Stiinta si tehnica

Reteta electronica, o problema în zonele fara internet

Reteta electronica anuntata pentru a fi introdusa de la 1 iunie va ridica si unele probleme, în zonele unde internetul nu functioneaza în conditi optime. Acolo, alternativa ramâne tot o reteta scrisa de mâna sau scoasa la imprimanta.

Proiectul va fi implementat simultan pe toate palierele în domeniul sanitar. Va fi un progres dar exista si riscuri tehnice. Exista zone, în mediul rural, chiar si în judetul Mures, unde internetul nu are acoperire suficienta sau chiar deloc. Mai sunt situatii când poate cadea Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) care si în prezent mai prezinta nereguli, atât pentru medici cât si pentru farmacisti. Medicii de familie sunt îngrijorati de cum va functiona sistemul pe viitor.

„Am solicitat asigurari ca vom avea solutii, variante alternative pentru orice perioada daca pica curentul sa poti scrie o reteta. Am fost asigurati ca va exista o solutie offline, retete scrise de mâna sau scoase la imprimanta”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, prezenta saptamâna trecuta la Medical Forum la Târgu Mures.

Merge net-ul, dar SIUI va recunoaste reteta?

Problemele din SIUI par a fi nesfârsite, desi a trecut mult timp de la implementarea sa. Unii pacienti înca apar neasigurati, desi sunt asigurati, altii sunt trecuti morti, desi sunt foarte vii si lista poate continua. Un timp reteta electronica se va elibera în paralel cu reteta în formatul actual.

Pentru medicii de familie va fi mai usor pentru ca nu vor mai da atâtia bani pe hârtia de reteta, însa vor compensa prin plata abonamentului la internet nu numai în cabinetele medicale cum exista în prezent, dar si pentru internetul portabil, deoarece la consultatiile la domiciliu, se elibereaza si retete. Pentru pacienti, va fi mai usor într-o oarecare masura, însa va exista riscul ca, odata ajunsi la farmacie sa se trezeasca ca reteta nu este validata de Casa de Asigurari pentru a-si primi leacurile si atunci se va plimba între farmacie si cabinetul medicului de familie.

De ce? Pentru ca în loc de reteta pacientul va primi o hârtie cu un cod de bare de la medicul de familie, ce transmite datele pacientului si tratamentul online în sistem. Codul de bare va fi scanat la farmacie si va fi validat de SIUI pentru ca reteta sa poata fi eliberata.

„Daca se valideaza reteta înseamna ca este bun de plata si se va edita un cod de bare care se va pune pe acest document, iar pacientul va semna ca a preluat aceste medicamente”, a explicat Iustina Vas, presedintele Colegiului Farmacistilor Mures.

Pâna una alta, este bine ca putem adopta si metoda primitivismului, dar si cea a tehnologiei.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close