Economic

Zahărul Luduș crește sub umbrela Tereos

FOTO ALa aproape doi ani de când a intrat sub umbrela giganţilor de la Tereos, compania Zahărul Luduş trăieşte o nouă viaţă. Acţionarii francezi au investit deja cca. 3 milioane de euro în retehnologizare, iar planurile lor pentru fabrica de zahăr din judeţul Mureş continuă.

*

Controlată până în toamna lui 2012 de Franco Roumanie de Sucrerie, subsidiară a frupului francez Sucreries du Marquenterre Group, Zahărul Luduş a păşit în liga celor mari odată cu preluarea de către Tereos, al patrulea mare producător de zahăr la nivel mondial. Extinderea cu o unitate de producţie în România a fost justificată foarte clar de către managerii Tereos, prin comunicatul oficial, în momentul sosirii la Luduş: “De pe această fundaţie pentru dezvoltarea în Europa de Est, Tereos îşi va putea însoţi clienţii industriali pe o piaţă unde ne aşteptăm la o creştere semnificativă a consumului de zahăr în următorii ani”. Tot în acel comunicat, francezii promiteau ajutor agricultorilor transilvăneni, pentru a aduce pe piaţă cele mai eficiente practici din domeniul cultivării sfeclei de zahăr. De atunci, Tereos s-a pus pe treabă la Luduş, alocând sume importante pentru retehnologizare, dar şi implicându-se în educarea, finanţarea, instruirea cultivatorilor de sfeclă din zonă. “Am fost foarte mulţumiţi şi de foştii acţionari ai companiei, aveam o relaţie deosebită cu ei. Diferenţa constă în faptul că Zahărul Luduş a trecut acum de la nivelul unei afaceri de familie, la perspectiva unei companii solide, cu şanse de dezvoltare în viitor”, susţine Ioan Armenean, directorul de-o viaţă al companiei mureşene, cel care a trăit cu bucurie toate aceste transformări ale fabricii din ultima decadă. “În ultimii doi ani am avut în desfășurare investiţii majore în retehnologizare. Am refăcut împreună cu mai mulţi cultivatori de sfeclă din zona Turzii sistemul de irigaţii existent acolo pe vremea comunismului.”, spune Ioan Armenean.

O vizită cu semnificaţie

FOTO BDovadă a recunoaşterii de care se bucură Tereos, Zahărul Luduş a primit, la finalul lunii aprilie 2013, vizita Ambasadorului Franţei la Bucureşti, Excelenţa Sa Philippe Gustin, care a dorit să vadă cu propriii ochi cum se descurcă conaţionalii săi în inima Transilvaniei. Gazdele delegaţiei de la Ambasada Franţei în România au fost Thierry Lecomte – preşedintele Consiliului de Supraveghere al grupului Tereos, Yves Belegaud – director general al Tereos şi membru al Consiliului de Administraţie, Ioan Armenean – directorul general al Tereos România – Zahărul Luduş şi Vasile Popa – director tehnic al companiei mureşene. În cadrul întâlnirii, Yves Belegaud a făcut o scurtă prezentare a grupului Tereos şi a investiţiei de la Luduş, anunţând că principalul proiect din acest an vizează realizarea unei reţele de irigaţii în zonă. „Ne dorim progrese în ceea ce priveşte producţia agricolă, obiectivul pe care noi l-am propus fiind realizarea unei producţii de 60 de tone la hectar până în 2015.”, a subliniat omul de afaceri francez. Potrivit acestuia, acţionarii Tereos sunt interesaţi direct la dezvoltarea business-ului în Europa şi, implicit, în România. „Reuşita noastră se datorează faptului că suntem un grup cooperativ şi ne dorim participarea la dezvoltarea clienţilor noştri în Europa, dar şi în lume. Grupul Tereos are peste 12.000 de membri cooperatori care sunt deschişi să participe la dezvoltarea externă, iar stabilitatea acţionariatului ne permite să avem o viziune pe termen lung. Intenţia noastră este să dezvoltăm producţia de zahăr în România, iar pentru aceasta suntem într-o activitate de transformare, iar primul obiectiv este de a îmbunătăţi şi creşte randamentul şi producţia de sfeclă din zona Luduşului”, a subliniat Yves Belegaud.

Retehnologizare şi zahăr mai bun

FOTO C Directorul general al Tereos România – Zahărul Luduş, Ioan Armenean, a apreciat poziţionarea bună din punct de vedere agricol a oraşului Luduş, precum şi investiţiile realizate până în prezent de acţionarii francezi. „Zona oraşului Luduş este una propice pentru agricultură, însă una din problemele agriculturii de după 1990 este împărţirea loturilor de teren între agricultori ceea ce îngreunează munca pământului. Noi ne dorim foarte mult şi susţinem comasarea acestor loturi de teren. De asemenea, unul dintre obiectivele noastre este asigurarea unei calităţi bune a zahărului, dar şi asigurarea unor condiţii bune de lucru pentru muncitori, adică tot ceea ce reprezintă o creştere a nivelului de trai pentru muncitorii noştri”, a spus Ioan Armenean.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close