Stiinta si tehnica

“Îngerul digital” – Semnul Fiarei?

“Şi a făcut ca toţi, mici şi mari, bogaţi şi săraci, slobozi şi robi, să primească un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte, şi nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei sau numărul numelui ei.” (Apocalipsa 13:16-17)

Pe 21 noiembrie, 2003, la Paris, compania americană Applied Digital Solutions a anunţat, în cadrul unei conferinţe pe tema securităţii mondiale, că va începe comercializarea unui microcip implantabil în corpul uman pe cale injectabilă. Dispozitivul, conceput de subfiliala Digital Angel Corporation, a fost prezentat drept soluţia ideală pentru prevenirea şi combaterea fraudelor din sistemul financiar, în care furtul cărţilor de credit a devenit epidemic, provocînd pagube de peste 50 de miliarde de dolari anual. Scott R. Silverman, reprezentantul Applied Digital Solutions, a afirmat că microcipul are o mulţime de alte aplicaţii, esenţiale pentru implementarea “societăţii fără bani”, în care toate operaţiunile vor fi electronice. Conducerea firmei susţine că potenţialul de comercializare al dispozitivului este imens. Într-o primă fază, Applied Digital Solutions se aşteaptă la o cifră de afaceri de 100 de miliarde de dolari.

“Îngerul digital”

Microcipul implantabil, de mărimea unui bob de orez, conţine un număr de identificare unic şi o serie de date personale. Dispozitivul emite o undă radio care poate fi interceptată de scanere şi sateliţii aflaţi pe orbită.
În urma experimentelor făcute, specialiştii firmei Digital Angel, cu sediul în Florida, au ajuns la concluzia că cea mai bună poziţionare a dispozitivului este sub piele, în exteriorul palmelor.
Şeful programului de dezvoltare a microcipului, Peter Zhou, spune că
potenţialul invenţiei pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii indivizilor este practic nelimitat. Zhou consideră că microcipul reprezintă garanţia funcţionării sigure a comerţului electronic, motorul de mâine al economiei mondiale: “În viitorul apropiat, computerele vor fi astfel programate încît să nu poată opera fără acest sistem de identificare. Dispozitivul va emite un semnal de la persoana “purtătoare” către computer. În lipsa microcipului, nu se va putea efectua nici un fel de tranzacţie comercială.” 
Zhou mai susţine că “dispozitivul va aduce linişte şi siguranţă celor care îl folosesc şi familiilor lor. În cazul în care un individ se rătăceşte, va putea fi localizat şi salvat imediat. Părinţii vor şti tot timpul unde se află copiii lor, iar delincvenţii vor putea fi supravegheaţi cu costuri minime.”
În plus, microcipul va avea capacitatea de a monitoriza pulsul, tensiunea şi alte funcţii vitale ale organismului: “Cei care au probleme de sănătate vor fi mult mai liniştiţi. Doctorul va afla dacă au necazuri înaintea lor”.

La apusul libertăţii

Se pare însă că toate aceste “avantaje” nu au reuşit să convingă mai multe grupuri de apărare a drepturilor şi libertăţilor civile din SUA de necesitatea aplicării acestei tehnologii. American Civil Liberties Union, Electronic Frontier Foundation, Electronic Privacy Information Center, Privacy International şi Foundation for Information Policy Research au semnat o petiţie în care cheamă la instituirea unui moratoriu asupra introducerii microcipului. Acest organizaţii se tem de impactul noii tehnologii asupra libertăţii individuale. 
Cercetătoarea Elaine M. Ramish spune că perspectivele sunt înspăimântătoare: “În prezent, există deja infrastructura necesară pentru a implanta dispozitivele biometrice în corpul oamenilor. Guvernul Statelor Unite are capacitatea de a monitoriza asemenea dispozitive şi, în consecinţă, şi persoanele care le poartă. Sub lupa autorităţilor vor fi toţi indivizii, indiferent dacă au comis sau nu o infracţiune. Informaţiile de pe cipuri, care vor conţine date complete despre situaţia economică, socială şi medicală a indivizilor, vor putea fi citite fără permisiunea acestora. Cetăţenii vor fi transformaţi în , în simple anexe ale sistemului”.  
Elaine Ramish crede că sistemul de identificare via microcipuri va fi introdus în două etape: “Inevitabilitatea introducerii dispozitivului va depinde de abilitatea guvernului de a face imposibilă o viaţă normală fără un cip. La început, procedura va fi voluntară. Implantarea dispozitivului va oferi multe avantaje, astfel că treptat, lumea se va familiariza cu noul sistem. La urma urmelor, guvernul n-a forţat niciodată pe nimeni să-şi ia permis de conducere. Dar dacă puterea poate să te determine să te laşi amprentat pentru a obţine permisul, de ce nu te-ar putea convinge să-ţi bagi un cip sub piele?Apoi, chiar dacă procedura de implantare va rămâne benevolă, presiunea asupra individului va creşte. În cele din urmă, în numele interesului general al societăţii, guvernul îi va obliga pe toţi cetăţenii să poarte un microcip.”

Pe 31 ianuarie 2003, Applied Digital Solution a primit premiul special “Pionierii Tehnologiei” din partea Forumului Economic Mondial, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea economică şi socială a omenirii prin intermediul inovaţiilor tehnologice. Ţelul declarat al FEM este îmbunătăţirea condiţiilor de existenţă ale umanităţii. Unul din obiectivele organizaţiei este vaccinarea fiecărui om de pe planetă.

“Dacă se inchină cineva fiarei şi icoanei ei, şi primeşte semnul ei pe frunte sau pe mână, va bea şi el din vinul mâniei lui Dumnezeu, turnat neamestecat în paharul mâniei Lui; şi va fi chinuit în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului. Şi fumul chinului lor se suie în sus în vecii vecilor. Şi nici ziua, nici noaptea n-au odihnă cei ce se închină fiarei şi icoanei ei, şi oricine primeşte semnul numelui ei! (Apocalipsa 14:9-12)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close