
Un sfert de veac de agricultură pe meleagurile Luieriului
În imediata apropiere de municipiul Reghin, mai exact în localitatea Luieriu, comuna Suseni activitatea agricolă este asigurată de Societatea Luiereanca. Înființată în baza Legii 36/1991, pe scheletul fostului CAP Luieriu, societatea administrează în prezent o suprafață de 750 de gectare, avâd ca obiect de activitate cultura mare și zootehnia. ”La apariția Legii 36, aveam posibilitatea ca patrimoniul fostului CAP să fie transferat la societatea agricolă. Aici mă refer la animale, utilaje, pământul fiind restituit în totalitate foștilor membri cooperatori, în funcție de suprafețele care le-au deținut înainte de colectivizare. Ca și membri fondatori, au fost în jur de 20 de persoane, dar ca membri asociați au fost la început în jur de 270. Terenul era în proprietatea mebrilor asociați, suprafața fiind de 750 de hectare, care se menține și în prezent. În ce privește utilajele, societatea nu deținea la început utilaje, ele s-au procurat ulterior de la fostul Agromec Reghin, secția Luieriu, în 1995 prin metoda MEBO”, a precizat Mihai Morar, președintele Societății Agricole Luiereanca.
Utilaje și animale prin SAPARD-ul Românesc
Treptat societatea a început să se dezvolte, un pas important fiind achiziționarea fostei secții de mecanizare de la Agromec Reghin. ”S-au cumpărat de la fostul Agromec Reghin utilajele, practic fosta secție de mecanizare Luieriu a fost cumpărată în integralitate, respectiv teren, clădiri și utilaje. În același timp s-au mai cumpărat șase tractoare U 650 de fabricație românească. După perioada anilor 2000, am accestat un program, respectiv SAPARD-ul Românesc prin care au fost achiziționate 25 juninci Bălțată Germană aduse din Germania, un tractor New Holland de 140 de cp, precum și construcția unui grajd. Valoarea proiectului a fost de 750.000 lei. În momentul de față societatea deține un tractor New Holland, un tractor Casse, trei combine Claas Dominator, o combină New Holland, alături de toată gama de utilaje aferente, pluguri, discuri, semănători, remorci”, a precizat Mihai Morar.
Componenta zootehnică
Societatea deține în prezent un efectiv de 250 de animale, 100 de vaci cu lapte și 150 de tineret bovin, partea de zootehnie fiind prezentă încă de la înființarea societății. ”La constituirea societății în anul 1991 am avut și animale. Prin apariția Legii 18, noi eram o unitate împreună cu Suseniul, iar la apariția legii patrimoniul a fost separat. Cei de la Suseni au primit o parte din acest patrimoniu, inclusiv animale. La noi a fost o altă mentalitate, s-a menținut o bază, iar când a început societatea în 1991 avea deja un efectiv de 200 de capete de bovine. Animalele pe care le deținem în fermă sunt vaci din Rasa Bălțată Românească, numărul acestora în prezent fiind de 250 de capete”, a spus Mihai Morar.
Producții relativ bune
Anul 2015 a adus pentru Societatea Agricolă Luiereanca o producție bună, culturile principale fiind cea de grâu (130 ha), orz de toamnă (40 ha), orz de primăvară (20 ha) , ovăz (40 ha), porumb siloz (40 ha), porumb boabe (20 ha), lucernă (50 ha), la care se adaugă 70 ha fânețe și 90 de hectare de pășune. ”Producția realizată în acest an ea nu se ridică la nivelul celei din anul trecut dar, ținând cont de condițiile din acest an, de seceta care s-a abătut în acest an, nu putem spune că stăm rău. Culturile de toamnă în special au avut de suferit, poate un pic porumbul, dar producțiile au fost relativ bune. În momentul de față continuăm cu lucrările de însămânțare la cultura de grâu, fiind însămânțate până acum 100 de hectare, la care se adaugă alte 40 de hectare în perioada următoare. Orzul este însămânțat, plus ceva secară, la care se adaugă arăturile de toamnă”, a menționat Morar.
Prețul la lapte, total nemulțumitor
În ce privește sectorul zootehnic, zilnic din ferma societății pleacă spre procesare 1.000 de litri de lapte. ”Cu laptele e veșnic aceeași problemă, prețul. Acest an, pentru producătorii a fost un an destul de prost, în ce privește prețul la lapte, 70-90 de bani uneori 1 leu pe litru, un preț total nesatisfăcător, în condițiile în care costurile pentru un litru de lapte se ridică la 1 leu și 50 de bani, iar el se vinde cu un leu. Noi livrăm laptele la o firmă din Batoș, în ultima lună prețul pe litru de lapte crescând cu 10 bani. Chiar și în aceste condiții, prețul este total nemulțumitor pentru cheltuielile care se fac pentru obținerea unui litru de lapte”, a subliniat președintele Societății Agricole Luiereanca.
Un sfert de veac de agricultură
În 2016 societatea din Luieriu va aniversa 25 de ani de existență, perioadă în care a reușit să păstreze sectorul agricol la nivelul Luieriului. ”Chiar nu-mi pot imagina în acest moment cum am reușit în acea perioadă, imediat după Revoluție. A fost dorința oamenilor, eu am fost cu inițiativa dar fără înțelegere din partea lor nu se putea. Nu a fost un lucru ușor, dacă ar fi să mai încerc o dată nu știu dacă aș mai face-o. Perioada cea mai bună a fost cea dintre 1994-1997, când am reușit să achiziționăm secția de mecanizare și să cumpărăm utilaje. Practic am pus bazele unei dotări cu un minim necesar de utilaje. Culmea e că după intrarea în Uniunea Europeană, lucrurile din punctul meu de vedere au mers un pic mai prost. Așa consider eu, așa am simțit pe propria-mi piele. Deși se spunea atunci că dacă ai reușit să supraviețuiești până la intrarea în Comunitatea Europeană o să fie bine, vom primi subvenții, și totul va fi ok. Nu a fost chiar așa, deoarece componenta produselor venite din afară cam dau peste cap toate socotelile. Actualmente ne e foarte dificil, să comasezi o suprafață de peste 700 de hectare, mai ales în zona noastră. Cu toate acestea s-a reușit acest lucru și chiar ar fi păcat să nu acționăm în continuare pentru a menține această suprafață”, a declarat Mihai Morar.
Perspectiva…
”Din ceea ce văd eu, mai ales în ultima perioadă, nu prea văd niște lucruri care ar fi încurajatoare pentru agricultură. E din ce în ce mai greu cu concurența cu țările din Uniunea Europeană. Ei au subvenții duble, chiar triple față de noi. Această diferență ne plasează într-o poziție mai incomodă. Pentru noi este greu să supraviețuim, dar sperăm să o ducem un pic mai bine”, a conchis Mihai Morar.