EconomicEveniment

Finanţări pentru panificaţie şi produse făinoase în PNDR

DSC_0500Cel mai mare eveniment autohton ce expune ultimele inovaţii din panificaţie, cofetărie şi gastronomie ce se desfăşoară în perioada 19-21 martie la Centrul Expo President din Târgu Mureş a debutat joi, 20 martie, la ora 10.00, cu deschiderea Oficială a expoziţiei GastroPan 2015, în prezenţa expozanţilor, a vizitatorilor şi a reprezentanţilor mass-media. Invitaţii speciali ai momentului au fost Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Ilonka Boldizsár, vicepreşedintele Uniunii Internaţionale a Brutarilor şi Cofetarilor UIBC (Ungaria), Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) și Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Euro-Toques România.

DSC_0487În cursul acestor patru zile, peste 200 de specialiști, brutari, cofetari şi bucătari vor ridica aceste meserii la rang de artă culinară. Juriul va decide cine va câștiga trofeele „Pâinea Anului 2015” şi „Tortul Anului 2015”, care vor dicta noile tentinţe pe piaţa de profil, și vor fi premiate cu sute de cupe și diplome diferitele sortimente de pictură artistică pe suport de zahăr, de patisserie, piese artistice din aluat de panificație, sculpturi creative în legume și fructe” a declarat Ildiko Varodi, directorul expoziției.

La cele opt categorii ale Concursurilor GastroPan vor fi premiate cele mai inovatoare produse de panificaţie, patiserie, cofetărie şi gastronomie, dar şi cele mai impresionante piese artistice din aluat, zahăr, fructe sau legume.

”Vă salut cu onoare în numele Uniunii Internaţionale a Brutarilor şi Cofetarilor, mulțumesc președinților asociațiilor care ne onorează cu prezența și, totodată, pentru invitație. Pentru a descrie importanța acestei expoziții, trebuie să amintesc de un domn care a scris o carte despre drumul pavat cu aur al antreprenorului, iar în procesul de căutare a acestui drum, expoziția oferă toate ideile, ustentilele, echipamentele necesare, motiv pentru care recomand celor prezenți să profite de toate ofertele expuse aici” a declarat Ilonka Boldizsár, vicepreşedintele Uniunii Internaţionale a Brutarilor şi Cofetarilor UIBC (Ungaria).

DSC_0508Pe parcusurul exposiției, vizitatorii au putut vedea materii prime, echipamente, ustensile, accesorii, mobilier, consumabile, soluţii şi tehnologii de diverse grade de complexitate, satisfăcând toate nevoile afacerilor din domeniu. Soluţiile prezentate se adresează specialiştilor, antreprenorilor şi operatorilor din brutării artizanale şi industriale, mori, fabrici de dulciuri, paste sau fursecuri, cofetării, ciocolaterii, gelaterii, patiserii, cafenele, restaurante şi unităţi HoReCa.

”Și în PNDR- ul 2007- 2013 și în PNDR-ul 2014-2020 este cuprinsă numai procesarea primară a cerealelor să primească fonduri europene, adică din domeniul morărit-panificație, doar morăritul. La intervenția noastră, ROMPAN, am vorbit și la Bruxelles și cu Comitetul de Management din cadrul Ministerului Agriculturii și am inițiat un proiect de schemă de ajutor pentru panificație și produse făinoase, respectiv patiserie, paste făinoase și biscuiți, iar acest lucru s-a aprobat, schema este funcțională și poate fi accesată probabil începând cu data de 1 iulie, dată la care va începe și primirea de proiecte pe celelalte subramuri ale industriei alimentare, carne , lapte și altele. În PNDR-ul trecut am avut două scheme de acest gen, fiecare cu câte 200 milioane de euro, și am avut peste 350 de proiecte noi care s-au făcut, investiții în domeniu care ne ține cu producția de pâine autohtonă peste 90%, față de alte importuri și produse alimentare care se importă puternic” a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).

În urma jurizării concursurilor GastroPan 2015, categoriile secţiunilor [P] şi [C], de la ora 16.00 va avea loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor, cu decernarea trofeelor Pâinea Anului 2015 şi Tortul Anului 2015. La festivitatea de premiere a concursurilor de panificaţie vor fi prezenţi invitaţii speciali ai expoziţiei, Peter Becker – preşedintele Uniunii Internaţionale a Brutarilor şi Cofetarilor UIBC (Germania) și Michael Wippler – vicepreşedintele UIBC (Germania). Mâine, vineri, 21 martie, este ultima zi în care vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă largă de soluţii şi tehnologii, dar şi cu demonstraţii live susţinute de specialişti premiaţi la cele mai mari competiţii mondiale.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close