Economic

APM Mureș, partenerul unui proiect de 300.000 de euro

danut stefanescuProiectul „PANCIFO” finanțat de Comisia Europeană are menirea să promoveze agricultura montană și este derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Harghita, în parteneriat cu 15 agenții județene pentru Protecția Mediului. Despre aportul județului Mureș în acest proiect ne vorbește Dănuţ Ştefănescu, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Rep: Ce este, de fapt, PANCIFO?

Dănuț Ștefănescu: Proiectul este finanțat de Comisia Europeană cu suma de300.000 de euro prin Programul de sprijinire a activităților aferente promovării Politicii Agrare Comune și este derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Harghita, în parteneriat cu 15 agenții județene pentru Protecția Mediului din județele Alba, Bacău, Bistriţa, Braşov, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Sibiu,Suceava, Vrancea. Grupul țintă al proiectului este populația din zonele montane, o premieră când se depune un proiect atât de amplu pe politici agrare comune cu atât de mulţi parteneri interesați de acest subiect.

Rep: De ce este important acest parteneriat?

Dănuț Ștefănescu: Proiectul are un rol major în conştientizarea populaţiei din zonele de păşuni cu arbori că acest tip de peisaj reprezintă o valoare naţională şi că, acolo unde au dispărut, acestea trebuie refăcute, arborii, seculari de multe ori, trebuie salvați. Totodată urmărește popularizarea produselor tradiţionale din zona de munte în cadrul unor târguri de prezentare a produselor procesate în zonele de munte, respectiv lactate, carne si produse din carne, conserve si produse de artizanat. Astfel de târguri au avut loc în toate cele 16 judeţe, în județul Mureș a fost organizat la Reghin, pe data de 26 octombrie, ”Ziua Traiului de Munte”, o zi care va și deveni o zi națională.

Rep: Este sfârșit de an, moment al bilanțului despre realizări și eșecuri. 2014 a fost un an dificil?

Dănuț Ștefănescu: Nu mai greu ca și ceilalți, satisfacțiile și realizările noastre sunt mulțumitoare începând cu reabilitarea stațiilor de epurare conform normelor europene, 2014 a fost și anul implementării proiectului de gestionare integrată a deșeurilor din județ, din fondurile europene s-au ecologizat și închis toate gropile de gunoi care nu au mai fost exploatate din anul 2009, și aici amintim Reghin, Sovata, Iernut, Târgu Mureș, Luduș. Totodată, tot prin fonduri europene am început ecologizarea batalului de la Azomureș, așadar combinatul nu va mai ridica probleme de poulare în zona noastră începând de anul viitor.

Rep: Cu ce probleme vă confruntați în ceea ce privește eliberarea de acorduri, avize şi autorizaţii de mediu agenţilor economici?

Dănuț Ștefănescu: Nu avem probleme în acest sens, ba mai mult, am început implementarea unui proiect național de înregistrarea și emiterea actelor de reglementare în sistem electronic, astfel încât, toată documentația necesară avizelor și autorizațiilor de mediu va fi transmisă la agenția de mediu în format electronic, într-un soft adecvat, iar actele de reglementare vor fi emise la fel. La anul sperăm ca și acest sistem să funcționeze la parametrii normali, așadar cetățenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la agenții. Cu ce ne descurcăm mai greu este lipsa de personal și de fonduri, în special pentru întreținerea aparatului de laborator și a stațiilor de monitorizare a calității mediului.

Rep: Câte avize ați emis anul acesta?

Dănuț Ștefănescu: Am emis 108 avize de mediu pentru planuri și proiecte, 2473 de acte de reglementare necesare obținerii de autorizație pentru construcție, 205 de autorizații de mediu și 7 autorizații integrate de mediu.

Rep: Ce ne puteți spune referitor la calitatea aerului?

Dănuț Ștefănescu: Deoarece amoniacul este poluant specific pentru municipiul nostru, iar în perioadele de calm atmosferic sau ceaţă se înregistrează episoade de poluare a aerului înconjurător, concentraţia de amoniac în aerul respirabil este monitorizată continuu. În acest sens, am realizat 13104 de analize cu prelevări momentane, aspirare 30 minute, probe de aer respirabil din diferite locaţii. Din acestea, 148 au scos în evidență depășiri ale concentrației de amoniac în atmosferă față de cele prevăzute, ceea ce reprezintă un procent de 1,13%, în scădere față de anii precedenți.

Rep: Care este procedura de monitorizare a calității aerului?

Dănuț Ștefănescu: Monitorizarea imisiilor de amoniac se face prin măsurători continue automate în două puncte pe teritoriul municipiului Târgu-Mureş, astfel: într-un punct fix, respectiv la sediul instituţiei noastre din strada Podeni nr. 10, prin metoda clasică ce prevede prelevare în soluţie şi analiză instrumentală pe un spectrofotometru şi într-un punct mobil, a cărui locaţie se schimbă periodic, folosind „Sistemul mobil de monitorizare a imisiilor de amoniac” achiziţionat în 2010 şi echipat cu un analizor automat Thermo şi un prelevator multicanal.

Amalia Vasilescu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close