EvenimentSocial

Maifest, un sfert de veac de tradiţie la Reghin

1 Tradiţia spune că la Reghin, în a doua duminică de mai, saşii reghinenii cinstesc cum se cuvine instalarea în drepturile ei depline a primăverii cu ocazia sărbătorii Maifest. Tradiţia acestei sărbători a fost readusă la viaţă de saşii reghineni în 1990 care dumică, 10 mai vor marca din nou acest moment de sărbătoare. Despre povestea Maifestului reghinean ne-a vorbit Robert Zajzon, preşedintele Forumului Germanilor din Reghin!

Reporter : Cum a reînviat această tradiţie a Maifestului la Reghin ?

Robert Zajzon : Trebuie să recunosc sincer şi cinstit că a fost ideea domnului Bachman Ernest care, acum 25 de ani, imediat după înfiinţarea Forumului German din Reghin a venit cu această idee splendidă de a organiza sărbătoarea de Maifest. Împreună cu domnul Bachman am reuşit să readucem la viaţă această sărbătoare care continuă de 25 de ani fără întrerupere până în ziua de azi. Putem spune că Maifestul este şi ziua de naştere a Forumului German din Reghin.

Rep.: Ce semnificaţie are sărbătoarea de Maifest ?

R. Z.: Se combină această sărbătoare a Maifestului cu “Ziua Mamei, care la evanghelici se sărbătoreşte în a doua duminică de mai. Ca şi tradiţie, cele două sărbători nu au nimic în comun, dar tradiţia Maifestului este legată de descinderea primăverii. Saşii au spus gata, iarna a trecut, trecem la treabă, dar înainte hai să sărbătorim că după aceea vine munca. Atunci ei se adunau, cu fanfara care este specifică saşilor, şi ieşeau la o plimbare la Pădurea Rotundă. Aşa am sărbătorit şi noi Maifestul în aceşti 25 de ani la Reghin la Pădurea Rotundă deoarece tradiţia a fost de aşa natură. Maifestul este legat în primul rând de etnia săsească. Ea este specifică tuturor localităţilor unde au trăit cândva saşi.

Rep.: Cum sărbătoreau şaşii pe vremuri Maifestul ?

R. Z.: Fanfarea conducea alaiul, îă în zona de centru, unde este acum biserica ortodoxă, apoi lumea mergea cu coşuri, cu mâncare la pădure, la un picnic. Seara, când alaiul se pregătea să vină în jos spre oraş, fanfara iar îi aştepta în zona de centru. Noi am schimbat un pic tradiţia, şi fanfara urcă cu noi la pădure.

 Rep.: Ce oaspeţi importanţi aţi avut prezenţi la sărbătoarea Maifestului la Reghin ?

R. Z.: Ca să fiu sincer, pentru noi cel important lucru este să vină orăşenii, cetăţenii din Reghin. Consulii şi ambasadorii vin să vadă tradiţia, dar pentru noi, important este să vină lumea din Reghin, cei cu care ne întâlnim zi de zi.

Rep.: Ce aduce ediţia 2015 a Maifestului?

R. Z.: Ediţia din acest an a Maifestului este una mai deosebită. Nu vom mai parcurge acel traseu până la Pădurea Rotundă, locaţia tradiţională a sărbătorii, deoarece dorim să pregătim marea serbare a saşilor transilvăneni din luna septembrie anul viitor când, avem onoarea şi încrederea conducerii Forumului German din Sibiu să o ţinem la Reghin. Atunci am discutat cu edilii oraşului că trebuie să fim şi noi pregătiţi pentru acest mare eveniment. Atunci dorim să sărbătorim în centrul oraşului. Programul va începe duminica dimineaţa la ora 09:30 cu primirea oaspeţilor în curtea Bisericii Evanghelice, apoi slujba religioasă, după care participanţii vor defila cu fanfară prin centrul oraşului. Un lucru foarte important este aceală că, clasele cu predare în limba germană din oraş , fiecare va avea drapelul propriu, o veche tradiţie în care cel mai bun la învăţătură din clasă era purtătorul acestui steag. Am moştenit acest obicei, şi fiecare clasă va avea un astfel de steag. După defilare va avea loc o scurtă introducere cu discursurile oficialităţilor după care va urma un program artistic. Avem invitaţi ansambluri de la Bistriţa, Târgu Mureş, Batoş, Reghin, la care se adaugă şi cele două echipe de dansuri ale Forumului German din Reghin.

 Rep.: O invitaţie pentru reghineni să vină duminică 10 mai la sărbătoare Maifestului

R. Z.: Îi invităm pe toţi reghinenii de credinţă bună,care ştiu şi vor să cunoască tradiţa veche a saşilor, la un moment de bucurie în acest minunat anotimp al primăverii.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close