Agricultura

Rodul Câmpiei Transilvane, tranşat cu succes de Dorel Velcherean

-1Periplul printre fermierii Câmpiei Transilvaniei poposeşte în localitatea Văleni, comuna Pogăceaua din judeţul Mureş, mai exact la societatea Velcherean SRL administrată de Dorel Velcherean.

De la industria cărnii la cultura mare

Începuturile activităţii agricole ale societăţii le găsim după anii 2000, când Dorel Velcherean se stabileşte la Văleni, după ce o perioadă a activat în industria cărnii la Târgu-Mureş. Revenit în satul părinţilor, face pasul spre agricultură, la început cu animale, apoi doar pe cultura mare. „Înainte am fost mezelar, am lucrat în industria cărnii, iar după desfinţarea societăţii unde lucram am decis să fac pasul spre agricultură. În 2002 m-am stabilit la Văleni, iar în 2006 mi-am făcut firma. Până să fac această firmă am mai lucrat la alte două, dar nu mi-a plăcut şi am decis să merg pe cont propriu”, spune Dorel Velcherean.

Dezvoltarea afacerii

Prima ocupaţie a lui Dorel Velcherean revenit în satul părinţilor a fost creşterea animalelor, înlocuită apoi de cultura mare. Firma s-a dezvoltat treptat, tractoarele vechi de fabricaţie românească fiind îmbogăţite cu utilaje performante necesare unei producţii eficiente. „Prima dată am început cu animale, cu porci, vaci, ca la ţară. Apoi mi-am luat un tractor de producţie românească, urmat în 2003 de un alt tractor, tot subvenţionat, ca şi primul. Lucrurile au început să meargă ceva mai bine, iar în 2007 mi-am luat un tractor Fendt, care a adus un plus în ceea ce priveşte activitatea societăţii. La început aveam undeva la 10-15 hectare, apoi am mai cumpărat, am mai luat în arendă, iar în prezent am ajuns să lucrăm undeva la 200 de hectare, situate în zona Văleni, Pogăceaua. Cele două tractoare româneşti cu care am început încă sunt în fermă, mi-s tare dragi şi încă le păstrez, la care se adaugă tractoarele mai performante, de care sunt foarte mulţumit. Parcul de utilaje cuprinde în prezent patru tractoare, plus combină, semănători, tot ce ne trebuie să ne desfăşurăm în bune condiţii activitatea. Am investit şi într-un spaţiu de depozitare cu o capacitate de 600 de tone. La acesta urmează un uscător, investiţie aflată pe lista noastră de priorităţi. La firmă lucrează un număr de cinci persoane, cu tot cu mine, raportat la cele 200 de hectare pe care le lucrăm”, afirmă Velcherean.

-2Cinci culturi de bază

Firma administrată de Dorel Velcherean se axează pe cinci culturi, respectiv grâu, sfeclă, soia, floarea soarelui şi porumb, recolta preconizată în acest an fiind una bună, văduvită însă de canicula din ultima perioadă. „La grâu avem undeva la 65 de hectare, 18 hectare de soia, 36 de hectare de sfeclă şi 48 de hectare de porumb. Doar grâul l-am semănat în toamnă, restul culturilor în primăvară. Condiţiile climatice din această primăvară au fost ok, am avut o răsărire perfectă, care să ne de-a speranţe pentru un rod bogat la finele acestui an. Am finalizat recoltatul la grâu în luna august, unde am înregistrat o producţie bunicică. Producţia am depozitat-o şi, în momentul în care preţul ne convine, o vindem. Momentan preţul este de 0,70 lei kilogramul, dar aşteptăm să se facă 80 de bani. Aşa a fost şi anul trecut, preţul a crescut după recoltare, şi acum aşteptăm. Avem spaţiu de depozitare, nu e nicio problemă”, spune Velcherean.

Speranţe pentru o recoltă bună, probleme la soia

Cum fermierii nu au timp de pauză, următorul pas este în septembrie, respectiv terminarea recoltatului la culturile aflate în câmp, precum şi pregătirea recoltei pentru anul viitor. „Următoarea cultură care va intra la recoltat este cea de floarea soarelui, undeva prin luna septembrie. Cu floarea soarelui nu e nicio problemă, se prezintă foarte bine în câmp, în schimb cu soia avem ceva probleme din cauza secetei. Până acum a fost frumoasă cultura, dar căldura o cam dă peste cap. La fel şi la porumb, a crecut frumos, dar seceta îşi spune cuvântul. Cu toate acestea, ne aşteptăm la o producţie bună la ambele. La sfeclă nu ar strica un pic de ploaie, ea fiind una dintre cele mai costisitoare culturi. Se întreţine destul de greu, dar e şi cea care te pune pe picioare din punct de vedere financiar. Am un contract cu fabrica de zahăr din Luduş, practic toată producţia de sfeclă merge la ei”, declară Dorel Velcherean.

Colaborare bună cu Dafcochim

Pentru o recoltă bogată, un rol important îl au tratamentele plantelor şi culturilor, lucru reliefat la firma coordonată de Dorel Velcherean de buna colaborare cu compania Dafcochim, reflectată şi în producţiile bune obţinute de Dorel Velcherean în ultimii ani. “În ce priveşte tratamentele, folosim produse de la Compania Dafcochim. Cu ei ne-am învăţat, cu ei mergem înainte. Colaborarea cu ei este una foarte bună, atât în ce priveşte produsele pe care ei ni le oferă, cât şi pe partea de specialişti, orice problemă ai, ei te ajută. 2014 a fost din punct de vedere agricol un an beton, iar 2014 sperăm măcar se se apropie cât de cât de producţiile de anul trecut, chiar dacă e foarte greu de crezut.Anul acesta producţiile la grâu au fost sub cele de anul trecut, dar la porumb va fi mult mai mică, probabil şi la sfeclă une anul trecut am avut o producţiefoarte bună, cea mai bună de după revoluţie. Şi anul acesta sperăm la o recoltă frumoasă la sfeclă, în câmp se comportă foarte bine, şi dacă mai vine şi o ploaie, atunci va fi şi mai bine”, apune Velcherean.

-3Rotaţia culturilor

Un rol important în ce priveşte productivitatea este şi acela al rotaţiei culturilor, respectat întocmai de Dorel Velcherean. „Imediat după recoltat, pregătim terenul pentru următoarea cultură. Noi facem rotaţia, după grâu de regulă punem sfeclă. Soia e undeva la patru, cinci ani pe acelaşi asolament. După soia punem grâu, la fel şi după floarea soarelui. Această rotaţie a culturilor ajută foarte mult, mai scapi de boli, de dăunători. De exemplu sfecla nu are aceeaşi boală ca şi grâul sau porumbul. Mai încercăm să o punem şi după porumb, dar de regulă o punem după grâu, când pregătim terenul mult mai uşor”, precizează Dorel Velcherean.

Canicula, marele duşman al fermierilor

Problema cea mai mare o reprezimtă vremea, lipsa precipitaţiilor din această vară dând peste cap planurile multor fermieri. Dacă la subvenţii, desfacere şi alte aspecte lucruriule se mai pot îndrepta, în faţa condiţiilor meteo fermierii rămân neputincioşi. „În ceea ce privesc subvenţiile, au fost ceva mici probleme dar nu grave. Acest ajutor pe suprafaţă te ajută, cum e cazul porumbului unde, dar subvenţia cred că va rămâne, în rest nu te alegi cu cine ştie ce câştig, în special într-un an afectat de secetă. Despre alte probleme nu ştiu ce să spun, în principiu ne descurcăm. Desfacerea ar trebui asigurată mai bine, nu să treacă prin tot felul de verigi, tot felul de intermediari. Dar nu avem ce face, ei fac jocurile. Vin, îţi fac o ofertă, iar când stabilim un preţ bastem palma. Nu pot spune că am avut o colaborarea rea cu ei, în sensul că nu am avut o problemă prin care să nu putem vinde. Dacă anul trecut a fost unul bun, sperăm şi acesta măcar să se apropie de cel din 2014. Anul trecut am rămas cu ceva mai mult, dar în acest an nu ştim ce şi cum va fi în materie de profit. Toate speranţele noastre se îndrteaptă acum către vreme. O ploaie ne-ar ajuta enorm, de preferabil să vină cât mai repede, benefică atât pentru culturile din câmp cât şi pentru pregătirea terenului pentru anul viitor. Deja am ajuns în situaţia în care nu mai putem ara. Mai scarificăm, dar merge foarte greu. Apoi, în toamnă ne apucăm de însămânţări, prima cultură fiind cea de grău. Deja începem să-l selectăm, să-l pregătim, să-l tratăm, dar asta doar înainte de semănat”, a conchis Dorel Velcherean.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close