Sanatate

Premieră națională medicală la Târgu Mureș

premiera

O echipă multidisciplinară de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș condusă de profesorul universitar dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, au reușit să realizeze implantul unei inimi artificiale, o premieră națională în lumea medicală.

Această intervenție de excelență a dat șansă la viață unui bărbat de 44 de ani din Suceava, care se afla de mai bine de un an și jumătate pe lista de aşteptare de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş pentru a primi o nouă inimă. În acest răstimp, starea lui clinică s-a înrăutățit din cauza unor probleme la plămâni, motiv pentru care nu mai putea fi supus unui transplant de cord. Singura soluţie care putea fi luată în calcul de doctori pentru a-i salva viața a fost o intervenţie ce presupune implantarea unei pompe în inima pacientului bolnav, dispozitiv ce preia funcţiile organului şi reglează debitul cardiac.” Operația a fost un succes, pacientul este la terapie intensivă, iar dacă totul decurge bine, într-o săptămână va fi externat” a declarat profesorul Horațiu Suciu. La sfârșitul anului trecut profesorul promitea introducerea acestui procedeu și în România, până astăzi, țara noastră era singura ţară din Europa de Est în care această procedură nu s-a realizat. Timp de 4 ore, în sala de operație au fost prezenți și profesorul dr. Bojan Biocina din Zagreb, Croația și profesor dr. Peter Branecki din Germania. Datorită întregii echipe de medici, visul a devenit realitate.

Performanța medicală a echipei doctorului Horațiu Suciu este încă o dovadă a profesionalismului cadrelor de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant, un centru medical de excepție, care face cinste medicinei românești” a declarat Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș. 

Amalia VASILESCU

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close