
Pe strada Duzilor din Reghin, Poştaşilor cum o ştiu mulţi dintre localnici, şi-a făcut aparţiţia prin anii ’90 o mică afacere administrată de Cornel Cera. Obiectul muncii a fost cel auto, vopsitorie şi tinichigerie, care avea să se dezvolte în timp graţie seriozităţii celor care administrează afacerea.
Paşi mărunţi, dar siguri…
“Am început acest business pentru că asta era meseria mea, eu înainte lucrând la Lemn Metal, vopsitor auto la sevice-ul de acolo. Am început să merg pe cont propriu din 1998, iar firma am înfiinţat-o în 2002. A fost foarte greu, la fel ca şi acum, nu e uşor să rezişti cu o astfel de afacere. Am început iniţial singur, cu soţia Maria. Aveam atunci doar vopsitoria auto, apoi ne-am extins şi cu tinichigeria auto. La început nu aveam cabină, ea a venit pe parcurs, apoi a doua cabină, stand de vopsele, laborator de vopsele. Am căutat în permanenţă să ne extindem”, povesteşte Cornel Mera, administratorul SC MERA Autoservice SRL din Reghin.
“Am mers doar pe servicii de calitate”
Intrat pe piaţă. Cornel Mera a început încet, dar sigur să câştige încrederea clienţilor, unii veniţi de la zeci de kilometri depărtare de Reghin. “Să-ţi faci un nume a necesitat timp, prin respectul care trebuie să ţi-l câştigi pe piaţă. Lumea te poate cunoaşte ca fiind un om bun, dar trebuie să aduci şi calitate în serviciile care le faci. Noi am mers doar pe servicii de calitate, cu asta am crescut”, spune Cornel. ABC-ul în meseria de vopsitor a început la service-ul din fostul Lemn Metal, unde Cornel Mera a deprins tainele meseriei de la cei mai bătrâni. “Am lucrat la Auto Service la Lemn Metal din 1993 până prin 2006, când a fost desfiinţat. Am învăţat meserie de la oamenii care erau acolo, precum Liviu Pitican, care era un fel de tată la tinerii vopsitori. El a fost până în 1995, dar făceam practică la el şi la Breaza, în special după amiaza. Eram singurul vopsitor la Lemn Metal, alături de un coleg, Ionică Chiciudean, care acum lucrează la noi. El a fost solicitat să plece vopsitor la Dacia Service, unde a activat până în 2005. A fost o perioadă când eram singur, şi primeam ucenici de la şcoală, care mai mult încurcau decât făceau treabă. În 2005 s-a închis şi Dacia Service, şi vopsitorii au venit tot la noi. În prezent avem un personal foarte calificat, începând cu fratele meu, Ioan Mera, Ioan Chiciudean, Ioan Tudoran, Ovidiu Şut, toţi vopsitori, apoi Ioan Luca, Tamàs Racz, Ioan Luca, tinichigii, la care se adaugă soţia Maria şi Ana Mihaela Tomşa, preparator vopsele”, spune Cornel Mera.
Calitatea e cea care face diferenţa
În ani de început ai firmei, concurenţa era destul de mare, dar încet, încet lumea a optat pentru lucrul de calitate, făcut la modul cel mai serios, după cum afirmă administratorul MERA Autoservice. “Concurenţă există în orice domeniu, dar calitatea e cea care face diferenţa. A fost greu la început să ne atragem clienţi, nu doar din Reghin, ci şi din împrejurimi. Să aduci o maşină de la Sovata, clientul trebuie să plece mulţumit, să mai poţi atrage şi alţi clienţi. Chiar aşa s-a şi întâmplat, erau perioade când aveam în service câte 7-8 maşini din Târgu Mureş. Noi lucrăm şi cu toate societăţile de asigurări, avem contract cu ele. E benefic acest lucru, dar trebuie să investeşti, să aştepţi apoi după bani. Sunt societăţi ok, cu care nu avem nici un fel de probleme, dar şi altele care nu se ridică la aşteptările noastre. Omul pe care încerci să-l ajuţi mai mult, apoi spune că, iei nu ştiu ce bani mulţi de la asigurare, iar în cazul în care nu-l ajuţi zice că eşti rău. Dacă îi faci pe bani, spune că e scump, dacă îi faci gratis spune că nu e de calitate lucrarea”, povesteşte Cornel Mera.
Exodul de maşini aduse din afară a venit cum nu se putea mai bine pentru afacerea cu vopsitorie şi tinichigerie auto, multe din maşinile aduse de afară nu erau din cele mai grozave. “Acest lucru ne-a ajutat, deoarece, ca să fim sinceri, românii noştrii nu le-au cumpărat tocmai pe cele mai bune. Majoritatea au optat pentru cele mai ruginite, cu preţ mai mic, şi normal că pentru noi a fost un pas înainte, având mai mult de lucru după aceste maşini. A fost un val când a mers mai bine, dar o perioadă când piaţa a stagnat”, adaugă Cornel Mera.
Maşinile de epocă în atenţia MERA Autoservice
Nu doar maşinile relativ noi intră pe poarta service-ului condus de Cornel Mera, chiar şi maşinile de epocă au parte de un tratament special. “Am avut foarte multe maşini mai speciale care au venit la noi pentru a le pune la punct. Am avut şi maşini de epocă, unele venite chiar din Germania, şi retrimise înapoi pentru a participa la diferite expoziţii. Aproape în fiecare an avem o comandă de una sau două astfel de maşini vechi. Lucrul la ele este foarte migălos, sunt pretenţii foarte mari de nici nu vă puteţi închipui. Maşina fiind veche de peste 40-50 de ani, trebuie să iasă din service impecabil”, specifică Mera.
Muncă de calitate cu materiale de calitate
La o lucrare de calitate, musai ca şi materialele să fie din cele mai bune, lucru valabil şi în cazul MERA Autoservice din Reghin. “Lucrăm cu vopsele profesionale, pe care le pregătim în laboratorul propriu. Avem cataloage, noi ne facem reţetele proprii la vospele, lucrăm după seriile de caroserie, după codurile de vopsele. Codurile de vopsele pe maşini sunt aceleeaşi, dar depinde foarte mult de tipul de vopsea cu care lucrezi. De exemplu, marca de vopsele PPG are vopsite anumite tipuri de maşini. Merg de exemplu pe Fiat, toate sunt vospite din fabrică cu PPG. Este o firmă germană care face pigmenţi în toată Europa, la fabrica BASF din Franţa, precum şi în Italia, Austria, Germania. În 2003 şi 2005 am fost la fabrica de lacuri şi vopsele BASF din Franţa, cu o vechime de vreo 200 de ani, dar parcă e construită de doi ani, atât de bine este pusă la punct. Am fost la cursuri de specializare acolo, plus o vizită în Austria. Când lucram cu aceste vopsele aveau interes să te instruiască. Dacă voiau să vândă vopselele, noi trebuia să ştim să lucrăm cu ele. În 2002 am fost şi la Marele Premiu de Formula 1al Austriei, la invitaţia celor de la PPG, în perioada când lider autoritar era Schumacher. Din 2010 lucrăm cu o altă firmă importantă de vopsle, R-M, tot din cadrul concernului BASF. Sunt vopsele care se folosec cel mai mult în Europa, care au apărut printre primii care au scos vopslele pe bază de apă. Şi linia de vopsele o avem pe bază de apă, deoarece erau obligatorii datorită directivei de mediu. Legislaţia de afară nu mai dădea voie să se lucreze pe bază de diluanţi, şi atunci au optat pe vospelele pe bază de apă”, afirmă Cornel Mera.
Adaptarea vopselelor în funcţie de tipul de maşină
“Noi la fiecare maşină ştim anul de fabricaţie, ştim codul şi pe baza acestora ştim ce vospea să folosim. Ai o maşină din 2010, avem codul, marca de vopsele şi paletele pentru malină. De exemplu ai un Volkswagen din 2012, foloseşti palete din 2012. Nu am cum să folosesc o nuanţă mai veche, trebuie să folosesc acel tip de vopsea. Dacă vii cu un Ford roşu din 1990, cu codul P9, eu acela ţi-l fac. Se merge pe tipul de maşină. Poţi merge şi pe bâjbâite, să cauţi tot felul de palete, dar nu e acelaşi lucru. Sunt cazuri în care mai trebuiesc şi nuanţate vopselele, o maşină veche trece pe la mai multe service-uri, la care lucrează mai multe mâini.
Noi suntem două persoane, mai vine a treia, care să vospească o maşină. Eu vopsesc un element, iar ceilalţi doi celelete elemente. Un element înseamnă o uşă sau o aripă. Aşa pot apărea trei nuanţe de culori diferite, din aceeaşi găleată de vopsea. Contează foarte mult la vopsit raza, apropierea, presiunea, totul având la bază un secret profesional care nu îl înveţi de pe azi pe mâine”, spune Mera.
Învăţământul profesional, mai degrabă inexistent
“E cam greu să te bazezi pe tineri, nu prea le place meseria asta. Am avut copii de la liceu, şi dintr-o clasă, doar la unul sau doi dacă le stătea capul la meseria asta. E şi o meseria mai murdară, trebuie să fii tot timpul în salopetă, să lucrezi cu anumiţi compuşi, chituri, praf. Copiii din ziua de azi sunt interesaţi prima dată de cât câştigă, nu să înveţe o meserie. Eu când am învăţat meserie, primordial era să am de lucru, şi apoi banii. La început, fiind ucenic, nici nu primeam bani, ci învăţam meserie. E păcat că acest învăţământ profesional a cam dispărut. În toate domeniile e nevoie de mici meseriaşi”, este de părere Cornel Mera.
Calitatea, cea mai bună reclamă
Reclama cea mai bună a serviciile prestate de MERA Autoservice rămâne însă calitatea lucrului făcut cum trebuie care să mulţumească clientul. “Lucrez cu aceiaşi oameni de mult timp, suntem în această formulă de vreo 10 ani. Cu ei mergem înainte, nu luăm pe nimeni în probe, deoarece să formezi un meseriaş necesită mult timp. E foarte important că fiecare dintre ei ştie foarte bine faza care o are de făcut, plus punctualitatea şi seriozitatea de care dau dovadă. La toate acestea se adaugă calitatea muncii prestate.Un aspect esenţial la o maşină este să arate bine, deoarece este lucrul care se vede. Ce se află dedesubt, la motor, nu se vede, dar partea de exterior se vede. Dacă nu e cu o vospea bine pregătită, oricine observă acest lucru, iar în caz contrar, când maşina arată bine, automat stârneşte întrebări de genul: cine ţi-a vopsit maşina ? Lucrul de calitate este cea mai bună reclamă, maşina face reclama lucrurluii făcut cum trebuie şi nu laudele sau tot felul de poveşti”, concluzionează Cornel Mera.