EducatieStiinta si tehnica

Proiecte sustinute prin Fondul Stiintescu demarate in Tirgu Mures, Reghin si Ludus

Foto 1 stiintescuPrima editie a programului multianual Fondul Stiintescu Mures a debutat in toamna trecuta printr-o lansare oficiala gazduita in 7 octombrie de Hotel Plaza din Tirgu Mures. Initiat de Fundatia Comunitara Mures, programul este derulat in parteneriat cu Romanian-American Foundation si, de asemenea, este sprijinit financiar prin sponsorizari de o serie de companii care activeaza la nivel local. Fondul Stiintescu isi propune sa activeze pasiunea elevilor pentru stiinta si domenii STEM prin oferirea de granturi.

Pentru a beneficia de fonduri neramburasabile prin intermediul programului Fondul Stiintescu Mures au fost depuse 28 de proiecte. Dintre acestea au fost alese 8 proiecte din Tirgu Mures, Reghin si Ludus, care au fost finantate cu o suma totala de 64000 de lei. Perioada de punere in practica a proiectelor este decembrie 2016 – mai 2017.

Foto 2 stiintescu

PapiStii, Fabrica de Experimente- Science Club si  API Robolab la Colegiul National „Papiu”

Trei dintre cele 8 proiecte finantate prin Fondul Stiintescu Mures au fost depuse de profesori sau elevi ai Colegiului National „Alexandru Papiu Ilarian”.

PapiStii este coordonat de Cristinel Codău, profesor fizica in cadrul Colegiului. Proiectul isi propune implicarea unui numar de 15-20 de elevi, atat din ciclul liceal cat si de la gimnaziu. Prin realizarea unor experimente stiintifice simple, dar spectaculoase, acestia urmeaza sa le prezinte, apoi colegilor sau chiar si altor spectator o serie de spectacole sub denumirea Spectacolul Stiintelor. Deja au avut o prima reprezentatie in 6 ianuarie, in Laboratorul de fizica de la Papiu. Proiectul are si o pagina pe Facebook unde sunt postate imagini și filmulete.

Proiectul Fabrica de Experimente- Science Club, de eleva Ilinca Burdulea, își propune organizarea unei serii de evenimente – sesiuni de experimente pentru copii beneficiari ai Fundației Alpha Transilvană și pentru părinți ai acestora. Primul eveniment a avut loc în 10 decembrie.

Proiectul API Robolab, coordonat de Sanda Bogdan, profesoară de informatică, își propune formarea de competențe și cunoștințe de bază și aptitudini necesare pentru domeniul inovativ al roboticii. „Proiectul nostru presupune amenajarea unui laborator de robotică în cadrul colegiului și promovarea educației STEM prin crearea unor serii de ateliere inovatoare și experimente având la bază seturi LEGO Education”, se precizează în descrierea proiectului de pe site-ul www.mures.stiintescu.ro/. Participanții vor învăța să construiască și să programeze roboți LEGO în cadrul unor ateliere de robotică.

Foto 3_stintescu

Trei proiecte se desfășoară în Reghin

Proiectele „Sparks”, „Azi exploratori, mâine cercetători” și „Efectele curentului electric în chimie, fizică, biologie, tehnologie” se desfășoară în cadrul unor unități de învățământ din Reghin.

Proiectul Sparks dorește sa promoveze limbajele de programare și libertatea de creație în domeniul ethnic, cu ajutorul roboților Sparki. Proiectul este coordonat de Marinel Moraru, Marius Nodiș și Mădălina Nodiș. Aceștia își doresc să le arate elevilor din clasele V-VIII „o nouă față a limbajelor de programare, diferită de ceea ce elevii învață în programa școlară”. Proiectul se va desfășura la Casa de Cultură a Tineretului din Reghin și va implica elevi de la școlile gimnaziale din localitate.

Proiectul Azi exploratori, mâine cercetători, coordonat de profesoara Gabriela Atănăsoaie, pornește de la motto-ul „învață experimentând!”. Proiectul se va desfășura la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin. Unul dintre evenimentele organizate în cadrul proiectului va avea loc miercuri, 1 februarie, și se va numi „Școala planetelor”.

La Școala Gimnazială „Augustin Maior” din Regin se desfășoară proiectul Efectele curentului electric în chimie, fizică, biologie, tehnologie, care este coordonat de profesorul Victor Cârje. „Proiectul nostru constă in studierea practică de către elevii implicaţi a efectelor curentului electric în viaţa de zi cu zi , industrie, economie şi rolul acestora în dezvoltarea societăţii”, se arată în descrierea de pe site-ul Fondului Științescu Mureș.

Un proiect la Liceul „Bolyai-Farkas” și unul în Luduș

Proiectul Programarea roboților LEGO în limbaj C, coordonat de profesoara Judith Anna, se desfășoară la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Tîrgu Mureș. „Elevii vor lucra în echipe de 4 persoane, fiecare elev va avea la dispoziție un calculator, unde va putea dezvolta ideile proprii, și programele individuale, dar vor lucra împreună în căutarea greșelilor, fiecare echipă va avea la dispoziție un robot, folosind și roboții din dotarea liceului – 3 roboți EV3”, se precizează în descrierea proiectului.

Proiectul Evidențiere experimentală a funcțiilor organismului uman, coordonat de profesoara Eleonora Macavei, se desfășoară la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Luduș. Proiectul are o pagină foarte activă pe facebook unde sunt postate o mulțime de fotografii și de texte educative în care sunt descrise organe și funcții ale organismului uman. Îi puteți găsi la adresa https://www.facebook.com/ludusbio, pagina numindu-se „BioTech”. Pornind de experimentul de laborator ca metodă de explorare directă a realităţii, „proiectul este conceput sub forma unui opțional interdisciplinar care invită elevii să participe la aventura cunoaşterii şi înţelegerea ştiinţifică a proceselor vieţii”, se precizează în descrierea proiectului.

Valentin COVACIU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close