Uncategorized

Tainele si cifrul relatiilor sexuale la Psiholog

Psihologul Lucia Cosa din cadrul Inspectoratului Scolar Mures ne dezvaluie care sunt problemele elevilor si ne ofera solutii pentru complexitatea problemelor aduse in cabinetele de profil de pe langa licee si Inspectorat.

Relatiile sexuale sunt un subiect abordat din ce in ce mai des in ultima vreme. Astazi, tinerii au acces mult mai usor la diferite surse de informare si pot primi sfaturi avizate legate de acest aspect al vietii lor. Pe langa medicul ginecolog sau de la un Cabinet de Planificare Familiala, medicul psiholog este si el alaturi de elevii care vor sa afle mai multe. Astfel, psihologul Lucia Cosa din cadrul Inspectoratului Scolar Mures, ne-a raspuns la cateva intrebari legate de viata sexuala a tinerilor si ne-a oferit cateva sfaturi din experinta obtinuta din discutiile cu elevii mureseni.

Claudia SAS, revista Sanatate in Plus: Cand ar trebui sa-si inceapa tinerii viata sexuala?

Psiholog Lucia Cosa din cadrul Inspectoratului Scolar Mures: Tinerii ar trebui sa-si inceapa viata sexuala in momentul in care sunt pregatiti, adica sunt suficient de bine informati in legatura cu efectele debutului vietii sexuale si au cunostinte despre metodele contraceptive. Apoi, trebuie sa fie pregatiti din punct de vedere psihologic, sa simta ca partenerul cu care face acest pas este cel mai potrivit. Este, de asemenea, important sa fie matur din punct de vedere fizic, sa fie capabil sa-si asume responsabilitatile pentru actiunile lui si sa doreasca intr-adevar sa faca acest lucru. Viata sexuala nu trebuie inceputa doar pentru ca asa vrea partenerul sau pentru a fi in ton cu ceilalti prieteni, pentru a fi la moda sau, pur si simplu, pentru a face ceva ce unii parinti interzic. Nu exista varsta potrivita pentru inceputul vietii sexuale.

Claudia SAS: Cat de important este sa cunoasca metodele contraceptive?

Psiholog Lucia Cosa: In momentul in care decid sa-si inceapa viata sexuala, cunoasterea metodelor contraceptive este foarte importanta. Ei trebuie sa stie sa se protejeze impotriva bolilor cu transmitere sexuala care, din pacate, sunt din ce in ce mai numeroase si afecteaza din ce in ce mai multi tineri. De asemenea, trebuie sa stie cum sa evite o sarcina nedorita si de aceea nu trebuie sa evite sa vorbeasca cu un medic specialist in acest sens.

Reporter: Ce ar trebui sa faca scoala pentru o mai buna educatie sexuala a elevilor?

Psiholog Lucia Cosa: Poate ca ar trebui sa existe mai multe programe adresate elevilor pe tema educatiei sexuale, programe prin care scoala sa-i ajute sa se informeze corect, pentru ca in ziua de azi ei au acces la tot felul de informatii pe aceasta tema, dar sursele din care provin acestea nu sunt intotdeauna cele mai potrivite.

Reporter: Care este rolul psihologului scolar in acest sens?

Psiholog Lucia Cosa: Psihologul poate sa-i ajute pe tineri sa se informeze in legatura cu riscurile unui debut in momentul nepotrivit al vietii sexuale, fara cunostinte asupra metodelor de contraceptie sexuala. Ii poate ajuta sa faca fata presiunilor grupului de prieteni, colegi, precum si sa invete sa spuna “nu”, atunci cand simt acest lucru. Psihologul ii poate consilia in cazul in care au ajuns in impas, ii poate ajuta sa invete sa comunice mai mult cu parintii pe aceasta tema si ii poate ajuta sa ia decizii corecte.

Reporter: Ce ar trebui sa stie o fata care ramane insarcinata si este inca eleva, si din punct de vedere psihologic?

Psiholog Lucia Cosa: In primul rand ca trebuie sa stie ca isi poate continua studiile, ca exista institutii ce o pot ajuta in acest sens. Ea trebuie sa fie constienta ca decizia de a pastra sau nu copilul ii apartine numai ei si ca ar trebui sa invete sa ceara ajutor daca are nevoie.

Reporter: Ce sfat le dati parintilor a caror copii – adolescenti si-au inceput viata sexuala?

Psiholog Lucia Cosa: Parintii ar trebui sa discute aceste probleme legate de debutul vietii sexuale de la o varsta mult mai frageda, pentru ca este un subiect ce trebuie discutat cu copiii din timp, pentru ca atunci cand acestia decid sa-si inceapa viata sexuala, sa fie pregatiti. A te preface ca subiectul nu exista, nu inseamna ca acesta nu este acolo. Parintii trebuie sa ia atitudine.

A consemnat Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close