Eveniment

Horile de primăvară aduse de Grigore Leşe la Palatul Culturii

Grigore LeseCând cineva, indiferent de vârstă, locul în care s-a născut, educație sau cultură, ascultă întâmplător aceste muzici, este imposibil să nu se regăsească”

La început de primăvară, şi de An Nou în Calendarul Popular  Grigore Leşe porneşte la drum în cadrul primului său turneu naţionaţ intitulat “Hori de primăvară”, care va debuta luni, 2 martie la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov. A doua zi, marţi 3 martie, ora 19:00  maestrul Grigore Leşe va fi prezent pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureş, alături de Nea Firuţă şi muzicanţii din Islaz şi Băbiciu. La un aşa oaspete de seamă, poate cel mai mare promotor al culturii tradiţionale româneşti nu am ratat ocazia şi i-am adresat câteva întrebări legate de “Horile de primăvară” la care maestrul Leşe ne-a răspuns cu amabilitate

 Reporter : Ce mai face Grigore Leşe ? Tot cu umblatu şi adunatu de valori ale satului românesc ?

Grigore Leşe : Ce să facă… Ar putea să se concentreze pe proiectele lui, dar nu-l lasă inima… Atâta timp cât întâlnește în hotarul satelor muzica locului încă vie, simte nevoia să împărtășească bucuria cu toată lumea.

Reporter : Cum s-a născut ideea acestui turneu ?

Grigore Leşe : Propunerea a venit din partea CIADO și tot ei s-au ocupat de organizarea turneului. Le mulțumesc pentru faptul că mi-au dat prilejul să mă ocup de partea de artă fără să-mi implic echipa mea, minimală de altfel, în problemele de organizare, atât de complicate la noi.

Reporter :: E chiar primul turneu Grigore Leşe din România ?

Grigore Leşe :  Da. Este primul meu turneu în România. Au trebuit să treacă peste 40 de ani ca cineva să-mi propună un turneu în țara pe care o cânt de tot atâția ani.

Reporter : Prin străinătăţuri aţi tot umblat cu turneele. E mai soliciatnt să cânţi pe meleagurile noastre decât la Washington, Tokyo sau alte oraşe din lume ?

Grigore Leşe :  Vă voi răspunde la întrebare după turneu. Acum nu am termen de comparație, este primul turneu organizat de români. Oamenii s-au străduit foarte mult, au făcut o campanie bună. Sunt sigur că va fi la fel de bine ca în Elveția sau în Japonia, sigur… țin cont și de specificul mioritic și nu pot avea pretenții absurde. În niciun fel.

Reporter :  De ce “Hori de primăvară” ? Ce are aşa special acest anotimp ?

Grigore Leşe :  În calendarul popular, 1 martie deschide Anul Nou. Apoi, explozia de vegetație, lumină, iubire, caracterul ceremonial impus de sărbătorile pascale, tot acest context îmi dă posibilitatea ca repertoriul ales să fie divers iar spectacolul complex și bine structurat. Un spectacol de stare, în care fiecare să se poată regăsi.

Reporter :  Dar în ce priveşte horile ?

Grigore Leşe :  Vor fi hori cunoscute dar și hori pe care nu le-am mai cântat în public. Vor fi, mai mult ca sigur, și cântece pe teme religioase. Starea în cântare creată de mine va contrasta cu veselia debordantă a muzicanților.

Reporter :  Nea Firuţă şi muzicanții din Islaz vor fi alături de dumneavoastră pe scenă. Care e povestea lor ?

Grigore Leşe :  Nea Firuță are 80 de ani și e cel mai mare baladist pe care l-am întâlnit. Carismatic, actor până la Dumnezeu, vrăjește pur și simplu ascultătorul. Lăcașul muzicii bătrânilor lăutari e inima. Ea însuflețește mulțimile, deapănă și răsucește destinul omului, crește și îmbătrânește deodată cu el. Cântecele nu sunt împietrite, se înmoaie și dau rod după cum sunt oamenii, reușind să ducă lumea, să izbăvească, să dea lumină. Cântările lui Nea Firuță, fie că sunt de lume, de jale,de amor, bătrânești, au întotdeauna ceva de spus. Unele s-au individualizat și au rămas în comunitate, altele sunt dinamice, exuberante, și pendulează între sat și oraș. Azi puțini lăutari mai cântă din suflet, pentru că nu le mai cântă sufletul. Nea Firuță și muzicanții din Islaz (Teleorman) trăiesc prin și pentru muzică. Sunt absolut fabuloși.

Reporter :  Dar în ce priveşte Taraful din Băbiciu ?

Grigore Leşe :  Există încă enclave unde muzica lăutărească a rămas în rost. Iar, de departe, cea mai importantă zonă din acest punct de vedere este Oltenia. Lăutarul trebuie să fie trăitor, să împlinească muzica, și asta ține de înzestrare, dibăcie, har. El nu se poate înstrăina de oameni și de obârșia unde a văzut lumina zilei. Iar asta înseamnă tradiţie, înseamnă continuitate, identitate, neam. De aceea voi supune atenţiei dumneavoastră stilul muzicii tradiţionale, genuine, cu caracteristicile sale esenţiale. Pentru aceasta, am invitat oameni trăitori într-un spațiu în care hotarul satului încă mai delimitează enclave conservatoare de adevăr: Teleorman și Olt. Muzica tarafului din Băbiciu este ca iubirea, nu e pământeană, nici divină, nici materială ori spirituală, apuseană sau răsăriteană. Este ceea ce este. E ca focul, iar prin ea lumea devine altfel.

Reporter : Ce poveşti muzicale aduce acest concert ?

Grigore Leşe : Întreg concertul va fi o poveste. Veniți și veți vedea că nu exagerez.

Reporter :  Pe la Târgu Mureş de când nu aţi mai dat ?

Grigore Leşe : De astă toamnă. Am avut un spectacol împreună cu actrița Rodica Mandache.

Reporter :  Poate arta vindeca sufletele, având în vedere campania ARTĂ CONTRA DROG iniţiată de CIADO ?

Grigore Leşe : Da. Muzica liniștește și tămăduiește. „Horile-s de stâmpărare/la omu cu supărare”. În plus, spectatorii vor cânta cu noi. Și asta vindecă, descătușează sufletul. Vom aduce în scenă o muzică transmisă prin generaţii, precum limba maternă, ritmuri care au intrat în conştiinţa oamenilor. Când cineva, indiferent de vârstă, locul în care s-a născut, educație sau cultură,ascultă întâmplător aceste muzici, este imposibil să nu se regăsească.

Reporter :  O chemare târgumureşenilor să vină la Horile de primăvară de la Palatul Culturii de pe 3 martie.

Grigore Leşe : Pe 3 martie, când babele noastre cosmice împletesc iarna cu vara, jucându-se după bunul lor plac cu timpul și anotimpul, vă aștept să schimbăm lumea prin muzică, să intrăm senini, voioși și îndrăgostiți în primăvară.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close