Economic

Ca să mănânce sănătos, mureşenii exportă produse bio la greu

FOTO 1

Interesul pentru produsele bio a crescut considerabil în ultimii ani. Jumătate din alimentele organice ce se regăsesc pe masa românului provin din ţările vest europene, dar materia primă este exportată de la noi, producătorii români de produse bio exportă de circa două ori mai mult decât vând pe piaţa internă. Hrana bio este la mare căutare, mezeluri, icre de soia, ouă de casă şi lapte de vacă care nu sunt tratate cu hormoni de creştere şi antibiotice, fructe şi legume crescute ca în grădina bunicii, fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul înconjurător.

Totul a început de la albină

Practicând apicultura de mic copil alături de părinţii lui, obişnuit încă de mic cu tradiţia alimentelor ecologice şi beneficiile acestora care dau calitate vieţii, Dorin Dogar a reuşit în urmă cu 12 ani să pună bazele firmei Apiprodex, compania care a introdus pe piaţă conceptul de miere şi produse apicole ecologice, iar apoi a cucerit piaţa europeană cu Ecofruct, printre primele companii pionere în domeniul produselor bio la nivel local. Constituită în anul 2002 după apariţia legislaţiei bio în domeniu, conducerea firmei Ecofruct şi-a impus ca şi obiectiv diversificarea paletei de produse bio care pot fi exportate precum şi creşterea numărului de clienţi interesaţi de produsele societăţii. Dorin Dogar a ajuns la o cifre de milioane de euro pe an din exportul de fructe de pădure, plante medicinale şi ciuperci. „ Am debutat în afaceri cu miere ecologică şi produse apicole. De-a lungul timpului, însă, această pasiune pentru stupărit m-a pus pe gânduri şi m-a făcut să mă întreb…dacă folosesc nectarul, de ce n-aş folosi şi floarea?!” a declarat Dorin Dogar, director administrator Ecofruct.

Tone de hrană bio peste graniţă

Activitatea firmei se bazează în special pe produse ecologice, certificate de organismele germane CERES GmbH şi BCS GmbH, precum şi de organismul românesc ECOINSPECT SRL, comercializează o gamă largă de produse ale naturii, cuprinzând fructe de pădure, fructe cultivate, ciuperci, legume sau plante aromatice cultivate atât în sistem ecologic cât şi în sistem convenţional. „ Ţara noastră beneficiază de unul dintre cele mai fertile şi ecologice terenuri din Europa, mierea vrac şi fructele merg înproporţie de 99% la export. România trebuie să câştige încredere şi în procesul de fabricare al produselor bio, nu doar a comercializării materiei prime. Este nevoie de mai multă educaţie ecologică, sistemul farmaceutic merge mână în mână cu sistemul bio tocmai pentru că alimentaţia noastră încărcată de produse chimice şi e-uri dăunează sănătăţii şi suntem nevoiţi să apelăm la medicamente pentru a ne trata, în loc să prevenim”, a declarat Dorin Dogar. În fiecare an, Ecofruct exportă minim 1000 de tone de produse ecologice în ţările vest europene Germania, Franţa, Belgia, Italia, Austria, Luxembourg, Spania, străinii fabrică sucuri, gemuri, conserve etichetate sub brandul lor, pentru a a junge ca şi produse finite la noi în ţară la preţuri de câteva ori mai mari.

O bucată de slană bio

Alimentele procesate pot declanşa migrene din cauza nitraţilor, nitriţilor şi a mono glutamatului de sodium, substanţe care sunt folosite pentru a spori aroma şi pentru a ascunde gustul nu foarte bun care rămâne în urma procesării. Cercetătorii londonezi au ajuns la concluzia că cei care mănâncă regulat mâncare de tip fast food cu un nivel ridicat de grăsimi şi zahăr sunt mult mai predispuşi să sufere de depresie decât cei care au o alimentaţie echilibrată, ba mai mult, aceştia nu doar cresc în greutate, dar au şi un libidou mai scăzut din cauza unor modificări biochimice ce se petrec în organism. „ Corpul nostru este ca un mic-ecosistem, orice factor care ne deranjează bacteriile ne poate afecta sănătatea, iar sănătatea este bunul nostru cel mai de preţ pe care îl luăm în seamă doar atunci când suntem în impas. Foarte important ar fi să se facă o educaţie în şcoli în acest sens, o mediatizare mult mai amplă, copilul are nevoie de cât mai multe informaţii despre ceea ce mănâncă, despre diferenţa dintre un burger nociv şi o felie de slănină naturală”, a mai spus Dorin Dogar. Tot mai mulţi mureşeni merg pe ideea de a creşte pe lângă casă găini, gâşte, vaci şi preferă să-şi cultive legume în grădină, ca să mănânce din producţia proprie pentru calitatea căreia pot băga mâna în foc. Dacă ne dorim să trăim mult, nu trebuie decât să fim atenţi la alimentaţie şi modul de viaţă pe care îl ducem. Fiecare dintre noi are dreptul la asta, trebuie doar să facem cunoştinţă cu legile naturii, cu aceste legi care ne menţin organismul viu şi apt pentru activitate. A mânca „eco” nu este doar un moft, ci o alegere la viaţă.

Amalia Vasilescu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close