Social

Mureșul are echipă canină de intervenție în avalanșă  

CANINAÎn prezent, în România sunt 6 echipe canine care pot interveni în situații de avalanşă, din care unul este al echipei Salvamont Mureş.

Potrivit membrilor echipei Salvamont Salvaspeo Mureș, miercuri, 8 februarie, la Ministerul Afacerilor Interne, la Departamentului pentru Situații de Urgență, a avut loc semnarea protocolului cu Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, document parafat de Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, și de Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani, responsabil pentru deruralea protocolului fiind Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș.
Acest protocol va asigura cadrul legal de interoperabilitate a serviciilor de salvare montană, pentru intervenții în caz de avalanșe, rătăciți sau dispăruți, prin crearea unei baze de date a tuturor unităților canine de intervenție, astfel încât să se intervină cu operativitate în funcție de zona de intervenție.
De asemenea, prin D.S.U., pot fi accesate fonduri în vederea dotării cu autoutilitare și GPS-uri speciale pentru unitățile canine de intervenție, precum și pregătiri comune ale D.S.U. și Salvamont – școlarizări, workshop-uri – în țară și în străinătate.
În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții Salvamont Argeș și ai Asociației Naționale a Salvatorilor Montani au prezentat modul de pregătire și de evaluare a unităților canine de intervenție în avalanșe, proiect implementat la nivel national de către Salvamont Argeș, în urma colaborării cu regiunea franceză Savoia.
Secretarul de Stat Raed Arafat i-a felicitat și le-a oferit medalia aniversară a DSU, pentru succesul acestui proiect și pentru operativitatea cu care au intervenit în intervențiile montane.

Amalia VASILESCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close