Sanatate

Doctoranzi susținuți pentru cercetare științifică la UMF Târgu Mureș

Aceste proiecte au ca obiective creșterea calității cercetării științifice și perfecționarea resursei umane în domeniile medical și farmaceutic. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie, profesorul doctor Leonard Azamfirei, ne vorbește într-un interviu despre aceste proiecte, dar și despre o altă noutate, un alt proiect POSDRU, care are ca obiectiv ameliorarea abilităților practice ale studenților, acesta fiind legat de Centrul de Simulare și Abilități Practice.

Reporter: Ce înseamnă aceste proiecte pentru doctoranzii și postdoctoranzii Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș?

Leonard Azamfirei: Este vorba despre trei proiecte, care cuprind mai multe componente, toate fiind legate de formarea și perfecționarea resursei umane în domeniile medical și farmaceutic, evident cu o preocupare specială pentru doctoranzii și pentru postdoctoranzii care aparțin Universității de Medicină și Farmacie. Doctoranzii reprezintă o categorie importantă pentru noi, pentru că de fapt dintre ei se vor recruta viitoarele cadre didactice ale universității, iar postdoctoranzii reprezintă deja cadre didactice universitare, care au doctoratul susținut, care sunt formate în domeniul profesional în care activează și care au oportunitatea să fie finanțați prin aceste proiecte pentru o temă de cercetare specifică profilului în care activează. Universitatea de Medicină și Farmacie va susține financiar un număr total de 40 de doctoranzi și 30 de postdoctoranzi. Practic, pe perioada derulării acestor proiecte, doctoranzii, respectiv postdoctoranzii au obligația să conducă o cercetare științifică pe un anumit domeniu pe care și l-au ales, asumându-și totodată și obligația de a publica un număr de articole științifice din domeniul pe care l-au studiat. Noi vom asigura o bursă lunară acestor doctoranzi și postdoctoranzi. Pentru doctoranzi, bursa lunară este în jurul sumei de 1.800 lei/lună, iar pentru postdoctoranzi, fiind o cercetare mai avansată și mai complexă, bursa este de 3.400 lei/lună și acoperă o perioadă de aproape un an și jumătate. Pe de altă parte, dincolo de această susținere financiară, care va fi în beneficiul doctoranzilor și postdoctoranzilor, publicațiile lor vor contribui și la creșterea vizibilității științifice a universității.

Rep.: Din experiența proiectelor anterioare, cum credeți că se va derula acest proiect?

L.A.: Pe parcursul acestei perioade, de un an și jumătate, ei vor trebui să facă cercetarea științifică pe care și-au asumat-o și la sfârșitul perioadei vor avea obligația de a publica două articole în reviste care sunt indexate în baze de date internaționale. Este un obiectiv ambițios pentru că inclusiv procesul de publicare a unui articol este destul laborios, dar eu cred că dacă luăm în considerare și experiența proiectelor anterioare pe care le-am derulat, lucrurile vor fi duse la bun sfârșit. Este atât o obligație de natură științifică, cât și una de natură contractuală cu efecte juridice. Cred că noi finanțăm și în egală măsură avem și pretenții, pentru că până la urmă acesta este mecanismul care trebuie să devină funcțional. Nu poți să ceri perfecționare științifică fără să oferi susținere financiară în schimb. De altfel, întreaga politică de dezvoltare a universității încearcă să creeze, în primul rând, mecanisme de a obține anumite rezultate și cred că pe aceeastă zonă a cercetării științifice deja există rezultate semnificative. De pildă, numărul de articole publicate de către membrii universității în anul 2013 este aproape dublu comparativ cu anul 2012, ceea ce este că semn că universitarii sunt preocupați de acest domeniu și că există un potențial de dezvoltare pe care noi îl susținem.

Rep.: Câte persoane au fost admise și în ce a constat selecția acestora?

L.A.: Au fost mai mulți aplicanți și sunt 70 de persoane admise. La postdoctoranzi numărul de aplicații a fost aproape dublu față de numărul de locuri pe care le-am avut la dispoziție și tocmai din această cauză am organizat și un concurs de selecție, care a constat în două probe: în evaluarea dosarului științific al aplicantului și un interviu în care aplicantul și-a prezentat planul de cercetare în fața unei comisii. Înscrierea a avut loc sfârșitul lunii aprilie și concursurile au avut loc la începutul lunii mai. Astăzi (n.r.-9 mai) se vor afișa listele cu câștigătorii, vom avea o perioadă de contestații așa cum cere legea, iar după ce vom finaliza și această procedură vom semna cu ei contractele de finanțare.

Rep.: Ce alte noutăți sunt la Universitatea de Medicină și Farmacie?

L.A.: Pe lângă aceste trei proiecte POSDRU, universitatea mai este implicată într-un proiect POSDRU recent câștigat, extrem de important, care are ca obiectiv ameliorarea abilităților practice ale studenților și acest proiect se leagă de Centrul de Simulare și Abilități Practice pe care noi îl avem acum în funcțiune. În opt luni de la inaugurarea acestuia au trecut prin centru peste 2.000 de studenți. Obiectivul nostru viitor este să trecem la un nivel superior de dezvoltare a activității în Centrul de Simulare, în care să fie implicați ca și cursanți și medicii rezidenți în vederea formării lor în  specialitate. De altfel, noi am înființat o societate de curând, și anume Societatea Română de Simulare în Medicină și în luna iunie va avea loc o primă întâlnire de lucru a tuturor universităților de medicină din țară, care au sau intenționează să dezvolte un centru de simulare, urmând ca în primăvara anului viitor să organizăm un congres internațional de simulare în medicină la Târgu-Mureș.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close