Social

Actus Dramatikus, educaţie prin joc

Un interesant experiment teatral a fost pus în scenă vineri, 20 iunie, la sala “Parking” a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, de către Asociaţia Culturală Actus Dramatikus. Spectacolul a fost susţinut de 20 dintre elevii de toate vârstele care participă la cursurile coordonate de către Pompei Irimie Pop, preşedintele Asociaţiei.

Chiar pentru actori cu experienţă, a evolua liber şi natural având publicul pe trei părţi ale scenei, poate fi dificil. Reprezentaţia de vineri a fost totuşi extrem de proaspătă şi incitantă, elevii simţindu-se în mediul lor pe scenă.

Improvizaţiile, cireaşa de pe tort

Elevii claselor liceale au pus în scenă un colaj intitulat “Teatru al simţurilor” , care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cei mici au făcut însă deliciul acestuia, interpretând o “Scufiţă Roşie” modernizată, plină de umor, la final atât Scufiţa cât şi lupul recunoscându-şi greşelile, iar lupul a fost iertat, devenind prietenul tuturor. Publicul a fost atât de captivat de prestaţia copiilor, încât nu s-au putut abţine de la aplauze în timpul spectacolului. Naratorul a fost cel care s-a aflat în scenă pe tot parcursul piesei, aspect care, pentru un copil care abia a absolvit clasa a II-a, nu este lucru mic, dar Lili Bălan a făcut faţă cu brio.
De un talent deosebit a dat dovadă şi Mara Duca, care, în rolul lupului, a provocat adevărate hohote de râs în sală. Copiii au avut la final ocazia de a evolua liber, mici şi mari reunindu-se pentru o partidă de improvizaţie, care a fost cireaşa de pe tortul evenimentului, timpul alocat dovedindu-se mult prea scurt. “Încercăm să facem cât mai multe, cât mai frumos, cât mai înspre copii. Ei să facă, ei să înţeleagă, ei să evolueze”, a spus coordonatorul, Pompei Irimie Pop. “Spontaneitatea de care au dat dovadă se învaţă în timp, prin exerciţii, discuţii, jocuri de coeziune a grupului”, a explicat Pompei Irimie Pop, care a subliniat că nu şi-a propus să îndrume copiii către actorie. “Eu vreau doar ca ei să se simtă bine. A fi actor este frumos, este bine, dar mai important este pentru copii să conştientizeze că pot să devină orice îşi propun, chiar şi actor, dacă asta îşi doresc”, a precizat coordonatorul. Asociaţia Actus Dramatikus planifică deja viitoarele preselecţii de la toamnă, cât mai mulţi copii fiind aşteptaţi să participe la aceste activităţi, cu un pronunţat caracter educativ, dar şi cu potenţial terapeutic.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close