Laptop-jucărie de 150 de dolari!
“Un laptop pentru fiecare elev și fiecare cadru didactic din România”. Nu e un slogan electoral, ci un proiect legislativ dezbătut de luni! Deși inițiativa ar fi una benefică pentru elevi și profesori, există și numeroase semne de întrebare legate de program. Unul ar fi legat de prețul scăzut care pune la îndoială performanțele laptop-ului cu …manivelă. Oricum se pare că, după ce a fost considerat irealizabil, acum premierul a anunțat că programul ar putea fi derulat din toamna acestui an.
Programul “One laptop per Child” ar putea deveni funcțional și în România. Cel puțin așa susține primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, care ar dori implementarea proiectului din toamna acestui an. Numai că, de la inițiere, proiectul a fost un soi de “fata-morgana” și a stârnit numerose dispute, fiind respins de-a lungul timpului atât de parlamentari cât și de miniștri.
Programul se desfășoară pe plan mondial, și, în prima fază, s-a vehiculat faptul că primii beneficiari vor fi opt țări sărace ca și Brazilia, Libia, Pakistan sau alte țări în curs de dezvoltare. Proiectul înființat de Massachusetts Institute of Technology își propune livrarea de laptop-uri la prețul de 150 de dolari. Proiectul a devenit celebru și pentru caracteristicile tehnice ale laptop-urilor, dotate și cu o manivelă pentru generarea electricității necesare pentru încărcarea bateriei, o tastatură care permite schimbarea limbii în care se introduc datele, o cameră video digitală, conectivitate wireless și un sistem de operare Linux.
În toamna anului trecut, 14 liberali au inițiat un proiect legislativ prin care și-au propus să ofere câte un laptop nu numai elevilor, ci și profesorilor.
Printre inițiatori, s-a aflat și deputatul PNL de Maramureș, Ioan Hoban. Numai că, proiectul nu a putut fi materializat din diferite motive. Pe de o parte reprezentanții Ministerului Educației spun că învățământul are alte priorități, iar programul ar costa aproximativ 500 milioane euro.
Mai mult, și Ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației, Zsolt Nagy, a respins proiectul legislativ pe motiv că sistemul sugerat este limitat în funcționalități și incert în ceea ce privește performanța.
Ne permitem?!
Săptămâna trecută însă, proiectul a fost scos iar de la “naftalină” și s-a stabilit un nou termen pentru demararea lui. Motivul? Premierul s-a întâlnit la Palatul Victoria, cu Nicholas Negroponte, profesor la Massachusetts Institute of Technology, inițiatorul acestui program. și, în urma întâlnirii, se pare că au dispărut toate probleme și semnele de întrebare care planau asupra proiectului. “Un astfel de proiect este abordabil pentru
România din punct de vedere financiar. Subliniez că este vorba despre un program educațional, și nu despre un program social. Acest program este o șansă la informatizare pentru elevi, o șansă care înseamnă integrarea într-o adevărată Românie europeană”, a afirmat premierul Tăriceanu.
Șeful Executivului a precizat că va fi făcută o evaluare privind categoriile de familii care nu-și pot permite achiziționarea unui computer pentru ca programul guvernamental să se adreseze în special acestui segment. De asemenea, se va analiza dacă programul se va adresa tuturor elevi lor din învățământul preuniversitar sau doar celor din clasele I-VIII. Astfel că Tăriceanu crede că proiectul va deveni operațional în jurul datei de 15 septembrie acest an.
Nicholas Negroponte a declarat, la rândul său, că proiectul pe care l-a gândit este unul educațional, care să ofere copiilor școlari un suport suplimentar învățământului clasic. “școala poate fi plictisitoare și de aceea am încercat să facem un laptop cât mai ieftin, cu un design atractiv pentru copii, multifuncțional și, cel mai important, care să poată fi achiziționat de oricine”, a spus Nicholas Negroponte.
Primarii maramureșeni sunt încântați de proiect, dar sunt sceptici încă în privința termenului dat de premier. Nicolae Pop, primarul din Groșii țibleșului, a spus că “avem internet în zonă. Inițiativa e foarte bună, după părerea mea e o treabă excelentă. Avem 10 calculatoare noi și vreo 5 mai vechi. Dar proiectuț e numai la nivel de vorba, vom vedea când va fi concret. Până în septembrie se pot îmtâmpla multe. Nu știu ce tip va fi, poate fi tip jucărie”. și Florica Roman, primarul din Mireșu Mare, crede că: “proiectul ajută în primul rând copiii de la școlile din mediul rural, că ceilalți mai au acasă calculatoare. și noi avem un cabinet la școală, dar sunt vechi calculatoarele. Le-am primit înainte de 2000”.
“Sper să fie performante!”
Gheorghe Vișovan, primarul din Rozavlea a spus că: “este o inițiativă bună, dar sper să fie performante laptop-urile. Că altfel o să pățim ca și cu calculatoarele date elevilor. A scris și presa că o parte aveau probleme, erau vechi. Acum sper să nu se întâmple la fel. La noi se fac cursuri la școală, periodic. și ar fi un lucru bun pentru elevi, ar avea alte perspective. Plus că avem un proiect cu un centru de documentare-informare”
“Această inițiativă a apărut la Tunis, în noiembrie 2005 cu ocazia celei de a patra Conferințe Mondiale pentru Societatea Internațională, WSIS (World Summit for Information Society). Declarația Conferinței mondiale de la Tunis prezintă direcțiile strategice de acțiune ale statelor lumii în drumul lor spre societatea informațională. La conferința mondială de la Tunis, care s-a desfășurat sub egida ONU și a UTI (Uniunea mondială pentru tehnologie și informații) a fost prezentat de către profesorul Nicholas Negroponte, de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din SUA, modelul laptopului de 100 de dolari și inițiativă OLPC (One Laptop per Child). Acest calculator este dezvoltat de către cel mare producător de laptopuri din lume (Quanta) și a intrat în fabricația de serie la începutul lunii octombrie 2006” se arată în expunerea de motive a legii un laptop pentru fiecare elev și pentru fiecare cadru didactic din România.
Ioana LUCĂCEL