
Un deceniu de activitate Salvamont Salvaspeo
Serviciul Public Judeţean Salvaspeo Mureş aniversează în 16 octombrie un deceniu de activitate, ocazie cu care membrii serviciului organizează o expoziție de echipamente la Ceasul Floral din centrul orașului în intervalul orar 10,00-16,00. Sala mică a Palatului Culturii va găzdui de la ora 18,00, Gala “10 ani de activitate Salvamont Mureș”.
O echipă de profesioniști
Serviciul Salvamont funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Mureş şi are misiunea principală de a salva persoane accidentate în zonele montane greu accesibile, prin utilizarea tehnicii alpine, fiind prezent și la multe evenimente sportive care au loc în zone montane sau împădurite sau la salvările de la înec. Echipa este formată 6 angajați cu normă întreagă, 24 de colaboratori, 79 de voluntari, 3 medici, 8 paramedici, 24 de salvatori montani atestați, 9 salvatori speologi atestați și 16 scafandri atestați. Misiunea lor este prevenirea, căutarea, salvarea, acordul primului ajutor persoanelor accidentate sau rătăcite si transportul lor într-o zona de siguranță. Serviciul Public Judeţean Salvamont „Salvaspeo” Mureş este al doilea serviciu de acest fel din România care a fost acreditat, din cele 5 care activează în prezent. Serviciul are membrii în diferite organizații naționale, respectiv Departamentul pentru Situații de Urgență, Comisia Salvaspeo de Scafandri, Consiliul Consultativ al Șefilor de Servicii în Salvare Montană, Consiliul Director al Corpului Român Salvaspeo, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (comisia medicală) și Comitetul de Urgență Județeană.
”Participăm atât la acțiuni de salvare și căutare a persoanelor de pe zone cu calamități, cât și în acțiuni de salvare a bunurilor materiale” declară șeful Serviciului Salvamont, Robert Zoltán Kovács. Cu baza principală la Târgu Mureș, Serviciul are și alte trei puncte de lucru în judeţ, unul în Lunca Bradului, în Valea Mureşului, respectiv unul în Sovata, chiar în oraş şi altul pe pârtia de schi Aluniş.
Început cu pași timizi
În urmă cu zece ani, membrii echipei au început cu emoții, cu bucurie, cu speranțe și cu teama firească de ceea ce va urma. Au început activitatea într-un spațiu în cadrul Consiliului Județean Mureș, ideal pentru primii trei ani de activitate, dar tot mai insuficent în timp, din cauza echipamentelor și numărului de voluntari ce li se alăturau. Pentru a rezolva acest neajuns Consiliul Județean le-a oferit spațiul din strada Márton Áron, dar clădirea a fost câştigată în instanţă de Administraţia Naţională Apele Române. Noii proprietari au propus o chirie lunară, însă Consiliul Judeţean Mureş o consideră prea mare. Pentru a rezolva problema, au promis echipei contruirea unei noi baze, în curtea Protecției Civile, în spațiul unde funcționează și serviciul 112.
Peste 1000 de intervenții montane
După zece ani de activitate, Salvamont Salvaspeo se poate lăuda cu 42 de trasee turistice montane omologate, 1.200 de kilometri de trasee întreținute, două peșteri de mulaj deschise pentru turiști, 2.320 de patrulări preventive, 1.302 intervenții montane, 65 de intervenții subacvatice, 52.302 de persoane asistate la evenimente sportive, 4 intervenții în caz de calamitate în județele Mureș, Cluj și Harghita. Membrii echipei au vizitat peste 200 de școli în județ unde au popularizat serviciul și au oferit sfaturi de comportament în zonă montană. ” La nivel național, există 10 persoane acreditate în intervenţii speciale acvatice, 4 din aceștia sunt în echipa noastră” mai adaugă Robert Zoltán Kovács.
În viitor, membrii echipei au ca obiectiv construirea a trei refugii montane în M-ții Călimani și patru în Munții Gurghiului.
Amalia VASILESCU