Eveniment

IPR, implant de nerefuzat în “Office”

2 iprA fost o dată ca niciodată un sfârşit de decembrie 89’ în care lumea credea că “bau – baul” roşu a plecat iar zările deschise sunt din cele mai favorabile. Lucrurile nu au stat chiar aşa, cel puţin pentru o gaşcă de tineri din Timişoara care şi-au manifestat protestul faţă de perioada postdecembristă, cum altfel decât prin muzică, doar vorbim de Timişoara, oraşul în care mesajul muzicii trecea peste filtrele stăpânirii comuniste. Aşa se face că în 1995 a apărut pe malurile Begăi trupa Implant Pentru Refuz.

De atunci Implant Pentru Refuz a reuşit să scoată şase albume. Fiecare album a reprezentat o treaptă evolutivă prin care a trecut trupa. Fiecare reuşită, fiecare eşec a însemnat pentru Implant Pentru Refuz o nouă piatră de fundaţie, un nou postament pentru viitoarele albume. Implant Pentru Refuz pune suflet în întreaga sa creaţie şi împarte puternice sentimente cu fanii săi. Astea fiind spuse, Octavian Horvath – voce, Valentin Popescu – ghitară, Razvan Nicov – ghitară, Czifrak Stefan – bass, şi Alexandru Hera – tobe vor poposi sămbătă, 18 octombrie, în Club Office din Târgu-Mureş, pentru o porţie de mesaj muzical despre vremurile trecute, prezente, dar mai ales viitoare. Până să înceapă hardcoreala, Tavi Horvath ne-a povestit câte ceva despre cum mai stă treaba cu IPR.

Reporter: În primul rând ce mai face IPR?

Tavi Horvath: Implant Pentru Refuz stă mai mult în studioul de înregistrări zilele astea, de fapt toată vara am stat în studioul de înregistrări. Suntem la etapa de finalizare a vocilor pentru noul album “Cartography”, ascultăm, retragem, căutăm zilnic să îmbunătăţim materialul. Urmează mixajul, masterul şi bineînţeles lansarea albumului.

Rep.: Cum o mai duceţi, pe unde aţi mai umblat?

T.H.: Am umblat toată vara pe la festivaluri, care mai de care mai frumoase şi cu un public superb. Amintesc aici Padina Fest, Garnic, Bucovina Rock Castel, Sasca Montana, 48H Made în Timişoara, Gurasada, Fân Fest şi multe altele.

Rep.: Pe la Târgu-Mureş de când nu aţi mai dat?

T.H.: Pe la Târgu-Mureş nu am mai fost de la Felszigetul din 2007. De fapt, concertul din “Office”e  primul concert de club cu IPR în Târgu-Mureş.

Rep.: Să ne întoarcem puţin în vremurile anilor 90. Care a fost motivaţia apariţiei pe scena muzicii de pe la noi a IPR?

T.H.: Noi cântam în diverse trupe din Timişoara, genuri diferite, punk, grunge, alternativ. Toţi ascultam hard-core şi ne-am propus să începem să cântăm ce ne place, mai pe scurt, aşa a luat fiinţă IPR.

Rep.: Timişoara. E locul propice pentru mesajul postdecembrist având în vedere finalul lui 89?

T.H.: România e un loc propice pentru mesajul postdecembrist, România care încă este sub dominaţia securiştilor care nu au dispărut în 89, doar s-au reorganizat şi au făcut şi pui.

Rep.: Ce s-a schimbat din anii 90 şi până în prezent?

T.H.: Avem festivaluri rock care sunt tot mai bine organizate şi cluburi care reuşesc să se menţină pe poziţie în ciuda valurilor de prostituţie muzicală prezentate de televiziuni şi radiouri, spălătorii sistematice de creier.

Rep.: Ce nu s-a schimbat?

T.H.: Nu s-a schimbat felul nostru de a vedea lucrurile şi de a le transpune în muzică şi texte, chiar dacă sinceritatea nu este punctul forte a unei trupe în ziua de azi.

Rep.: Ce v-aţi fi dorit de la aceşti ani post 89?

T.H.: Să ne scăpăm cumva de clasa politică putredă şi coruptă, să putem construii pe un teren curat, nu peste nisipurile mişcătore ale nomenclaturi comuniste cu faţă umană.

Rep.: Ce vă mai inspiră, ce vă deranjează şi cum folosiţi muzica ca şi o portavoce a mesajului vostru ?

T.H.: Tot ce vedem în jurul nostru ne încarcă cu diferite energii care la un moment dat se împletesc şi se transpun în piese muzicale.

Rep.: Hard-core-ul mai are vlagă în România lui 2014?

T.H.: Sigur, hard-core-ul va avea vlagă oricând.

Rep.: Ce rock-uri aduceţi la “The Office” sâmbătă seara?

T.H.: O să aducem piese în prima audiţie pentru mulţi dintre spectatori dar şi piese de rezistenţă.

Rep.: O invitaţie la poporul din Mureş să vină la concertul vostru…

T.H.: Daca nu ai avut ocazia să vezi IPR live – acum e momentul! Vă aşteptăm la concert!

 

Aşadar nu rataţi un concert cu atitudine. Poate aşa vom înţelege de unde, de ce şi mai ales de la cine ni se trag toate chestiile nasoale la care asistăm în prezent. “Implant Pentru Refuz se sustrage cadenţei bunului plac şi emite de peste zece ani din zonele subterane ale muzicii – cele care adăpostesc cel mai adesea avangarda – un ton secund distinct de vuietul de la suprafaţă. IPR este unul din numele fondatoare a ceea ce s-ar putea numi valul de reactivitate inteligentă şi creativă al muzicii româneşti. Este vorba despre acea zonă a subteranei culturale, a propunerilor muzicale alternative, ce însoţesc asemenea unor replici seismice corective convulsiile unui imens organism social cuprins de boală“, se prezintă cei de la Implant Pentru Refuz pe care faceţi bine şi nu-i rataţi sâmbătă seara „la biroul” de pe strada Bolyai.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close