Eveniment

Doctorul Halmágyi Emeric, la 90 de ani!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASâmbătă 19 noiembrie, doctorul Halmágyi Emeric împlinește 90 de ani! După medicul sportiv braşovean Laurean Taus, căruia prietenii îi spuneau „Tata Ucu”, cel care a activat 52 de ani la FC Braşov, doctorul Halmagyi este unul dintre cei mai longevivi medici sportivi din România. El i-a „oblojit” pe fotbaliştii din judeţul Mureş timp de 48 de ani. Numai la A.S. Armata Târgu-Mureş s-a aflat pentru o perioadă de 33 de ani!

Dr. Halmágyi Emeric s-a născut la data de 19 noiembrie 1926 la Turda, în judeţul Cluj. După absolvirea facultăţii a rămas la Târgu-Mureş, primul loc de muncă fiind la Policlinica Studenţească, instituție care avea sediul în clădirea Apollo. Postul de medic sportiv pentru copii îi fusese aranjat de antrenorul (şi jucătorul) de tenis de câmp Toma Ovici-senior. A fost primul medic sportiv care a lucrat în Târgu-Mureş. În această calitate, începând cu anul 1952, a trecut pe la aproape toate echipele existente în acei ani în oraş: CFR, RATA, Dermagant, Mureşul şi A.S.A. A lipsit de pe banca A.S.A. un singur an, în 1967. Atunci, într-un moment de bătaie generală din timpul unei întâlniri dintre Universitatea Craiova şi A.S.A., doctorul Péterfi Lászlo i-a dat cu Kelen în ochi lui Nelu Oblemenco, după care acesta a fost exclus din fotbal, locul lui fiind luat de dr. Halmágyi Emeric, care în acei ani lucra încă la Policlinica Sportivă, după care a revenit la echipa militară. Astfel, din anul 1967 şi până în 2000, dr. Halmágyi Emeric a fost medicul sportiv al grupării militare târgumureşene, până la vârsta de 74 de ani !

Mai puţin cunoscut este faptul că Halmágyi Emeric a cochetat în tinerețe cu sportul de performanţă, practicând tenisul de masă, tenisul de câmp, atletismul (săritura în înălţime), polo-ul şi baschetul.

La mulţi ani cu sănătate, doctore!

(M.V.- mulțumită datelor oferite de Aurel Rațiu, fost redactor șef al rubricii sport din cadrul Radio Târgu-Mureș)

dr-halmagy-emeric

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close