Stiinta si tehnica

Război Romtelecom – Connex

Printr-o greșeală a Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI), actualul Inspectorat General pentru Comunicații și Tehnologia Informației (IGCTI), operatorii de servicii telefonice Romtelecom și Connex-Vodafone împart aceeași bandă de frecvență * IGCT a încercat să își spele păcatul prin medieri și soluții, fără a ajunge însă la un rezultat * Între Romtelecom și Connex se poartă acum un adevărat război * Cei 21.000 de abonați ai Romtelecom sunt singurii care au cel mai mult de pierdut

Potrivit Inspectoratului General pentru Comunicații și Tehnologia Informației (IGCTI), operatorii de telefonie mobilă Connex-Vodafone au câștigat prin licitație licențele pentru serviciile de telefonie mobilă de generația a treia (3G), având dreptul de a utiliza frecvențele radioelectrice în vederea furnizării de rețele și servicii de comunicații mobile 3G în banda de frecvență cuprinsă între 1.900 MHz și 1980 MHz, precum și în frecvențele cuprinse între 2.110 MHz și 2.170 MHz. Însă, în anul 2004, când a avut loc licitația, Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI), fostul IGCT, nu a menționat în caietul de sarcini al licitației faptul că Romtelecom deține o licență provizorie pentru o frecvență din banda câștigată de către Connex-Vodafone. Cu alte cuvinte, Connex-Vodafone a câștigat drept exclusiv de folosire a unei benzi în care însă activa și Romtelecom!

Singurii care au de suferit din această greșeală a MCTI și din rezultata suprapunere de bandă sunt cei 21.000 de abonați Romtelecom din județele Buzău, Alba și Cluj.

IGCT se spală pe mâini

Pentru a repara din daunele pricinuite de fosta conducere, IGCT a intermediat mai multe întâlniri între cele două companii, tocmai în ideea prevenirii situației actuale, în care 21.000 de abonați din județele Buzău, Alba și Cluj au de suferit.

În cadrul acestor discuții, IGCTI a propus mai multe soluții. Cea mai viabilă dintre ele este modificarea din punct de vedere tehnic a emițătoarelor Romtelecom astfel încât să iasă din banda deținută în exclusivitate de Connex-Vodafone sau chiar ajungerea la un acord avantajos între cele două părți. Din păcate însă, discuțiile nu au avut nici un rezultat. IGCT se pretinde a fi un garant al aplicării legii și își exprimă disponibilitatea de a media și consilia toți furnizorii de radiocomunicații din România. În acest scop, IGCT va impune modificarea din punct de vedere tehnic a emițătoarelor Romtelecom pentru a lăsa banda liberă proprietarului de drept Connex-Vodafone. Bineînțeles, această modificare impune cheltuieli care vor fi suportate de către Romtelecom și, în final, de abonații Romtelecom. Cu alte cuvinte, IGCT greșește, mediază, dar nu plătește!

Fix versus mobil

Proiectul “ALBA”, pentru care Romtelecom a primit licență provizorie în anul 2002, are în componență 29 stații radio de bază, din care 27 în județul Alba și alte două în localitățile Băișoara și Mărișel din județul Cluj. Potrivit IGCT, Romtelecom era nevoită să părăsească frecvența în momentul acordării licenței pentru telefoanele 3G, iar fostul IGCT s-a angajat atunci să medieze un acord între cei doi operatori pentru partajarea frecvenței. Cum Romtelecom nu s-a retras la momentul potrivit, continuând să utilizeze frecvența pentru care nu mai avea licență, IGCT a fost astfel nevoită să someze operatorul de telefonie fixă Romtelecom, pentru utilizarea ilegală a frecvenței în cauză. Somația a fost emisă în urma unei reclamații de perturbare a frecvențelor trimise pe adresa IGCT de către operatorul de telefonie mobilă Connex-Vodafone. IGCT este hotărâtă să reglementeze această problemă prin orice mijloace, amenințând cu deplasări la fața locului și cu trimiterea unei somații de încetare a emisiei sau aplicarea de amenzi către Romtelecom.

Romtelecom acuză

Pe de altă parte însă, compania Romtelecom nu se consideră cu nimic vinovată. Cristina Popescu, reprezentant al Romtelecom, ne-a declarat că în anul 2002, cu încurajarea Guvernului, compania pe care o reprezintă a investit 38 milioane de euro în tehnologie wireless astfel încât să asigure accesul la servicii de telecomunicații pentru 21.000 de clienți din satele aflate în județele Buzău, Alba și Cluj. Din nefericire, Guvernul a vândut frecvența pe care operează echipamentele instalate de Romtelecom către alt operator, Connex-Vodafone. “La momentul efectuării investiției, Guvernul a promis Romtelecom că, atunci când se vor acorda licențele 3G, se va asigura o înțelegere între Romtelecom și operatorul care va achiziționa respectiva licență 3G pentru utilizarea partajată a acelui spectru de frecvență. Schimbarea frecvenței de operare pentru echipamentele instalate în satele din cele trei județe ar necesita investiții suplimentare majore, pe lângă cele 38 de milioane de euro investiți deja de Romtelecom. Astfel, 200 de abonați din zonă au avut deja de suferit, aceștia fiind deconectați în 27 februarie 2006, ca urmare a somației autorităților de a se elibera frecvența din zona respectivă. în momentul de față, există pericolul ca peste 20.000 de abonați care folosesc sistemul wireless să fie deconectați”, a precizat Popescu.

IGCTI pentru viitor

IGCTI este o instituție publică ce administrează spectrul de frecvențe radioelectrice, supraveghează și controlează activitățile din domeniul comunicațiilor și operează la nivel național trei proiecte de Guvernare Electronică la care au acces peste 7.000 de utilizatori, atât persoane fizice, cât și juridice. Proiectul de Guvernare Electronică a fost inițiat pentru a impune transparența în actul guvernării și pentru a permite cetățenilor și mediului de afaceri un acces optim și prompt la informațiile publice. IGCTI are în subordine patru direcții teritoriale cu sedii la București, Iași, Timișoara și Cluj, având funcții de monitorizare și control în domeniul comunicațiilor. Istoria IGCTI începe în anul 1991, când se numea “Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor” și gestiona la nivel național spectrul de frecvențe radioelectrice și control tehnic în domeniul radiocomunicațiilor. În anul 1997, instituția a fost reorganizată sub denumirea “Inspectoratul General al Comunicațiilor”, fiind coordonată de MCTI , păstrându-i-se însă atribuțiile. În anul 2002, instituția și-a schimbat din nou denumirea în “Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației”. O recunoaștere a profesionalismului IGCTI a fost implementarea, în premieră pentru România, a sistemul de vot electronic utilizat la referendumul din 2003 pentru revizuirea Constituției. Mai mult, sistemul electronic național, a fost folosit și de către personalul militar și polițiștii care se aflau în misiuni oficiale în Irak, Afghanistan, Bosnia-Herțegovina sau Kosovo. Din 2004, sistemul electronic național a intrat în subordinea directă a Guvernului, fiind chiar premiat pentru “cel mai bun conținut digital” la secțiunea e-Government, în cadrul Summitului Mondial pentru Societatea Informațională organizat în 2003, la Geneva.

Viitorul sună bine

De la Connex-Vodafone, răspunsul a venit din partea Feliciei Candidatu, reprezentant al relațiilor publice din cadrul companiei de telefonie mobilă. “Connex-Vodafone are dreptul de utilizare în exclusivitate, la nivel național, a spectrului 3G alocat prin licență. Demersul nostru s-a datorat perturbațiilor generate de echipamentele Romtelecom, instalate în diverse localități din țară care afectează dezvoltarea rețelei 3G”, a declarat Candidatu. În ceea ce privește întrebările noastre cu privire la o eventuală înțelegere între cele două companii de telefonie mobilă sau dacă Connex consideră că IGCTI a fost un mediator obiectiv în medierea situației conflictuale, nu am primit nici un răspuns.

La momentul efectuării investiției, Guvernul a promis Romtelecom că, atunci când se vor acorda licențele 3G, se va asigura o înțelegere între Romtelecom și operatorul care va achiziționa respectiva licență 3G pentru utilizarea partajată a acelui spectru de frecvență. Schimbarea frecvenței de operare pentru echipamentele instalate în satele din cele trei județe ar necesita investiții suplimentare majore, pe lângă cele 38 de milioane de euro investite deja de Romtelecom. Astfel, 200 de abonați din zonă au avut deja de suferit, aceștia fiind deconectați în 27 februarie 2006, ca urmare a somației autorităților de a se elibera frecvența din zona respectivă. În momentul de față, există pericolul ca peste 20.000 de abonați care folosesc sistemul wireless să fie deconectați”, a precizat Cristina Popescu, reprezentant al Romtelecom

Alina CRÂNCĂU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close