Social

Crizantema, vedeta săptămânii la Târgu Mureș

1Dimensiuni variate și culori numai bune pentru realizarea unor buchete și aranjamente florale creative pentru nunta de toamnă sau pur și simplu pentru a le dărui cuiva drag, crizantema domină centrul orașului în aceste zile. În perioada 29 octombrie 2015 – 8 noiembrie, Primăria municipiului Târgu Mureş organizează în Piaţa Trandafirilor o expoziţie de flori şi aranjamente florale cu vânzare.

„Este o manifestare intrată deja în tradiţia oraşului, într-o perioadă în care gândurile noastre se îndreaptă către cei pe care i-am iubit şi care nu mai sunt printre noi. Ca de fiecare dată, în preajma Luminaţiei, în centrul Târgu Mureşului vor trona, cu nobleţe şi eleganţă, crizantemele, târgumureşenii având posibilitatea de a le alege pe cele mai frumoase, pentru a împodobi cu bulgări de petale şi a transforma în altare de lumină mormintele celor dragi”, a declarat viceprimarul municipiului Tîrgu Mureş, Claudiu Maior.

Un număr de 50 de producători își expun în această perioadă marfa, iar faptul că nu există intermediari între producător și consumatorul final, prețul este mai mic, deoareceprodusul nu suferă adaosuri. Și așa, costurile de întreținere a serelor copleșesc producătorii afectați deja de concurența neloială făcută de importatorii la negru, dar și de intermediarii care domină piața.

„Sunt plante care au nevoie de aerisire şi de variaţii de temperatură pentru dezvoltare, multă lume le cumpără la ghiveci, pentru că așa le țin o vreme pe pervaz. De obicei încep să se desfrunzească de la bază spre vârful tulpinilor atunci când nu e ceva în neregulă” ne spune o clientă.

3Întreținerea, o îndeletnicire cu pretenții

Creșterea florilor presupune totodată tratamente potrivite, acaricide împotriva păianjenilor, insecticide împotriva puricilor, fungicide în caz de făinare. „Am o mică seră întinsă pe o arie și jumătate de pământ, în luna mai am însămânțat butași, pentru că se dezvoltă rapid în noi plante. Pentru a crea flori mari nu se vor lăsa ramuri laterale, astfel ei trebuiesc copiliți. Iar pentru dezvoltarea pe orizontală a tulpinei este necesară ruperea vârfurilor când aceștia au cca 5 frunze. Vârfurile rupte se pun în continuare la înrădăcinat, se vor multiplica pentru anul viitor” ne spune Ana Lung, producător din Sântana de Mureș.

Culorile variază de la alb până la galben pal, de la roz la portocaliu, de la roșcat la roșu puternic, vișiniu sau chiar verde. Sunt minunate pentru a completa o temă inspirată din toamna bogată și caldă. Florile extrem de bogate ating dimensiunea unor bujori de grădină și completează de minune aranjamentele care se vor mai generoase. Un tip de crizanteme are petalele lungi si subțiri, extrem de delicate care atâta grozav în aranjamente moderne. Nu trebuie uitate liniile simple, curate ale tipului de crizantema cu un singur rând de petale ce seamănă foarte tare cu margareta.

Amalia VASILESCU2

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close