Modificări la Legea învăţământului

Iarăşi s-a modificat Legea învăţământului. Iarăşi ne abramburim de nu se poate. Modificăm, schimbăm, reformulăm, restructurăm, facem reforma reformei, dăm instrucţiuni, cum să fie, cum să nu fie. În acest context, definiţia pe care Petre Ţuţea o dădea comunismului, cu referire evidentă la poporul român, cum că sistemul şi doctrina comunistă este cea mai mare aflare în treabă din istoria omenirii, nici nu putea avea o mai bună şi mai nimerită aplicabilitate.

Se ştie ce vâlvă mare a stârnit ideea ministresei ce păstoreşte destinele educaţiei şi cercetării româneşti de a introduce obligativitatea şcolarizării de la vârsta de şase ani. Speriată de vehemenţa cu care i-a fost întâmpinată geniala idee, a revenit oarecum asupra hotărârii în sensul că părinţii pot hotărî vărsta la care să-şi dea odraslele la şcoală, înaintând o simplă cerere către unităţile de şcolarizare. Acum, alta: învăţământ obligatoriu de zece clase. Adică să fim şi noi mai educaţi, să avem mai multă carte, cu alte cuvinte să frecăm băncile şcolii mai mult sau mai puţin degeaba. Căci cine n-are chef să facă şcoală, şi-aşa nu face. Faptul că madam, împreună cu alte capete luminate, a hotărât că tinerii din România trebuie să meargă mai mulţi ani la şcoală, a dat peste cap sistemul actual de admitere în liceu. Astfel că anul acesta este ultimul în care se mai dă examenul de capacitate. Nu se ştie exact cum se va face pe viitor admiterea în învăţământul de tip liceal sau în şcolile de arte şi meserii, altă găselniţă!, care înlocuiesc practic tradiţionalele şcoli profesionale, dar, suntem asiguraţi că se va găsi cu certitudine o soluţie. Deci, iarăşi demolăm, iarăşi distrugem, fără a avea ce pune în loc. Totuşi, discuţiile care au loc anul acesta fac referire la faptul că admiterea în învăţământul preuniversitar se va face pe baza mediilor obţinute în cursul celor patru ani de gimnaziu. Sau că se va reveni la vechiul examen de admitere în liceu sau în şcolile de arte şi meserii. Sau că se va face o evaluare pe arii curriculare, deci la toate disciplinele, pe baza căreia se va face admiterea. Tot un fel de capacitate, tot un fel de Mărie, cu altă pălărie. Simptomatic, de altfel, la români!
Până una alta, anul acesta, elevii claselor a opta vor susţine capacitatea. Înscrierile pentru sesiunea iunie 2003 vor avea loc între 9 şi 12 iunie, urmând ca pe data de 16 să se desfăşoare proba la Limba şi literatura română, pe 17, cea la Limba şi literatura maternă, pe 18 şi pe 19 iunie probele la matematică şi la Istoria sau la Geografia României, urmând ca rezultatele să fie afişate pe data de 24 iunie.
Aceeaşi idee de a introduce obligativitatea învăţământului de zece clase are repercusiuni şi asupra structurii examenului de bacalaureat. Astfel că absolvenţii de liceu vor susţine probele obişnuite de bac, la fel şi elevii şcolilor de arte şi meserii, care vor opta pentru mai mult de zece ani de studiu. Cei care se vor opri din studiu după terminarea celor zece ani obligatorii, nu vor mai susţine bac-ul, primind o calificare în funcţie de liniile de pregătire profesională alese. Anul acesta examenul de bacalaureat vine cu o serie de modificări a căror utilitate şi eficacitate o vom vedea curând. Aşadar, la proba orală nu se vor mai acorda note, ci calificative, “admis/ respins”. Pentru a nu se mai umfla mediile elevilor. Proba de literatura română va rămâne ca şi până acum, constând din conceperea şi realizarea unui subiect elaborat. La toate celelalte materii care compun bac-ul se vor da teste grilă. Cum poţi vedea care sunt cunoştinţele unui elev la limba şi literatura engleză, de exemplu, printr-o grilă, noi nu prea ne putem imagina! Dar vom vedea. Avantajul sistemului de faţă este însă că elevul iese din sală cu rezultatul examenului, cruţându-şi astfel nervii. Şi pe ai părinţilor, deopotrivă. Un lucru important de reţinut este că cei din seriile anterioare, cei  are nu au susţinut sau nu au luat examenul de bacalaureat, îl vor da pe sistemul de anul acesta, însă din materia anului sau a anilor precedenţi. Celor care dau bac-ul anul acesta le ţinem pumnii strânşi între 23 iunie şi 4 iulie şi-i vom felicita, sperăm, pe 10 iulie, când se vor afişa rezultatele finale.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close