Sanatate

Celulele stem salvează vieți! Donează o șansă la viață!

Donatorii de celule stem pot salva viața bolnavilor de leucemie. Ministerul Sănătății a lansat vineri campania de comunicare pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice „Donează o șansă la viațăâ€. Persoanele care doresc să facă un astfel de gest sunt înscrise în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 

Demers important

Până acum, transplantul se putea face dacă exista compatibilitate între membrii familiei persoanei bolnave. În caz contrar se apela la servicii medicale în străinătate. De acum, șansele de a face transplantul salvator în țară cresc odată cu numărul donatorilor de celule stem.  

Campania este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu toate unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH. „Este vorba de Registrul de donatori de celule stem de care se vorbește de zece ani și acum cred că se pornește, în sfârșit. Recoltările până acum s-au făcut numai din rândul membrilor familiei, dar acum există această posibilitate de a se procura cu ajutorul acestui Registru. Noi avem acum la clinică trei cazuri care urgent au nevoie de transplant alogen și din Registrul internațional avem speranțe că o să se găsească donatoriâ€, a declarat prof. dr. Benedek Istvan, șeful Clinicii de Hematologie și Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, care a adăugat că acest demers este de mare ajutor pentru activitatea de transplant alogen, având în vedere că în ultimii 12 ani echipa sa a efectuat 310 transplanturi.  

Bază de date securizată

Misiunea Registrului este de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili. În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el în baza de date. Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaționale existente în domeniu și face posibilă procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice și furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în țară, cât și în străinătate.

Donatori, persoane sănătoase între 18-45 ani

Se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice persoanele sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani, însă persoanele înscrise în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat și donarea celulor stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din  rețeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată. 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close