Cableteam Sighișoara atacă piața automotive
Compania sighişoreană Cableteam, ce activează, primordial, în domeniul producţiei de cabluri electrice, s-a dezvoltat în cei 11 ani de la înfiinţare împrumutând rigurozitatea şi seriozitatea patronatului german, respectând strict termenele de livrare, oferind o paletă variată de produse de calitate înaltă şi sudând o echipă de manageri şi salariaţi ce rezistă în timp. Astăzi vorbim de o afacere de peste 25 de milioane de euro cu un potenţial de creştere de 30 % prin extinderea în sectorul automotive.
*
Acum 11 ani, paşii îl purtau pe un investitor german spre Sighişoara. Atras de potenţialul de dezvoltare a unei afaceri în România, acesta vizitase Banatul, sudul ţării, ajunsese în Transilvania, trecând şi prin Tîrgu-Mureş, pentru a se opri la poalele singurei cetăţi medievale locuite din Europa de Sud-Est. Fusese sfătuit să investească în Sighişoara din două motive: locuitorii vorbeau limba germană, respectiv, găsea uşor forţă de muncă calificată. La începuturi a avut sprijin din partea a doi oameni de afaceri din oraș, Harald Gitschner şi Olimpiu Langa, de la Parat RO, ceea ce l-a încurajat să deschidă afacerea aici, punând punct căutărilor. Pentru început a cumpărat fosta fabrică de mobilă Ilefor, aflată într-o stare deplorabilă după ce fusese cumpărată şi apoi secătuită de valori de către investitorii de carton de care România nu a dus lipsă. Nu s-a descurajat însă. A reabilitat clădirile aflate într-o stare avansată de degradare, a ridicat hale noi şi le-a dotat cu utilaje aduse din cadrul grupului din Germania. Patronul a dorit de la bun început trei activităţi: producţie de cabluri, construcţie de tablouri electrice de automatizare şi prelucrări mecanice.
O gândire strategică, am spune, şi o afacere ce avea să se clădească, treptat şi meticulos. Mai explicit, „producţia de cabluri necesită o infrastructură complexă ceea ce presupunea mai mult timp până putea fi pusă în funcţiune şi o instruire prealabilă a personalului, dar pentru prelucrări mecanice era în zonă personal calificat, de la fosta Nicovala, spre exemplu”, povesteşte, azi, Karl Martin Schuster, administratorul companiei Cableteam SRL Sighişoara. Produceau, la început, subansamble pentru firmele din grupul german de care aparţineau. Apoi a fost dezvoltată a doua activitate, cea de producţie de tablouri electrice în urma deciziei patronatului de centralizare a producţiei, răspândită până atunci în toate companiile grupului. „Ne trimiteau schemele şi piesele şi noi numai le asamblam, spune Schuster. Meticulos, aşezat şi această activitate a crescut, astfel că astăzi, aprovizionarea componentelor se face în regie proprie, iar angajaţii Cableteam concep ei schemele de automatizare şi programează tablourile electrice.
Forţa afacerii
Mai dificil a fost cu producţia de cabluri electrice, deoarece infrastructura este destul de complexă. Pentru o asemenea fabrică, întâi trebuia făcută reţeaua de alimentare cu energie electrică pentru că o asemenea producţie este o foarte mare consumatoare de energie electrică. A fost o investiţie de la zero, întreaga reţea electrică fiind reconfigurată pentru a corespunde cerinţelor producţiei de cabluri. A urmat construirea circuitului de răcire a utilajelor, de asemenea foarte complex.
Infrastructura a fost dezvoltată, iar apoi au trebuit asanate clădirile”, rememorează Schuster. Referitor la producţia de cabluri electrice, şi aici patronatul şi conducerea companiei au imprimat acestei activităţi o gândire strategică, ţinând cont că materiile prime se importă din Germania, iar produsele finite trebuie livrate tot acolo, ceea ce implică costuri de transport ridicate. În consecinţă, Cableteam şi-a croit drum încă de la începuturi specializându-se în producţia de cabluri complexe, care presupun manoperă multă şi greutate redusă, adică cabluri cu conductoare multe de secţiuni mici, simple sau ecranate, cum sunt cablurile de semnalizare şi comandă pentru automatizări industriale.
Avantajele competiţionale
În afară de siguranţa unei pieţe de desfacere, respectiv predictibilitatea unei cifre de afaceri şi a unor venituri constante – doar cotaţiile cuprului pe piaţa internaţională mai pot influenţa indicatorii economici – marele avantaj competiţional al Cableteam este producţia integrată. „Secţia proprie de trefilare cupru ne permite producerea unei game variate de conductoare şi liţe, iar în staţia noastră de granulare PVC producem materiale de izolaţie pentru cele mai diverse aplicaţii: rezistente la uleiuri industriale, la diferite game de temperatură, radiaţii UV, cu intârziere la propagarea flăcării etc. Astfel suntem în măsură să asigurăm o calitate constantă la un nivel înalt, să satisfacem toate cerinţele clienţilor la termene extrem de scurte”, explică administratorul Cableteam. Aşa se face că, în prezent, compania are în portofoliu nu mai puţin de 2500 de tipuri de cabluri electrice. „În afara transferului permanent de know-how, apartenenţa noastră de grupul german ne oferă şi posibilitatea livrării, la cerere, a oricărui tip de cablu: de alimentare de joasă, medie, înaltă şi ultraînaltă tensiune, de telecomunicaţii, cu fibre optice, pentru căile ferate, precum şi orice alt tip de cablu special”, explică administratorul Cableteam SRL Sighişoara.
Certificaţi pentru automotive
Când vine vorba despre planurile de dezvoltare, conducerea Cableteam are deja răspunsurile. „Noi vedem viitorul nostru în producţia de cabluri pentru industria automotive pentru că în România şi chiar în Transilvania sunt foarte mulţi confecţioneri de cablaje auto. Noi dorim să devenim un furnizor important pentru industria de cablaje auto, avem potenţiali clienţi foarte mulţi. În acest sens am obţinut în 2012 certificarea ISO-TS 16949 pentru furnizori în această industrie. Aici vedem noi o extindere substanţială”, descrie Karl Martin Schuster îndrăzneţele planuri. În acest scop, în vederea extinderii, în 2010, în plină criză, a cumpărat fosta spălătorie de lână de lângă fabrică, un teren de 2 hectare, din care 14.000 mp suprafaţa construită.