Eveniment

Cultură, sport şi distracţie la Zilele Oraşului Sărmaşu

A zile sarmasuCea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Oraşului Sărmaşu, organizată între 29 şi 31 august, a oferit participanţilor atât distracţie şi relaxare, precum şi momente culturale de excepţie şi numeroase surprize. Deschiderea oficială a sărbătorii a avut loc vineri, 29 august, la Monumentul Eroilor din Parcul Central al oraşului, în prezenţa a numeroşi invitaţi de seamă, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, locale, politicieni, oameni de cultură şi nu în ultimul rând prieteni ai sărmăşenilor.

Oaspeţii, întâmpinaţi de primarul Ioan Mocean

B zile sarmasuGazdă ideală a fost, ca în fiecare an, primarul Ioan Mocean, care a transmis mulţumiri atât echipei din cadrul Primăriei, cât şi autorităţilor judeţene. „Avem un program foarte amplu, divers, care se datorează echipei de la Primăria Sărmaşu, unde avem o echipă foarte bine închegată. După un an de muncă, fiecare la locul de muncă, în familiile dumneavoastră, meritaţi şi merită şi invitaţii şi oaspeţii noştri un eveniment deosebit, şi vă garantez că îl veţi avea”, a afirmat Ioan Mocean. Din prezidiu a făcut parte şi viceprimarul Sallai Imre, iar pe lista vorbitorilor s-au mai aflat Ciprian Dobre – preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Dragoş Bardoşi – directorul de cabinet al prefectului judeţului Mureş, Akos Mora – senator PNL, deputatul Vasile Gliga – preşedintele PSD Mureş, Cristian Chirteş – deputat PNL, Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş şi jurnalistul Lazăr Lădariu, ambii cetăţeni de onoare ai oraşului Sărmaşu. „Mi-aş dori ca toate cele 102 localităţi ale judeţului Mureş să arate cum arată Sărmaşu şi să progreseze aşa cum a progresat Sărmaşu în 12 ani”, a spus Ciprian Dobre.

Sărbătoare pentru pompieri

C zile sarmasuCeremonia de deschidere a Zilelor Oraşului Sărmaşu 2014 a mai cuprins oficierea unui serviciu religios şi parastas de pomenire a eroilor sărmăşeni, depunere de coroane de flori şi defilarea gărzii de onoare de la Secţia de Pompieri Sărmaşu, care în acest an a împlinit două decenii de la înfiinţare. Momentul a fost marcat aşa cum se cuvine, primarul oraşului Sărmaşu oferind o diplomă aniversară colonelului Ioan Mureşan, şeful Centrului Operaţional Judeţean ISU „Horea” al judeţului Mureş, şi o plachetă aniversară colonelului Grigore Moldovan, comandantul Secţiei de Pompieri Sărmaşu. „Primăria şi Consiliul Local Sărmaşu au investit, an de an, materiale pentru ca această subunitate să ajungă la nivelul celorlalte subunităţi din România şi nu numai atât”, a punctat colonelul Grigore Moldovan.

Lansări de carte şi activităţi diverse

D zile sarmasu Din programul primei zile mai amintim exerciţiile demonstrative ale echipajelor din cadrul Secţiei de Pompieri Sărmaşu, Târgul de artă tradiţională şi Expoziţia – concurs de artă culinară „Bucătăria bunicii”, concursul de creaţie literară „Valori sărmăşene”, Cupa Zilelor Sărmăşene la fotbal, şah şi tenis de masă, precum şi mai multe lansări de carte, găzduite atât de Liceul Teoretic „Samuil Micu”, cât şi de Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu”. Principalul volum lansat în prezenţa unor reprezentanţi de marcă ai culturii mureşene, dintre care îi amintim pe Nicolae Băciuţ, Lazăr Lădariu, Dimitrie Poptămaş, Maria Borzan, Sorina Bloj, Vasile Mureşan, Ilarie Gh. Opriş şi Iulian Praja, a fost „Sărmaşu – File de monografie”, lucrare semnată de Dinuca Burian, şefa Bibliotecii Orăşeneşti „Liviu Rusu” din Sărmaşu. „Am lucrat la cartea aceasta din anul 1999. Am scos un caiet documentar, apoi o schiţă monografică în anul 2003, când Sărmaşu a fost declarat oraş, iar în anul 2011 a fost editată prima ediţie a monografiei. Acum am ajuns la ediţia a doua, mai îmbunătăţită”, a afirmat Dinuca Burian.

Piaţă de zi civilizată

E zile sarmasuA doua zi a Zilelor Oraşului Sărmaşu, sâmbătă, 30 august, a început cu tradiţionala expoziţie de taurine, urmată de inaugurarea clădirii pieţei de zi din localitate, investiţie care are ca scop asigurarea condiţiilor propice unui comerţ civilizat pentru producătorii din zonă. „În fiecare localitate care se respectă există asemenea investiţii şi fiind o localitate de genul Sărmaşului, unde agricultura este o activitate importantă, era normal să ne preocupe înfiinţarea unei pieţe de zi cât mai civilizată”, a afirmat Ioan Mocean.

După tăierea panglicii inaugurale, părintele Daniel Camară a oficiat o slujbă de sfeştanie, după care participanţii au fost invitaţi în hala mare a clădirii, unde a avut loc o expoziţie porumbei, iepuri şi alte animale mici, de casă.

Diplome pentru cele mai longevive cupluri

F zile sarmasuDuminică, 31 august, Zilele Oraşului Sărmaşu au continuat cu parada portului popular, Festivalul cântecului şi jocului popular de pe Câmpie, ajuns la ediţia a XII-a, precum şi decernarea diplomelor „Nunta de Aur” şi „Nunta de Diamant”. „Au fost premiate 25 de cupluri, 21 care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi 4 care au împlinit 60 de ani de căsnicie. Le-am oferit câte un buchet de flori, o diplomă şi simbolica sumă de 300 de lei”, a afirmat primarul Ioan Mocean.

Recitaluri Iris şi Andreea Bălan

Pe parcursul celor trei zile, iubitorii muzicii au fost răsfăţaţi cu recitaluri susţinute de Diana Oprea, Andrei Oprea, Andreea Păcurar, Bianca Boar, New Proscenium, Defender, Daggu Project, Iris, Biro Bernadett, Sallai Imike, Ilyes Timea & Nico, Listen, Chrom şi Andreea Bălan. De asemenea, amatorii muzicii populare au fost încântaţi de Florina Oprea, Duada Alexandra Sheilla Rusu, Denisa şi Alexandra Pîrje, Florin Şugar, Ana Munteanu, Trăian şi Valeria Ilea, Cosmin Mocean, Ioana Roxana Suciu, Andrada Onea şi Cătălin Bogdan Orban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close