent existând câteva sute de milioane de calculatoare host conectate. Pe an ce trece, numarul acestora creste, dar în acelasi timp cresc si pierderile determinate de atacul concertat asupra retelelor de calculatoare. Fiecare retea de calculatoare are o anumita cota de risc, datorita expunerii acesteia unui numar ridicat de potentiali hackeri, dar la retelele conectate la internet cota de risc creste exponential.

Lumea hackerilor

Hackerul, un termen generic care s-a încetatenit, este o persoana neautorizata, care patrunde cu ajutorul unui PC într-o retea de calculatoare, pe care le contamineaza cu anumite programe virus sau poate provoca pagube de alta natura. În viata de zi cu zi, exista persoane care îti patrund în casa si-ti fura bunurile, pe internet exista persoane care fura sau distrug informatia. Aceste persoane sunt considerate chiar mai periculoase, decât cei care îti fura din casa, deoarece ei pot sustrage tot ceea ce exista în baza de date a unui calculator, fara ca proprietarul sa afle, sau daca afla, de obicei este prea târziu. S-au întâlnit cazuri când o anumita companie afla ca i-au fost devalizate bazele de date de un hacker, numai atunci când începe sa piarda fiecare afacere pe care o deruleaza, deoarece, sa spunem, concurenta practica preturi mai mici. Lumea hackerilor s-a individualizat prin aparitia unor persoane, numite generic crackeri, care se specializeaza pe spargerea unui sistem informatic. Persoanele din aceasta categorie au în general o pregatire tehnica mai redusa decât a unui hacker obisnuit. Crackerul anonim este de obicei un pusti de liceu care cu un PC obisnuit ataca sistemele informatice prin intermediul unei parole primitive. Acesti adolescenti, în primul rând datorita lipsei lor de experienta si a pregatirii reduse, reprezinta unul dintre cele mai mari pericole la adresa retelelor de calculatoare conectate la internet. Tot din categoria hackerilor mai fac parte PHREAKER-ii si PHRACKER-ii. În general din aceste categorii fac parte adolescenti, care îsi consuma timpul copiind programe care asigura servicii de telefonie gratuita si prin intermediul acestora vor penetra calculatoarele si bazele de date ale companiilor de telefonie mobila. Majoritatea fac acest lucru din teribilism, distractie si placere. Pentru a-si marca prezenta, dupa intrarea în sistem, lasa un mesaj administratorului de sistem, pentru a-l înstiinta despre penetrare. Talentul acestor adolescenti de exceptie, care în marea majoritate a cazurilor sunt autodidacti, atrage atentia. Uneori sunt racolati de anumite agentii secrete, pentru a-i folosi în actiuni de spionaj si sabotaj industrial. Hackerii sunt catalogati ca tehnomaniaci, având personalitati extraordinar de dezvoltate, cu o dorinta la fel de mare de a epata si de a împartasi si altora ceea ce stie si a facu el.

Închisoare pentru

hackeri

România nu duce lipsa de hackeri, la numarul populatiei, ocupa unul dintre primele locuri în lume. În ultima perioada de timp, în România au fost mai multe cazuri de hackeri care au penetrat sisteme informatice, chiar a unor agentii de securitate din SUA, firme etc. Un caz a fost al unui elev de liceu, care a penetrat sistemul de date al Pentagonului, sau al altui tânar caruia i s-a întocmit dosar penal pentru santaj, care a intrat în baza de date a unei firme si a amenintat ca le va distruge baza de date daca nu îl vor angaja. Dar cele mai tari cazuri, au fost ale unui tânar aradean, Victor Faur de 26 ani, care risca 54 de ani de închisoare pentru violarea computerelor NASA. Acesta a fost pus sub acuzare de o instanta americana, pentru atacarea a 150 de sisteme informatice, apartinând NASA, Departamentului American pentru Energiei si de apartenenta la o grupare de hackerii întitulata “WhiteHat team” (“Echipa palariilor albe”). Paguba estimata de catre expertii americani 1,5 milioane de dolari. Ca urmare a atacurilor, o anumita perioada de timp, inginerii americani de la NASA, au folosit sisteme manuale de comunicare si ghidaj pentru navele spatiale. Americani au cerut extradarea lui Victor Faur, dar Curtea de Apel Bucuresti a refuzat, considerând ca nu sunt suficiente garantiile oferite de americani, pentru ca românul sa fie returnat în vederea executarii pedepsei în România. De asemenea, un alt caz de rasunet, dar acesta mai mult cu impact intern, a fost cel referitor la Dumitru Ciobanu, din Iasi, care a fost acuzat ca a distribuit pe 27 de sisteme informatice o noua versiune a virusului “Blaster”. A fost condamnat de o instanta ieseana la 4 luni de închisoare cu suspendare pentru detinerea fara drept a unui program cu scop de peturbare a unui sistem informatic.

România internauta

Pâna în 1990, România nu a dispus de o retea de calculatoare pusa la punct, dar în ultimii 2-3 ani, sistemele informatice au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. Internetul a intrat în cotidian. Dezvoltarea tehnologiei IT si ieftinirea acesteia au permis aproape acces aproape nelimitat la informatii, prin intermediul internetului. Conditiile au permis si determinat specializarea în domeniul IT, a tot mai multor persoane, în special tineri. Odata cu acestia s-au specializat si cei interesati de comiterea fraudelor cu ajutorul calculatorului. Numarul celor care folosesc internetul creste zilnic, inclusiv a celor care fac acest lucru în mod ilegal. În general cei conectati la internet au cunostinte bune în domenilul informaticii si navigheaza în sistem fara probleme. Unii dintre acesti utilizatori devin subiecti ai infractiunilor, cauzele de cele mai multe ori fiind de ordin social si economic. Internetul tinde sa devina un mijloc care poate fi exploatat de infractori pentru obtinerea de bani si bunuri. În aceste conditii, în viitor asigurarea securitatii retelelor de calculatoare, a datelor si informatiilor înmagazinate, va constitui o preocupare, atât în productia de calculatoare, cât si de programe, a companiilor specilizate, dar si a serviciilor secrete de informatii.

Pierderi de milioane

Înca din 1997, “Computer Securirty Institute”, o asociatie de specilisti în securitatea calculatoarelor, cu sediul la San Francisco, a semnalat într-o expertiza efectuata asupra a 249 de companii americane, ca au descoperit pierderi de peste 100.000.000 USD, datorate infractiunilor comise prin violarea securitatii calculatoarelor. Numai daca extrapolam aceasta cifra, pentru a include firmele americane, cifra totala a pierderilor ajunge la miliarde de dolari. si asta a fost în 1997. Odata cu dezvoltarea si patrunderea în toate domeniile a internetului, riscurile si bresele de securitate vor evolua în aceeasi masura.Este de la sine înteles ca indiferent daca este administrator de sistem, specialist în securitatea calculatoarelor, manager IT, sau webmaster, fiecare oparator trebuie în primul rând sa determine riscurile de securitate la care sunt supuse retelele de calculatoare proprii. În tarile dezvoltate, fraudele savârsite prin intermediul calculatorului au o reglementare juridica bine definita.

Zaharia Cotoc

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close