EditorialSanatate

Clinici noi, cât bugetul unui stadion… Anual

FOTO - Aurelian Grama

Câte clinici medicale noi nouțe s-ar fi putut construi dintr-un stadion? Întrebarea adresată lui Emil Boc, primarul capitalei Transilvaniei, îmi revine obsesiv în minte, și acasă la Cluj, unde nu există un spital universitar de urgență, fie el regional sau județean, care să includă toate specializările medicale, fie când sunt la lucru, la Tîrgu-Mureș, unde avem două mari unități spitalicești, Urgența și Județeanul. 36,3 milioane de euro… Un stadion, ce-i drept, minunat. Și totuși, să ne readucem aminte de latini: Mens sana, in corpore sano. Să fie bani cât de mulți, din sponsorizări mai ales, din privat în special, pentru sport, și de la stat chiar dacă mulți nu pricep nimic în acest sens.

Și totuși este vremea în care dincolo de slogan, dincolo de brand, dincolo de politică, dincolo de voturi politice sau administrative, manipulare, sau pur și simplu, imagine reală, municipiul Târgu-Mureș este prin excelență un oraș recunoscut drept oraș medical. Orașul Sănătății. La o discuție, la rece, pe langă faptul că sunt mii de locuri de muncă cu serviciile conexe și pe orizontală, peste 10.000 de angajați, cred și susțin că sunt sute de milioane de euro. Bani reali. Mulți bine reinvestiți. A apărut o clinică, o alta, una dintre ele cu spital, mai multe cu paturi de spital, un spital mare privat, mai multe și tot mai multe cabinete, clinici ambulatorii, unități mici spitalicești, mai ales în Tîrgu-Mureș. Toate private, în imensa lor majoritate din banii doctorilor, ai elitei lumii medicale târgumureșene. Au fost mulți care au plecat și în spiritul antreprenorial obținut la UMF sau la spital, au procreat în privat la Brașov, București, Cluj și prin lumea din Vest.

Sunt dintre ei puțini, îi numeri pe degete, acționari în sănătate – și aici nu vorbim de fabricile de medicamente sau de aparatură medicală – sunt bani investiți din afara sănătății, din comerț, din industrie alimentară sau din imobiliare. Este bine că marii doctori, marii profesori, au reușit să-și transforme agoniseala de o viață într-un brand propriu în afara UMF sau a Spitalului! Chiar dacă nu și-au tăiat întru totul cordonul ombilical al banului și profitului de la stat.

E drept una e să analizezi spectrul întreg al stomatologiei privatizat până la extrem încât nu mai există decăt urgențele medicale la stat, alta e zona de dializă unde lucrurile sunt clare și bine finanțate în privat și total alta oglinda sănătății privat mureșene.

Unii au investit în clădiri noi, în aparatură performantă, în transferuri interesante dacă nu spectaculoase, toată lumea s-a adăpat de la resursa umană clasică, UMF și spitale. Prea puțini însă au avut din start și o viziunea managerială profesionistă, modernă, în concordanță cu cât poate duce Casa de Sănătate Mureș și Programele Naționale de Sănătate finanțate de la București și au investit în medici, asistente, specialiști trimiși afară să învețe, să practice și să folosească și aplice ultimele descoperiri ale științei. A fost o etapă cu bune și rele, important este că sunt investiții private în sănătate, dar ce-ar fi să facem și pasul următor…

Clinici private în spații deja existente, cu chirie, sau preluate în leasing ori rate, cu achiziții în aparatură și tehnologie medicală de ultimă generație, dar tot în rate sau leasing, și cu investiții în burse sau stagii de pregatire în Franța, Anglia, America, Japonia, Germania pentru doctori si la întoarcerea acasă să fie răsplătiți occidental – ca adevărații profesioniști occidentali. Cu certitudine lucrurile ar merge mult mai bine și cu profit… în timp, ce-i drept. Și un schimb de generații parcă e vremea să vină și să se și întâmple, că sunt prea mulți meseriași de 40-50 ani care își iau famiile și iau calea exilului deoarece nu mai vor să aștepte încă un deceniu să devină prima mână. Sau la prima mână… N-aș demoniza prea mult lipsa actelor primare, fiscale de orice fel în obținerea primului milion de euro… Câte clinici medicale noi nouțe s-ar fi putut construi dintr-un stadion? Sunt informații că și Primăria și Consiliul Județean vor investi masiv in Sănatate! Măcar cât într-un stadion… Anual.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close