Educatie

Căsuţa din Poveşti a alungat iarna!

Printese si supereroi alunga iarnaVeselie mare la grădi. Cum să nu fie? Piticii de la Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Căsuţa din Poveşti” şi-au pus în gând să alunge iarna, să aducă înapoi primăvara şi veselia, cum altfel decât printr-un Carnaval tradiţional, organizat de educatoarele Meleg Noémi Ildikó şi Toth Timea.

Prinţese şi vrăjitoare

Grupa Ursuleţilor de Pluş a luat hotărârea că a fost suficient cât ne-a chinuit iarna şi este timpul să-şi ia rămas bun. Alungarea iernii era, în vremurile de demult, scopul Carnavalelor. Carnavale care au devenit prilej de distracţie în comunităţile rurale, înainte de intrarea în postul Paştelui. Poate că tradiţia, ca atare, şi-a pierdut din însemnătate, dar astfel de evenimente le insuflă viaţă şi, prin copii, ele supravieţuiesc către următoarele generaţii. Acesta este motivul pentru care educatoarele au ţinut să organizeze un astfel de Carnaval. Asta desigur pe lângă nevoia copiilor de a se distra învăţând şi să înveţe distrându-se. Însoţiţi în distracţia lor de o trupă locală, Stone Hill, invitată ca să ofere atmosferă, micuţii s-au costumat şi s-au provocat la o mulţime de concursuri care le-au pus în mişcare atât picioruşele, cât şi neuronii. Fetiţele, se putea altfel, au vrut să fie gingaşe şi feminine şi s-au costumat în prinţese şi fluturaşi coloraţi, băieţii în schimb cedând dorinţei de a deveni, chiar şi pentru câteva ore, super eroi costumaţi în Batman, Superman sau Omul Păianjen, şi cu cele două educatoare costumate în, se putea altfel, vrăjitoare, şi-au prezentat personajele prin câteva versuri haioase şi distracţia s-a dezlănţuit.

La grădi distracţia este învăţătură

Trupa Stone Hill i-a învâţat pe copii cântecele distractive, iar cu concursurile intercalate, succesul a fost garantat. Sângele a fost pus în mişcare prin concursul de dans cu baloane la care micuţii au dansat ţinând strâns câte un balon. Mare a fost distracţia la concursul de spart baloane la care concurenţii, legaţi de câte un picior, au trebuit să spargă cu piciorul balonul oponentului. Râsetele au răsunat în toată grădiniţa la concursul de mutat popcorn nu cu mâna, cum ar fi fost mai eficient, ci trăgând bobiţele cu paiul ţinut în gură. Şi cum după atâta mişcare şi distracţie piticii au flămânzit, a venit rândul concursului de mâncat gogoşi care, trataţie tradiţională din perioada Carnavalului, au fost consumate cu mânuţele legate la spate. Micuţii au fost altruişti şi au dus spiritul primăverii în toată grădiniţa, defilând şi înveselind copiii din toate grupele. ,,Noi vorbim la grădi despre tot ce ne înconjoară, ne place să le trezim interesul pentru lume în toate aspectele ei. Un astfel de eveniment a trezit în noi nostalgii după copilăria la ţară. Le-am povestit, spre hazul general, cum se costumau bărbaţii de la noi din sat şi se mascau pe faţă cu magiun şi făină. Li s-a părut de-a dreptul fantastică povestirea, pentru că acum Carnavalul înseamnă să trimiţi părinţii să cumpere sau să închirieze costume”, mi-a povestit educatoarea Meleg Noémi. Judecând după atenţia cu care au ascultat relatările educatoarei, dar şi după multele întrebări sulimentare, se pare că duc lipsa acestor informaţii copiii noştri. Distracţie a fost, dar la grădi şi distracţiile au rostul lor pentru că nu există moment în care copiii să nu înveţe câte ceva. Momentul care a fost însă cel mai emoţionant a fost în dimineaţa zilei următoare. ,,Noi am alungat ieri iarna!”, a sunat hotărât protestul piticilor. ,,Unde este soarele? De ce mai este frig?” Indignarea lor faţă de o asemenea nedreptate a fost calmată de explicaţiile educatoarelor, care le-au spus că Soarele este foarte ocupat acum, că trebuie să ducă primăvara în multe locuri. Aşa că va veni încet-încet, rază cu rază, zâmbet cu zâmbet.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close