Economic

Semtest BVN – calitate germană, profesionalism românesc

FOTO 1 - Valer SicianSemtest BVN este cel mai mare Centru de Însămânțări Artificiale din România și unul dintre cele mai mari centre din Europa de Est, reprezentând una dintre investițiile germane importante din Transilvania. Directorul Semtest BVN Mureş, Valer Sician, ne-a oferit cele mai noi informații referitoare la activitatea firmei din Sângeorgiu de Mureș.

Reporter: Ce aduce toamna pentru Semtest BVN ?

Valer Sician: În luna octombrie noi suntem în vârf de sezon, în sensul că de fiecare dată, cu Parada Taurilor declarăm închis un an de activitate. Încheiem un an foarte bun, în care suntem pe creștere, în care am reușit să fim prezenți și activi atât pe piața internă, cât și pe cea internațională.În piața internă suntem încontinuare lideri în furnizarea materialului genetic, cu o ofertă foarte bogată pentru crescători, iar pe piața externă, pe lângă partenerii tradiționali, cum ar fi Germania, Iran, Moldova etc, începând de anul trecut a intrat și China. Este un partener strategic, deorece potențialul de absorbție al zootehniei din China este imens. Am reușit să livrăm deja primele 50.000 de doze spre această țară. Reacțiile sunt pozitive, în sensul că toată cantitatea livrată a fost difuzată în teren, la ferme, iar primul indicator, care reprezintă fecunditatea materialului seminal a fost pozitiv. Ceilalți indicatori, în special însușirile de producție și reproducție vor putea fi observați în 4-5 ani. Avem deja o comandă fermă pentru încă 50.000 de doze, pe care sper să le puteam livra până spre sfârșitul anului.

Reporter: Cum merge activitatea în plan intern?

Valer Sician: Pe lângă calitatea de furnizori de genetică, am început și o organizare a reproducției și a însămânțărilor artificiale. Începând din ianuarie derulăm un program de instruire a colaboratorilor, care a ajuns la a 6-a serie de cursanți. Este un program care se bazează pe un curs redactat și tipărit de către echipa Semtest BVN, cu sprijinul colegilor din Germania. Este pus la dispoziția participanților și prezintă cele mai importante elemente de teorie, cu aplicabilitate practică. Avem parteneriate și cu stațiunile de cercetare, cu patronatul medicilor privații din România și, practic, reușim să facem într-o perioadă scurtă de timp o pregătire pe partea de însămânțări artificiale. Am pregătit deja în jur de 70 de medici și fermieri la nivel de țară, din toate județele. La ora actuală mai avem pe listă încă 40 de medici veterinari și femieri planificați pentru cursuri.

Reporter: Ce alte proiecte ați mai derulat?

FOTO 2 -Valer Sician: A mai rămas încă un punct pe care l-am programat la început de an și suntem aproape de finalizarea lui. Pentru operator am făcut agenda operatorului, în care el își poate nota toate datele interesante pentru activitatea sa, iar pentru fermă am creat registrul de fermă. Acesta exista, dar acum a fost îmbunătățit și adaptat situației actuale. Am creat un soft, un program național, Program Bază de date de Reproducție, în care toate aceste date pot fi introduse, fiind de mare ajutor pentru întreaga activitate. Pot fi prelucrate ușor informații, rapoarte, indiferent că e vorba despre fecunditate, producție sau eficiența unui operator într-o anumită zonă, ori o evaluare generală. Programul este în testare și sperăm ca în octombrie să fie pus în lucru oficial. Evident, poate fi îmbunătățit oricând pe parcurs.

 Reporter: Care este relația cu partenerul german?

Valer Sician: Pentru noi anul 1999 a însemnat o cotitură importantă, pozitivă, a activității. Cea mai mare unitate de însămânțări artificiale din Germania, BVN Besamungsverein Neustadt a cumpărat Semtest Sângeorgiu de Mureș. Am devenit Semtest BVN. Ne-am putea rezuma la a spune că în mare parte, Semtest-urile din țară care au rămas singure, fără sprijin, au dispărut. Faptul că la Semtest BVN Mureș există la ora actuală 130 de tauri de genetică de vârf, faptul că facem față unei competiții internaționale sunt argumente care vorbesc despre câștigul pe care zootehnia românească l-a avut ca urmare a acestei colaborări. Pe de altă parte, partenerii germani au găsit aici, de fiecare dată, respect, responsabilitate și corectitudine față de investiția făcută. Eu cred ca sunt mulțumiți de ceea ce facem noi aici la Semtest BVN.

Semtest BVN – Partenerul crescătorilor de bovine din România

 

Centrul de Însămânțări Artificiale Semtest BVN deține 130 tauri pe categorii de folosință (exploatare, așteptare, testare genomică) iar ca structură de rasă predomină rasa Bălțată tip Simental. În România Semtest BVN este principal furnizor de Genetică în cadru rasei Bălțată de tip Simental, acoperind în special zona Transilvaniei, Moldovei și Banatului. Pentru zona de Sud există, de asemenea o ofertă competitivă pe rasele specializate de lapte Holstein Friza, Red Holstein. Pentru crescătorii de Brună și Pinzgau, Semtest BVN are oferte care să permită creșterea și ameliorarea în rasă curată. Calitatea fecundată a materialului seminal este dată de întreg sistemul de management a Centrului de recoltare, pornind de la întreținerea și furajarea excelentă a taurilor cu furaj produs special în unitate, completat cu microelemente importate direct din Germania, continuând cu sistemul de recoltare și împaietare a msc-ului.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close