Educatie

Student Sport provoacă studenții mureșeni la competiții naționale

studentii mureseniÎn joc de glezne și mișcări din bazin, studenții mureșeni ies la încălzire pentru cele mai tari competiții ale anului.  Asociația Student Sport din Bucureși își dezvoltă proiectul prin organizarea a mai multe turnee finale, în mai multe centre universitare, fenomen despre care ne vorbește Adrian Socaciu,președintele și fondatorul Student Sport.

Rep: Competiţiile sportive reprezintă o metodă obiectivă de demonstrare a rezultatelor, este o chemare la luptă și adrenalină. Ceeste Student Sport?

Adrian Socaciu: Înființată pe data de 14 decembrie 2011,Student Sport reprezintă rezultatul colaborării între mine şi Călin Ile, un activ om de afaceri, amândoi ne-am propus să aducem la viaţă un proiect ce implică revitalizarea unei mişcări studenţeşti de masă, dezvoltarea sportului şi atragerea tinerilor spre practicarea unui sport. De anul viitor vom crește numărul de sporturi și de centre universitare, așadar studenții mureșeni trebuie să se pregătească la greu.

Rep: Prin ce s-a remarcat Student Sport până acum?

Adrian Socaciu: În prezent, Student Sport a reuşit să se facă remarcat la nivel naţional în cadrul universităţilor, cu două campionate de fotbal, dar şi unul de tenis, cross şi baschet, totodată a reușit să crească numărul competițiilor, organizând întreceri la zece sporturi, a scos o revistă intitulată Student Sport Magazin și are o emisiune de radio săptămânală dedicată sportului universitar, Radar Student Sport.

Pe lângă competiţiile dedicate studenţilor, în cadrul Cupei Davis şi a meciurilor Naţionalei României, Student Sport a creat “Tribuna Studenţior”, ce presupune constituirea unei galerii formată exclusiv din studenţi, în vederea susţinerii naţionalei la meciurile acesteia.

Rep: Cu ce parteneri colaborați?

Adrian Socaciu: De patru ani de zile colaborăm cu federațiile sportive de fotbal, mai este apoi Federația Română de Handbal, reprezentată de Alexandru Dedu, cel care a fost alături de noi și care este unul dintre ambasadorii sportului universitar și al Asociației Student Sport, tenisul de masă, prin Federația Română de Tenis, Federația Română de Baschet, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, Federația Română de Scrimă.

Rep: Cum se alătură județul Mureș acestei provocări?

Andrei Socaciu: Conferința ”Diplomație sportivă” a marcat lansarea anului sportiv universitar 2014-2015. Evenimentul a avut invitați de renume, precum Răzvan Burleanu, președintele Federaţiei Române de Fotbal, Cristian Cosmin, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Adrian Gagea, Senior Auditor al International University Sport Federation, Alin Petrache, președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, dr. Gabriel Micu, Școala Națională de Studii Politice și Adminstrative, Pierre de Hillerin, directorul Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane, Radu Abramescu, producător general Digi Sport, Vlad Pop, președintele Federaţiei SHARE, Răzvan Pîrjol, directorul Asociaței de Turism și Promovare București, Radu Timiş, CEO Cris-tim, Mihai Dragoş, președintele Consiliul Tinerilor din România, Corina Ungureanu, Narcisa Lecușanu, Virgil Stănescu și studenți participanți ai competițiilor Student Sport, printre care și Mihai Țibuleac, actualul președinte Tineret Social Democrat Mureș, fostul președinte al Ligii Studenților UPM Mureș.

Rep: Ce planuri aveți pentru studenții mureșeni?

Adrian Socaciu: Vrem să-i atragem spre o experienţă sportivă deosebită.Sportul universitar este și o soluție în dezvoltarea sportului românesc, iar dacă raportăm totul la nivel național, vorbim despre o masă de 600.000 de studenți, din 78 de universități.

Rep: Unii fac sport pentru a fi în formă, pentru a slăbi, alții pentru propria lor sănătate, dar cei mai mulți nu prea găsesc entuziasmul necesar. Este sportul una din pasiunile studenților?

Adrian Socaciu: Înafara programului universitar, peste 70% dintre respondenți au activități sportive cel puțin de 2-3 ori pe lună, așadar putem afirma, fără să greșim, că studenții români sunt interesati de sport. Activitățile care sunt bine primite sunt tenisul de câmp, baschet, volei sau tenis de masă, anul acesta am avut 8000 de participanți la nivel național. Experiența din ultimii ani mi-au dovedit faptul că, studenții doresc să se implice în activități sportive universitare, altele decât orele de curs, cu condiția ca acestea să fie organizate și comunicate într-o manieră profesionistă.

Rep: Veți reuși determinarea tinerilor să nu mai stea atât de mult în fața calculatorului?

Adrian Socaciu: Internetul şi jocurile pe calculator duc la epidemia secolului, sedentarismul. Tot mai mulți oameni au probleme serioase de sănătate şi comportament, din cauza inactivităţii fizice, încă de la vârste fragede. Activitatea fizică implică, în egală măsură, consum și acumulare de energie, ambele situații sunt la fel de necesare unei vieți sănătoase. Sportul nu este indicat doar pentru a ne feri de obezitate sau alte multe boli, dar și psihicul nostru are nevoie de ciclurile efort-odihnă, necesare reglării activităţii creierului şi sistemului nervos, pe ansamblu.  Noi provocăm tinerii în activitățile noastre pentru beneficiile implicite aduse de sport, respectiv sănătate, educaţie, spirit de competiţie, în detrimentul pericolelor vârstei, sedentarism, alcool, tutun, droguri.

Rep: Ce ” coace” Student Sport pentru noul an?

Adrian Socaciu: Studenții mureșeni să se pregătească temeinic, în noul an universitar vom organiza competiții la mai multe sporturi, în mai multe centre studențești decât în anul precedent. Dacă anul trecut au avut loc campionate universitare de fotbal, tenis, atletism, baschet și handbal, pentru viitor ne propunem și organizarea de competiții la natație, șah, tenis de masă sau biliard. În plus, în premieră anul acesta, finala de la fotbal a fost transmisă și la televizor pe programul de televiziune Dolce Sport. Cu alte cuvinte, semne bune anul are…

Amalia Vasilescu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close