AdministratieAgricultura

Lucreția Cadar: ”În momentul de față Deda are toate utilitățile”

1_lucretia cadarToamna anului 2015 găsește comuna Deda în plin proces de dezvoltare, asfaltările fiind realizate în procent de 80%, dacă ar fi să ne referim doar la drumuri. Despre celelalte proiecte derulate în ultimii trei ani ne-a vorbit Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Reporter : Care au fost realizările din actualul mandat la nivelul comunei Deda?
Lucreția Cadar: Cel mai mare proiect realizat în perioada ultimului mandat este darea în funcțiune a stației de epurare a comunei Deda, precum și realizarea unei rețele de canalizare pe o lungime de 10 kilometri. Este o investiție începută în anul 2008, pe Ordonanța de Guvern 7 care însumează aproximativ 6,5 milioane lei, o lucrare mare care s-a realizat în localitatea de reședință. Dispunem la ora actuală de o stație de epurare modernă, care face față la 15.000 de locuitori din zonă. Deda în momentul de față are toate utilitățile, începând de la apă, canalizare, asfaltare de drumuri finalizate în proporție de 80% la nivelul întregii comune, la care se adaugă trotuare, sală de sport, bază sportivă, teren de fotbal, școli și cămine culturale puse la punct. În ce privește asfaltările de drumuri am realizat un proiect pentru 7 kilometri de asfaltare, la care se adaugă încă trei kilometri de drum asfaltat. Iată că în trei ani de zile am realizat în întreaga comună 10 kilometri de asfaltări de drumuri. Cei trei kilometri vor fi finalizați în perioada imediat următoare pe Valea Pietrișului unde nu a fost asfalt niciodată. De asemenea, la trecerea pe Valea Pietrișului am realizat patru poduri care asigură trecerea dintr-o parte în alta a pârâului Valea Pietrișului. În acest moment realizăm acolo asfaltarea a doi kilometri de drum, al treilea fiind realizat în satul Deda, pe Valea caselor, un drum care de asemenea necesita asfaltare.

Rep.: Ce proiecte aveți în vedere pentru perioada următoare?
L.C.: Întotdeauna există loc de mai mult și de mai bine, nicidată nu am făcut suficient în ce privește munca și activitatea noastră. Aici mă refer la Căminul Cultural de la Bistra Mureșului, un obiectiv pe care ni l-am propus. Din 2002 este demolat, și Bistra Mureșului sat nu are cămin cultural. Acolo există o bogată activitate culturală și este necesar un așezământ cultural, care a fost cuprins în posibilitățile de finanțare la Ministerul Dezvoltării. Lipsa fondurilor nu ne-a permis până în momentul de față să realizăm această investiție. Iată că anul 2015 a însemnat realizarea proiectului, începerea licitației, mai exact reluarea licitației în a doua etapă, când sperăm să se realizeze unul din cei cinci ofertanți care și-au depus documentația la licitație, să câștige licitația și să începem lucrările. Speram ca în toamna acestui an să se începă lucrările, în cel mai rău caz în primăvara anului viitor. Mergem pe fonduri locale. Este o promisiune făcută de mine, și sper ca în acest mandat să începem lucrările, care să fie continuate probabil în mandatul viitor.

Rep.: Planul de dezvoltare locală al comunei Deda pentru perioada 2016-2020. În ce stagiu se află el?
L.C.: Am încheiat un contract în ce privește strategia de dezvoltare a comunei, la care am lucrat împreună cu conducerea Liceului ”Vasile Netea”, cu conducerile celorlalte instituții din comună. Am analizat foarte bine posibilitățile de dezvoltare ale comunei, și în momentul de față este în lucru, urmând să facem o dezbatere în Consiliul Local. Până la finele anului o vom finaliza, urmând ca să o punem în aplicare.

Rep.: Care ar fi ținele majore pentru dezvoltarea comunei în această strategie ?
L.C.: Țina cea mai înaltă o reprezintă asfaltarea a procentului de 20% rămas din cei 30 de kilometri ai comunei, respectiv terminarea tuturor străduțelor comunei, continuarea canalizării comunei pe celelalte sate. Aici sperăm într-o finanțare pe fonduri europene. De asemenea, mergem pe o aducțiune de apă și pentru Bistra Mureșului, o captare a izvoarelor existente pe Valea Bistrei. Satele Bistra Mureș și Pietriș în momentul de față au apă dintr-o aducțiune care face parte din Asociația Comunitară Aquaserv Mureș și costurile apei sunt foarte ridicate. Aceasta esta o nemulțumire a cetățenilor din cele două sate, plătesc apa cu patru lei pe metru cub, în condițiile în care cei din Deda și Filea plătesc un leu. Dorința noastră este să găsim o soluție, până în 2020 să rezolvăm problema apei la Bistra Mureșului. De asemenea, prin realizarea muzeului etnografic la Deda, dorim să continuăm activitatea culturală și cea sportivă în comună, deoarece tineretul are nevoie de acțiuni organizate la nivel local, de locuri în care să facă sport. În strategia noastră vor fi cuprinse și posibilități de promovare a turismului zonal. Avem zone deosebit de frumoase, Valea Bistrei, Scaunul Domnului, locuri deosebite care pot fi promovate și care pot asigura dezvoltarea turismului în zonă.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close