Religie Cultura

Începe Festivalul-Concurs dedicat memoriei Ramonei Fabian

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vocalize răsunând pe toate coridoarele. Zâmbete emoţionate, îmbrăţişări şi multe întrebări. Cam aşa a arătat atmosfera la preselecţia de joi la Festivalul concurs care poartă numele regretatei Ramona Fabian, ajuns anul acesta la cea de-a doua ediţie. Câteva zeci de tinere s-au înscris la preselecţia pentru concursul care va avea loc între 26 şi 28 iunie, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş.  Spectacolele încep în fiecare seară la ora 18.00. Câştigătoarea marelui trofeu va încasa un premiu de 2.500 de lei, fondul de premiere fiind în valoare de 4.500 de lei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Concurente din toată Transilvania

Festivalul-concurs este destinat tinerilor cu vârste între 16 şi 25 ani, iar piesele interpretate în concurs vor fi alese din zona folclorică pe care o reprezintă fiecare concurent, repertoriul cuprinzând obligatoriu două cântece. Adolescente din toată Transilvania au aşteptat cu nerăbdare să împlineasca vârsta de 16 ani de la care pot participa, şi să aducă astfel un omagiu solistei de muzică populară Ramona Fabian. Concurente au sosit din Târgu-Mureş şi Sighişoara, dar şi din judeţul Hunedoara, din Sălaj şi de pretutindeni. Printre ele, de la Sighişoara a sosit Ştefania Pârlea. “Am participat la mai multe concursuri, dar la acest Festival este prima ocazie. Pasiunea pentru muzica populară a început din fragedă copilărie. Ramona Fabian mi-a fost într-adevăr la suflet, o Doamnă de excepţie. Oriunde mă duc îi intepretez piesele cu foarte mare drag”, a declarat Ştefania. Cât despre preselecţie, concurentele au fost de părere că juriul a fost corect. “Preselecţia a fost destul de degajată, iar juriul a fost chiar foarte prietenos cu concurenţii. Au încercat să ne pună vocile în valoare”, au arătat mai multe concurente. Pentru toate, participarea la acest Festival înseamnă foarte mult, cu atât mai mult cu cât speră la o carieră în domeniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Moment special, “Sacfiuţ”

Piesa preferată a multor concurente este “Sacfiuţ”, cea care a dat numele Festivalului, dar şi “Blestem cu nume de floare” sau “Am drăguţul cât un goz”, piese din repertoriul Ramonei Fabian, şi pe care s-au străduit să le interpreteze cât mai călduros. Alexandra Chira, 16 ani din localitatea Plopiş, judeţul Sălaj, tocmai a scăpat de emoţii. “Am aflat de pe internet de concurs. Mi-a plăcut de multă vreme de interpreta Ramona Fabian. Am regretat mult pierderea ei şi mi-am dorit foarte mult să particip”, a arătat Alexandra. “Să-mi amintesc cu drag de cântecele ei frumoase şi de activitatea artistică deosebită”, a spus tânăra care s-a prezentat la preselecţie cu două cântece din repertoriul propriu, un cântec doinit, “Codrule cu frunză lată” şi o piesă de joc, “Aista-i jocu dedemultu”. Alexandra a venit însoţită de tatăl care o însoţeşte peste tot şi care preia emoţiile. Concursul a crescut ca număr de înscrişi faţă de ediţia precedentă. “Dintre participantele la preselecţie, în concurs vor rămâne 10 voci, care vor fi împărţite în cele două zile. Fiecare zi de concurs va fi urmată de câte un recital al vocilor consacrate. Orchestra profesionistă a Ansamblului Mureşul va fi cea care va acompania tinerele voci, juriul va fi acelaşi ca cel de anul trecut”, a arătat Camelia Cândea, din partea organizatorilor. Aceasta a dezvăluit şi premiile care se oferă pentru câştigători. “Concurenţii însă nu vin pentru premii. Vin pentru memoria Ramonei Fabian şi pentru că este singurul festival de asemenea anvergură din judeţ”, a explicat Cândea. Un moment deosebit al serii de gală va fi cel intitulat “Sacfiuţ”, când vor urca toate cele 10 concurente, care vor cânta în cor melodia din repertoriul Ramonei Fabian. Ramona Fabian a fost o îndrăgită interpretă de muzică populară din zona Transilvaniei, decedată în octombrie 2013, la vârsta de doar 34 de ani, în urma unui cumplit accident rutier petrecut în zona comunei Mihai Viteazu.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close