Sanatate

Performanță în sport și nutriție. Studiu interesant despre evoluția alergătoarelor de garduri

nicolae neagueful Disciplinei Științele Motricității din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Nicolae Neagu, a prezentat, joi, 29 octombrie, la Conferința Națională de Nutriție Sportivă, un model de referință al evoluției indicelui de masă corporală la alergătoare de garduri, în perioada peripubertară, raportat la somatotipuri ideale predictive. Mai exact, acesta a explicat că rezultatele timpurii nu sunt urmate în mod obligatoriu de rezultate valoroase la vârsta adultă, fiindcă e greu de previzionat cum va arăta peste 8 – 9 ani acea sportivă.

„Am în spate circa 25 de ani de experiență în atletism, în performanță și mare performanță. În baza experienței acumulate, am constatat că problema e selecția inițială și apoi selecția permanentă, în special la fete, pentru că este foarte greu să previzionezi cum va arăta peste 8 – 9 ani acel copil, care arată foarte bine din punct de vedere al constituției fizice, se mișcă foarte bine, dar, din păcate, apar anumite, să zicem, deziluzii în timp. Nu există niciun studiu care să spună că rezultatele timpurii dintr-o disciplină sportivă vor fi urmate în mod obligatoriu de rezultate valoroase la vârsta adultă”, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Neagu.

El a spus că tema este o analiză în urma unui studiu longitudinal și pe o distanță apreciabilă în ceea ce înseamnă evoluția indicelui de masă corporală la alergătoare garduri fete. „Am pregătit un material care se află exact la zona de confluență, elemente care țin de sport de performanță și elemente care se interferează cu zona nutriție, respectiv indicele de masă corporală. Tema pe care am pregătit-o este în fapt o analiză în urma unui studiu longitudinal și pe o distanță apreciabilă în ceea ce înseamnă evoluția indicelui de masă corporală la alergătoare garduri fete în perioada peripubertară, respectiv prepubertară și postputerbară raportat la unele somatotipuri considerate ideale pentru această probă. Avem câteva dificultăți în abordarea problematicii. Un pachet de dificultăți provine din perspectiva cercetării domeniului științei sportului și din perspectivei practicii antrenamentului sportiv”, a explicat profesorul Neagu.

 Ce trebuie să știe specialiștii în mișcare

Potrivit acestuia, specialiștii din mișcare trebuie să fie și să aibă în portofoliul profesional cât mai multe cunoștințe în ceea ce privește dietele speciale ca suport al efortului. „Eu cunosc o zicere care spune că cea mai eficientă metodă prin care să faci față unei obsesii este să-i cedezi. E o bucurie supremă în ceea ce ne privește, pentru că cele două programe de studii, Balneofiziokinetoterapie și recuperare și Educație fizică și sportivă, sunt un soi de copii adoptivi în cadrul UMF-ului. Am început împreună această aventură frumoasă a învățământului universitar din zona unei complementarități spre care noi tindem inclusiv în conferința de astăzi, adică să conștientizăm celor care nu au realizat încă acest lucru această frumoasă relație de complementaritate între dieta specială, dietele conduse, și mișcare și viceversa. Specialiștii din mișcare să fie și să aibă în portofoliul lor profesional cât mai multe cunoștințe în ceea ce privește dietele speciale ca suport al efortului. Astăzi, se întâmplă acest lucru, este un prim pas. Sunt câțiva studenți, absolvenți ai noștri care au pus mult suflet în organizare, fiind acele persoane care au făcut posibilă desfășurarea în bune condiții a acestei prime conferințe”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Neagu.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close