Social

La Iernut, Copiii cu dizabilităţi au ambiţie şi vor să devină independenţi

FOTO BProblema integrării sociale a copiilor cu dizabilităţi este de o importanţă majoră în societatea actuală. Toţi copiii au dreptul la şanse egale, au dreptul să crească într-un mediu familial, să beneficieze de servicii de bază în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei lor. “Sarcina noastră e de a crea un mediu în care copilul să-şi diferenţieze trăirile şi să se structureze ca personalitate, să-i creştem calitatea vieţii şi bunăstarea”, a declarat Maria Anton, preşedintele Asociaţiei “Raza de Soare”, Iernut.

 “Braşovule, venim!”

Cei 30 de copii şi tineri înscrişi în această organizaţie nonguvernamentală, înfiinţată în anul 2000 din dorinţa de a oferi o şansă la recuperare şi reintegrarea persoanelor cu dizabilităţi psiho-motorii din localitatea Iernut, au plecat în această săptămână în prima lor excursie din acest an. Excursia a avut loc la Braşov, în perioada 10-11septembrie a.c., iar obiectivele turistice vizitate au fost Fundaţia Codlea, centrul Braşovului, Biserica Neagră, Piaţa Sfatului, Muntele Tâmpa, Cetatea Râşnov şi Cetatea Bran. “Excursia este un gest de mulţumire voluntarilor pentru munca depusă alături de noi”, ne-a declarat Aurel Todoran, 27 de ani, beneficiar al asociaţiei. În cadrul asociaţiei activează 10 voluntari, iar fiecare dintre ei înseamnă un plus de valoare în desfăşurarea activităţilor centrului de zi şi un sprijin enorm în ajutorarea copiilor şi tinerilor cu cerinţe educative speciale. ”Facem o grămadă de lucruri împreună şi încercăm să sudăm colectivul, să devenim o familie mare şi unită”, ne-a spus Lucaciu Alicea, elev al Liceului Tehnologic, voluntary, 16 ani.

Lucrări ce vor înnobila Târgul de iarnă

Beneficiarii Asociaţiei ”Raza de Soare” sunt implicaţi într-un proiect numit ”Curcubeul sufletului meu”, în parteneriat cu CN Loteria Română SA, ce se va derula până la finele anului. În cadrul acestui proiect se vor desfăşura activităţi şi sesiuni de arte vizuale, teatru, muzică, joc şi mişcare, ateliere creative de ţesut, croşetat, colaje şi modelaje. “Îmi place să vin aici pentru că desenăm foarte mult, facem gimnastică zilnică şi învăţăm să lucrăm pe calculator”, ne-a spus Galert Garmella, 30 de ani, beneficiar al asociaţiei. Lucrările realizate vor fi expuse permanent la sediul asociaţiei, iar în luna decembrie vor fi valorificate la Târgul de Iarnă.

“ Să însemni ceva, pentru cineva”

FOTO ATot în cadrul acestui proiect, tinerii cu dizabilităţi învaţă diferite tehnici teatrale, teatru de păpuşi, teatru cu umbre, crearea de poveşti şi citirea de poveşti terapeutice, află noţiuni despre instrumentele muzicale, despre mişcare şi joc. “La jumătatea lunii august, cu ocazia Zilelor orașului Iernut, o frumoasă amintire pentru asociaţia Raza de Soare, zeci de copii au luat cu asalt mesele încărcate cu biluţe, culori, lipici şi hârtiuţe colorate şi cu un strop de creativitate au creat lucruri minunate, de la brăţări, măşti, mascote din hârtie şi şnur croşetat, iar voluntarii au fost alături de ei şi i-au îndrumat, aşa încât rezultatul final a fost unul grozav (…) Îi antrenăm în jocuri distractive, activităţi comune de integrare şi socializare şi ateliere de creaţie, nimic nu se compară cu sentimentul că însemni ceva pentru cineva”, ne-a spus Alexandra Şimon, psiholog. În cadrul acestui program, părinţii se alătură activităţilor art-terapeutice şi sunt iniţiaţi în abilităţi de relaţionare, beneficiind de consiliere psihologică şi instruire cu privire la tehnicile de lucru prin arte combinate.

Lecţii de independenţă

“Învăţ să fiu pe cont propriu”, este un proiect al asociaţiei finanţat de Consiliul Judeţean și se va derula până la sfârşitul anului. Acesta include o serie de activităţi pentru îmbunătăţirea abilităţilor de viaţă independentă. Beneficiarii participă la activităţi de recuperare neuro-motorie, kinetoterapie, jocuri de mişcare şi ergoterapie, dezvoltarea deprinderilor de viaţa zilnică, ateliere DDVI, activităţi ludice, activităţi creative, ateliere pe teme sociale şi activităţi ecologice, de socializare şi recreative. “Mi-a plăcut cel mai mult să învăţ să gătesc, aici suntem ca o familie”, ne-a spus Alina Anton Gelia, 28 de ani, beneficiar al asociaţiei. Tot Consiliul Judeţean susţine şi proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare a centrului pentru copii cu dizabilităţi ”Raza de Soare” la standarde minime de calitate, dar şi activităţi de recuperare prin kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică, asistenţă psihopedagogică şi activităţi recreative pentru beneficiari. “Zâmbetul să nu-ţi dispară niciodată de pe chip, iar dragostea să o dai tuturor”, ne-a sfătuit în încheiere Maria Anton.

Amalia VASILESCU

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close