Social

Într-un semestru, 19 victime traficate pentru cerşetorie

Gabriela Zaharia despre alte forme ale milei publice979 elevi şi 71 cadre didactice au fost implicate în cele 26 activităţi din cadrul campaniei locale de prevenire a exploatării prin cerşetorie, “Un ban pentru cerşetor – profit pentru traficant”, lansată în aprilie de către Centrul Regional Târgu -Mureş al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, împreună cu Direcţia Poliţiei Locale. Pe parcursul activităţilor aceştia au fost informaţi despre cauzele favorizante ale cerşetoriei, dar şi despre măsurile pe care trebuie să le adopte în mod individual în vederea evitării victimizării. În sprijinul informaţiilor a venit şi pliantul campaniei care cuprinde pe lângă informaţiile de bază şi numerele de urgenţă care pot fi apelate la identificarea unor cazuri de copii exploataţi prin obligarea la practicarea cerşetoriei.

Sub media naţională la număr de cerşetori

Activităţile s-au derulat în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului, dar şi din imediata apropiere. Direcţia Poliţiei Locale a declarat luna iunie „Luna informării şi a Prevenirii”, prilej de a promova prin activităţi proprii şi această campanie alături de celelalte teme de prevenire care să vină în sprijinul persoanelor comunităţii noastre. Tinerii participanţi la discuţiile pe această temă s-au arătat interesaţi, cu atât mai mult cu cât au văzut zilnic persoane cerşind în principalele locuri cu populaţie aglomerată din oraş. Deşi municipiul Târgu-Mureş se află sub media naţională în ceea ce priveşte numărul de cerşetori, astfel de acţiuni şi-au demonstrate utilitatea. Asta şi datorită recunoaşterii faptului că tinerii pur şi simplu nu s-au gândit că ajutorul lor ajunge la alte persoane decât cele văzute cerşind în stradă. “Noi dăm din milă, dar ajutorul acesta nu rămâne la cei pe care dorim să-i ajutăm”, a explicat tinerilor comisar şef de poliţie Gabriela Cristina Zaharia, coordonatoarea Ceentrului Regional Târgu-Mureş. Conform statisticilor agenţiei pe primul semestru al anului 2014, din totalul de 448 de victime 19 persoane au fost exploatate prin obligarea la cerşetorie. “Fiecare dintre noi avem în rândul cunoştinţelor familii care trec prin situaţii dificile. Dacă vrem să facem un bine, să le ajutăm mai degrabă pe acestea”, a explicat tinerilor Gabriela Zaharia. Cele mai multe probleme se înregistrează în cartierele Tudor Vladimirescu şi Dâmbu Pietros.

Campania va continua şi în perioada de vară, cu activităţi în spaţiile intens frecventate. Specialiştii doresc astfel modificarea atitudinii opiniei publice care să nu rămână indiferentă la situaţia minorilor exploataţi prin această formă de către persoanele adulte sau chiar de rude. Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, cu rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close