Agricultura

Ing. Liviu Miclăuș, o viață dedicată agriculturii

1Una din cele mai frumoase povești despre agricultura Câmpiei Transilvaniei o găsim în localitatea Sălcud, orașul Iernut, scrisă de Societatea Agricolă „Spicul” din localitate, societate înființată în anul 1991, conform Legii 36/1991, pe scheletul fostei Cooperative Agricole de Producție, cu o suprafață de 954 ha. arabil și 390 membri asociați. De numele acestei frumoase povești de la Sălcud se leagă cel al inginerului agronom Liviu Miclăuș, absolvent al Universității pentru Agricultură și Medicină Veterinară-Facultatea de Agronomie- Cluj Napoca, promoția 1978-1979, cel care a condus societatea vreme de 23 de ani.

Născut la 21 aprilie 1953 în comuna Cojocna, județul Cluj, Liviu Miclăuș, din 1992 a fost ales președintele Societății Agricole „Spicul” din Sălcud.

 ”Voi face atât cât îmi ajută mintea și puterile”

„Cum am ajuns eu să conduc această societate ? După multe insistente ale unor membri fondatori ai societății să vin la Sălcud. Totul s-a întâmplat în ziua de 15 august 1992, când Sala Căminului Cultural din Sălcud era neîncăpătoare pentru săteni să-l cunoască pe inginerul care le va conduce asociația. La acea adunare am făcut o singură promisiune, aceea că ”voi face atât cât îmi ajută mintea și puterile”. La data de 2 septembrie m-am prezentat la societate, unde am găsit în saivanele de oi, pe bălegarul uscat, grâul infestat cu odos. O parte din cultura de grâu s-a cosit pentru furaj, iar cultura de porumb era îmburuienată, o parte trebuia cosită pentru animale. În curtea societății era o imagine care arăta a paragină: un tractor pe butuci, un camion fără roți, două căruțe, un camion funcțional și un ARO”, își aduce aminte ing. Liviu Miclăuș.

 ”Nu mi-a fost frică, îmi cunoșteam potențialul”

La începutul activității societate deținea un personal format din doi contabili, doi șefi de fermă, un casier, trei șoferi, doi căruțași, iar lucrările agricole se făceau cu utilaje închiriate de la Agromec Sălcud. ”Am fost conștient că am o sarcină și o responsabilitate foarte grea, dar nu mi-a fost frică, fiindcă imi cunoșteam potențialul, și mai știam că locuitorii din Sălcud sunt uniți și harnici, și că împreună vom face treabă bună. Așa se face că din anul următor am început dotarea cu tractoare și mașini agricole. Până în 2008, când am accesat programul FEADR, societatea a fost dotată cu 12 tractoare, 3 combine de recoltat păioase, 6 semănători, 1 MA, 3 MET-uri, 8 pluguri, 6 discuri, toate nou-nouțe, și în plus am cumpărat tot parcul de tractoare și mașini agricole de la Agromec Sălcud, inclusiv atelierul mecanic”, spune Liviu Miclăuș.

 2Iubit și stimat de săteni

Primii ani ai societății nu au fost dintre cei mai fericiți, dar profesionalismul și seriozitatea au făcut ca societatea să se dezvolte. ”Privit cu ochi nu tocmai buni de unii colegi deveniți funcționari publici, dar iubit și stimat de săteni, le-am dat o lecție de demnitate și competență profesională, demonstrând că și la noi se poate face agricultură performantă, cu condiția să fi pasionat de meserie, să stăpânești tainele agriculturii. În primii ani, am început cu producții modeste, 3.000-3.500 kg/ha la grâu, 5.000-6.000 kg/ha la porumb boabe, la sfecla de zahăr 40.000-50.000 kg/ha, la cartofi 15-20.000kg/ha, cu o structură de 12-13 culturi. Pe măsură ce achiziționam tractoare și mașini agricole, angajam personal tânăr, astfel încât mi-am făcut o echipă pe care am format-o eu, de care acum sunt mândru. Trebuie să recunosc că, încă din primii ani am fost vizitați de mai-marii peste agricultură, atât cea mureșeană, cât și de la București. Nu le venea să creadă că în satul Sălcud tot terenul arabil este comasat și nu este niciun particular. În 2004 am fost vizitați de ministrul agriculturii, ing. Petru Daea și de prim-ministrul Adrian Nastase, care m-a premiat personal la Sala Polivalentă din București, pentru producții deosebite, atât la grâu, cât și la orz. Sigur, cu trecerea fiecărui an, producțiile au crescut. Am avut parte și de evenimente nedorite, calamități naturale, pe suprafețe mici din fericire, dar pe care le-am depășit. În anii cu condiții normale, am ajuns la producții frumoase, adică:5.000-5.500kg /ha la grâu , 9.000-11.000 kg/ha la porumb boabe, și 80.000-90. 000 kg/ha la sfecla de zahăr”, a spus Miclăuș.

 Schimb de generații

Un moment important în dezvoltarea societății din Sălcud o reprezintă aportul adus de tinerii specialiști, care au pus umărul la progesul agriculturii la societatea ”Spicul” din Sălcud.

”În primăvara lui 2008, la tânăra echipă de la societatea noastră s-a adăugat venirea de pe băncile școlii a unui inginer agronom, pe nume Alin – Aurel Sicobean, fiu de sălcudean, un tânăr dornic de afirmare, care mi-a fost de mare ajutor. În toamna aceluiași an am accesat programul FEADR prin care am achiziționat un tractor John Deere de 156 CP și toată gama de mașini agricole Kuhn, pentru pregătirea terenului, iar în 2010 am mai achiziționat un tractor John Deere de 156CP, un plug și o freză, ambele marca Kuhn”, a menționat Liviu Miclăuș.

Alături de multe reralizări, se adaugă și nemulțumirile, prețurile, piața de desfacere la cereale fiind cele care i-au dat mari bătăi de cap distinsului inginer agronom. ”Ceea ce m-a nemulțumit de-a lungul timpului a fost politica prețurilor la cereale, care de cele mai multe ori au fost sub costuri. De asemenea, piața de desfacere a cerealelor a fost o problemă grea. De aceea am preferat prețuri cu ceva mai mici, dar cu garanția încasării banilor. Cultura sfeclei de zahăr și porumb de samânță ne-au salvat an de an, fiindcă piața a fost sigură și prețurile bune. Dar, cu toate problemele astea, nu m-am dat bătut, decât în fața unui accident vascular carotidian, provocat de oboseală și stress care, la 27 noiembrie 2009 m-a imobilizat la pat aproape 3 luni de zile, după care, mai slăbit de putere mi-am continuat misiunea mea în satul Sălcud, ajutat de tânărul inginer agronomAlin-Aurel Sicobean și evident de echipa mea tânără, timp de 5 ani și jumătate. În ultimii 4 ani suntem vizitați de 25-30 fermieri din Franța, interesați de cultura sfeclei de zahăr. Aceștia au rămas stupefiați când au văzut că și în Romînia, pe dealurile Câmpiei Transilvane se face producție de sfeclă de zahăr ca la ei. Este foarte adevărat că i-am și egalat la producția de sfeclă de zahăr la hectar”, a precizat Liviu Miclăuș.

 Ce lasă în urmă Liviu Miclăuș

”Situatia economică a societății a fost și este, și în acest moment cu profit, fără datorii la bugetul statului, și fără furnizori restanți. De un mare-mare ajutor ne-au fost dintotdeauna subvențiile, atât de la UE, cât și de la Guvernul României, fără de care nu am fi putut continua activitatea. La Sălcud, membrii asociați nu aduc bani de acasă pentru lucrări agricole sau imputuri, ei primesc cereale, zahăr, furaje, bani. Această formă de lucru este unicat, cel puțin în județul nostru, poate și în România”, a spus ing. Liviu Miclăuș.

 Momentul retragerii

În martie 2015, Liviu Miclăuș a decis că e vremea să se retragă de la conducerea societății, convins că ea se află pe mâini sigure.

”Am considerat că este momentul să mă retrag de la conducerea societății, atît eu cât și soția mea, Angela Miclăuș, contabila șefă a societății. Suntem convinși că am ales bine momentul, întrucât am lăsat societatea pe mâini bune, o echipă tânără formată din inginerul agronom Alin-Aurel Sicobean președinte, și ec. Mariana Camelia Iagăr contabil șef, care au dat dovadă de competență profesională și perseverență. Eu și soția mea le suntem de folos acestor doi tineri în continuare, până când sănătatea ne mai permite”, a subliniat Liviu Miclăuș.

”Nu poți face agricultură performantă din birou, oamenii trebuie să aibă încredere în tine, să te vadă zilnic la datorie, să-i convingi prin fapte că osteneala lor va fi răsplătită. M-aș fi simțit rușinat să fac meserie de doi bani, să mă duc prin sat să le fac oamenilor promisiuni, fără fapte. Un agronom, trebuie să asculte “glasul pamântului“ – Ing. Liviu Miclăuș.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close