
Fior de poezie peste Şcoala nr. 7
Peste scoala generală nr. 7 din Târgu Mureş a plutit o atmosferă cu totul aparte joi, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale. Fiorul apartenenţei la o cultură de care sunt mândri, împrospătat cu ambiţia proprie acestei vârste, de a câştiga, chiar şi dacă doar un premiu simbolic. Provocarea a fost, de această dată, concursul de proiecte care au avut drept temă viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, organizat de catedra de limba română din şcoală şi a cărui desfăşurare a fost impulsionată, dacă ar fi fost nevoie, de profesoarele Adriana Nistor şi Anca Boldea.
,,Proiectul tău, fă-ţi-l singur”
S-au implicat la maxim aceşti copii, participarea la concurs nu a fost una de complezenţă. Vizitatorii au avut ocazia să afle informaţii puţin cunoscute din viaţa poetului naţional. Aici am aflat de exemplu că despre viaţa poetului s-a realizat un singur film, Luceafărul în regia lui Emil Loteanu, în anul 1987. Mai mulţi au fost cei care au evidenţiat că Eminescu este personalitatea care se află pe cea mai valoroasă bancnotă a noastră, anume pe cea de 500 de lei. Desene mai mult sau mai puţin îndemânatice, toate însă surprinzând privirea în zări a poetului, sensibilitatea privirii. Acelaşi vizitator a putut constata că le place la modul cel mai sincer Luceafărul, dovadă transcrierea, cu cea mai aleasă caligrafie, a întregului poem. Aşa au declarat dealtfel şi Diana Pol şi Denisa Suciu, ambele din clasa a VI-a A. ,,Poezia mea preferată din opera lui Eminescu este Luceafărul”, m-au lămurit la unison fetele. ,,Este o poveste romantică despre dragoste”, au precizat ele. ,,Îmi place mult şi ,,La steaua”, are o muzică aparte”, a adăugat Diana, recitându-mi chiar câteva frânturi. În ce priveşte preferinţa faţă de Luceafărul, fetele au fost susţinute şi de colegul lor, Răzvan Mogoş. ,,Este o poveste cu un interesant fir narativ”, spune băiatul. Proiectul lui fiind tipărit, l-am bănuit pe nedrept că l-a realizat împreună cu părinţii şi îmi cer scuze încă o dată pentru asta. ,,Nu am vrut să jignesc poetul cu scrisul meu, care nu este foarte frumos. Părinţii mei mi-au spus clar, este proiectul tău, fă-ţi-l singur”, a precizat Răzvan.
Elevii simt instinctiv genialitatea poetului
Profesorii iniţiatori au dorit să implice elevii, altfel decât printr-o manifestare cultural-artistică tradiţională. ,,Anul acesta am dorit să-i lăsăm pe ei să se documenteze singuri despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu. Este foarte importantă cultura generală şi consider că în şcoala gimnazială trebuie să îşi formeze fiecare un orizont cultural, să nu ajungă peste ani să nu ştie cine este Eminescu”, spune profesoara Adriana Nistor. Aceasta le-a stârnit interesul printr-un concurs de proiecte şcolare, având libertate în a-şi alege tema, cu condiţia de a conţine şi imagini şi să facă proiectele suficient de atractive, ştiind că urmează să fie votate de proprii colegi precum şi de vizitatori. ,,Am amplasat o urnă la intrare, în care pe tot zilei parcursul au putut fi votate lucrările. Proiectele au fost numerotate, deci voturile au fost adresate proiectului şi nu realizatorului”, a precizat Nistor. Concursul a fost destinat tuturor elevilor de gimnaziu care au muncit în echipe de maxim 4 elevi, adunându-se peste 20 de proiecte. ,,A fost şi o modalitate de a-i încuraja să interacţioneze. Proiectele au fost realizate în afara programului şcolar, astfel au avut ocazia să se întâlnească şi în afara şcolii şi să se cunoască mai bine. Majoritatea informaţiilor şi le-au luat desigur de pe internet, dar proiectele au fost evaluate în funcţie de aportul lor personal”, spune profesoara. Informaţiile au fost scrise cu cea mai frumoasă caligrafie de care au putut da dovadă iar câştigătorii au primit diplome şi cărţi. Pe lângă premiul de popularitate, profesorii vor răsplăti proiectul cu informaţiile cele mai conforme şi în care se poate vedea aportul personal. ,,Acesta este rostul internetului, o imensă bază de date, secretul este să înveţi să cauţi informaţii corecte, să ştii să selectezi informaţia. Au avut ocazia astfel să şi-l apropie de suflet pe Eminescu. Din experienţa mea, cel puţin la nivelul claselor de gimnaziu, copiii încă îl simt pe Eminescu aproape. Îi simt instinctiv genialitatea. Cei mici sunt impresionaţi când aud de viaţa poetului, iar poeziile îi emoţionează de-a dreptul”, a încheiat profesoara. Fiorul eminescian este viu în sufletul copiilor.