Economic

Investitorii elvețieni, reuniune la Târgu-Mureș

A intalnire Camera de Comerț Româno-Elvețiană și Ambasada Elveției la București au organizat joi, 25 septembrie, o întâlnire cu autoritățile publice din Târgu-Mureș și cu principalii investitori elvețieni din județ, reuniune în cadrul căreia s-au discutat principalele probleme cu care se confruntă investitorii străini din România, cât și aspecte legate de investițiile viitoare.

Elveția, a opta țară ca putere de investiție în România

Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, a declarat, la finalul reuniunii, că Elveția este a opta țară ca putere de investiție în România, investitorii elvețieni fiind foarte importanți și în județul Mureș. „Sunt ambasadorul Elveției în România de mai bine de trei ani și împreună cu Camera de Comerț am mers în mai multe județe din România și am vorbit despre investiții și probleme economice. Companiile elvețiene în care am investit aici, în Târgu-Mureș, sunt printre cele mai bune companii elvețiene. La întâlnirea de astăzi, am avut onoarea să-i avem pe prefectul județului Mureș și președintele Consiliului Județean Mureș și am discutat despre problemele pe care le-am ridicat. Știm că una dintre principalele probleme pe care investitorii străini o au în România este faptul că legile se schimbă foarte rapid fără avertisment, fără a consulta companiile. Aici avem parte de sprijinul autorităților locale pentru a găsi soluții la probleme, pentru a fi proactivi și pentru a face ca investițiile să fie foarte eficiente pentru toată lumea (…) În județul Mureș sunt mulți investitori străini, dar cred că Elveția este unul dintre cei mai importanți investitori străini. La nivel național, Elveția este a opta țară ca putere de investiție în România. România are un potențial foarte mare pentru investiții și se va investi în continuare. Este dificil să spunem cu exactitate care vor fi cifrele pentru următorii ani, însă România este stat membru al Uniunii Europene, are forță de muncă mare și este destul de aproape de Vest, așa că tendința investitorilor elvețieni este de a investi în România”, a precizat Jean-Hubert Lebet.

Autoritățile, să lucreze mai mult la imaginea României

B ambasadorAmbasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti a spus că una dintre problemele majore cu care se confruntă investitorii străini din România este legată de schimbarea rapidă a legilor şi a regulilor, țara noastră având un potențial uriaș, însă e nevoie ca imaginea ei în afară să fie îmbunătățită. „România are un potențial uriaș. Prima mare problemă în România este lipsa de stabilitate şi de predictibilitate a legilor. A doua problemă este lipsa de continuitate şi de planificare pe termen lung pe infrastructură, energie, infrastructura de transport. E foarte interesant să mergi în România pe drumuri lăturalnice, însă ar fi bine ca transportul să se poată face pe autostrăzi. Autoritățile române ar trebui să lucreze pentru o imagine mai bună a României. Este ușor să fii ambasador al Elveției, pentru că imaginea Elveției este foarte bună în afară, dar colegul meu, ambasadorul României în Elveția are o muncă foarte dificilă. Atunci când ajungi să cunoști această țară, vei observa că e foarte frumoasă, există un potențial foarte ridicat, există siguranță pe străzi, ceea ce este un lucru foarte important și, bineînțeles, există potențial de muncă”, a transmis Jean-Hubert Lebet.

Preşedintele Camerei de Comerţ Elveţia-România, Markus Wirth, a spus că se poartă mereu discuții cu autoritățile din România pentru întărirea relațiilor cu investitorii străini. „Camera de Comerț Româno-Elvețiană a fost înființată în anul 2000 și am avut o colaborare foarte bună și deschisă cu Ambasada din Elveția în România. Vrem să întărim relațiile pe care le avem pentru dezvoltarea companiilor și noi facem legătura, cu sprijinul Ambasadei, cu autoritățile din România. În opinia mea, Elveția este aici cel mai mare investitor, dacă vorbim de cifra de investiție este Grupul Novartis și cred că într-un an și jumătate va fi Grupul Ameropa cu Azomureș”, a spus Markus Wirth.

Clase specializate pentru ucenicii

Daniel Hirschi, vicepreședintele Clubului Economic German din Mureș, a vorbit despre necesitatea înființării unor școli profesionale, unde se învață cu adevărat meseriile. „Membrii Clubului nostru sunt firme care au rădăcini în țări precum Germania, Elveția, Austria și Liechtenstein, adică reprezentăm partea aceasta cu vorbitori de limbă germană. La aceste evenimente se discută mult despre strategii și planuri de viitor, mai ales în cazul unei economii care nu întotdeauna merge așa cum vrem noi. Reprezentăm partea mai practică, fără multe strategii. Anul acesta și anul viitor avem proiecte importante care se referă la sistemul educațional. În România, majoritatea oamenilor au o facultate și după facultate se face carieră. În Elveția e puțin altfel, acolo sunt mai puțini oameni care au o diplomă de facultate, pentru că majoritatea cetățenilor au așa numita ucenice, adică o profesie care se învață la o firmă și o dată sau de două ori pe săptămână te duci la o școală profesională specială. Astfel de sisteme de educație s-au făcut cunoscute în România. S-au făcut clase specializate pentru astfel de ucenicii. Spre exemplu, în Brașov există clase speciale de mecatronică și comercianți, care au cunoștințe speciale în domeniul contabilității. În Mureș, am început discuții cu autoritățile locale, cu directorii de școli și vrem să ne implicăm foarte mult în această problemă și firmele sunt interesate de acest aspect”, a precizat Daniel Hirschi.

„Noi suntem aici să garantăm o colaborare”

C investitori Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a precizat că autoritățile din Târgu-Mureș vor sprijini fiecare inițiativă, asigurându-i pe investitori că vor fi mereu deschiși spre astfel de parteneriate și colaborări. „A fost o întâlnire organizată de Camera de Comerț Româno-Elvețiană împreună cu Ambasada Elveției la București. Ne-am văzut astăzi cu principalele firme cu acționariat elvețian. Din cunoștințele mele, este prima astfel de întâlnire organizată de vreo ambasadă în județul Mureș, acționariatul elvețian în județul Mureș este responsabil de angajarea a 3.300 de cetățeni din județul Mureș, investițiile sunt foarte mari, profitul obținut de firmele din Elveția este de peste 300 de milioane lei pe anul trecut și consider că avem câteva firme elvețiene, cum este Azomureșul, Novartisul, respectiv Sandozul, dar și Sefarul, firme emblematice pentru județ, care au progresat mult în ultimii ani și s-au impus prin responsabilitatea socială pe care au arătat-o în toată această perioadă. Vor fi angajări noi, sporirea locurilor de muncă. Noi suntem aici să garantăm o colaborare și un parteneriat al autorităților publice, atât din partea Instituției Prefectului, cât și Consiliului Județean, dar și din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureș. Datoria noastră este să-i sprijinim și ne-am luat acest angajament”, a precizat Ciprian Dobre.

Azomureș, pilon în piața locală și națională

Purtătorul de cuvânt al companiei Azomureș, Ovidiu Maior, a transmis că Azomureș și-a propus să aibă o tehnologie modernă și să rămână în continuare un pilon industrial important în piața locală și în cea națională. „În anul 2012, Azomureș a trecut printr-o schimbare de acționariat, este vorba de compania elvețiană Ameropa, cea care a preluat aproape în totalitate acțiunile Azomureș. Odată cu preluarea, a fost anunțat și acel plan de investiții, peste 200 de milioane de euro investiți în retehnologizarea acestei platforme, o platformă de aproape 100 hectare. Programul de investiții este deja în derulare. Acum suntem în prima fază de începere a lucrărilor, iar spre sfârșitul anului viitor lucrările vor fi finalizate așa cum ne-am propus. Foarte important pentru noi este această orientare către piața locală cu produsele pe care le furnizăm. E vorba de îngrășăminte pentru agricultură. Ne-am propus să fim mai prietenoși cu mediul înconjurător și implicit cu cetățenii din Târgu-Mureș, să avem o tehnologie modernă și să rămânem în continuare un pilon industrial important în piața locală și în cea națională”, a transmis Ovidiu Maior.

 300 de angajați la Sandoz

Valentina Băicuianu, Head of Public Affairs al Novartis în România, a spus că în Târgu-Mureș, Sandoz are peste 300 de angajați în unitatea de producție, investind peste 40 milioane euro. Produsele fabricate la Târgu-Mureș sunt distribuite în peste 60 de țări, pe toate continentele.

„Grupul Novartis este structurat în trei divizii: prima divizie este divizia de produse farmaceutice, iar aici se referim la specialități medicale, divizia Alcon, care are tehnologii și produse specializate pentru afecțiuni oculare și vorbim de Sandoz care este un producător de medicamente generice, structura locală este identică cu structura globală, deci peste tot unde operăm, în orice țară, veți găsi cam aceeași structură. Novartis Grup în România angajează peste 600 de oameni, îi angajăm în mod direct, deci sunt angajați permanenți. Novartis Pharma România acoperă nouă arii terapeutice și aici vorbim de diabet, cardiologie, neurologie, psihiatrie, oncologie, boli rare, hematologie, transplant și afecțiuni respiratorii. Novartis este în acest moment una dintre cele mai mari companii inovatoare din lume, iar acest succes se datorează unei culturi organizaționale ce are la bază inovația. Suntem foarte mândri să fim această forță inovatoare și că putem aduce optimism pacienților și familiilor lor. Compania Novartis este evaluată în mod constant ca având cel mai important proces de dezvoltare de produse. În ultimii trei ani, Novartis a fost aleasă de către Fortune ca fiind cea mai admirată companie farmaceutică din lume (…) Sandoz are peste 300 de angajați în unitatea de producție din Târgu-Mureș, investind în această unitate peste 40 milioane euro. Produsele fabricate la Târgu-Mureș sunt distribuite în peste 60 de țări, pe toate continentele iar planurile de investiție pentru anii 2014-2015 se ridică la 13 milioane euro și se alocă pentru creșterea capacității de fabricație și pentru creșterea capacității de testare analitică pentru medicamente generice”, a transmis Valentina Băicuianu.

184 de angajați la Sefar

Hermann Povel, administrator Sefar, a precizat că se află de un an în România, la Sighișoară, administrând o societate cu 184 de angajați. „Grupul Sefar este un grup elvețian cu vânzări de aproximativ 300 milioane franci elvețieni, cu peste 2.200 de angajați în toată lumea, filiale în 25 de țări de pe cinci continente, fiind principalul producător de țesături de precizie pentru aplicații industriale, dar și producător de fire monofilament. Suntem o societate privată cu o bază financiară solidă. Noi țesem, facem finisaj la Sighișoara, în anul 2007 am început aici activitatea, iar în 2013 am extins clădirea. Acum avem 184 de angajați. După un an de lucru în România am văzut că este foarte greu, dar oamenii care muncesc merită sprijin”, a precizat Hermann Povel.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close