Libertate, cuvântul cheie pentru Dan Mașca
Sunt oameni care atunci când spun ”Dan Mașca” îl rostesc cu majuscule, și asta pentru că sunt oameni care au înfruntat greutățile cu inimă ușoară și rostul vieții lor s-a schimbat, datorită lui. Iniţiator a numeroase proiecte pentru comunitate, pe când încheie unul, Dan Mașca se angajează în cursa pentru următorul.
Prezent la evenimentul « 11even Experiences organizat de JCI Târgu Mureș, Dan Mașca a vorbit despre ”Cum dezvolți comunitatea ca om de afaceri”, citând, în deschidere, una din concluziile studiului “Psihologia Poporului Român. Profilul Psihologic al Românilor” – lucrare coordonată de reputatul psiholog Daniel David: ”Trăsătura esențială a românilor este neîncrederea în oameni. Preocuparea pentru binele altora nu depășește zona familiei. Și tot românii caută puterea socială, “dar în mod ipocrit, conform unei culturi colectiviste în care nu dă bine să arăți că vrei să ieși din rând, își ascund această dorință sub masca modestiei și sacrificiului pentru alții. Eu nu aș vrea puterea, dar oamenii îmi solicită asta”.
Povestind trecerea de la o etapă a vieții la alta, omul de afaceri a ținut să contureze dorința mamei lui de a-l aduce pe lume în satul Cucerdea, ajutată de moașa din maternitate, pentru a da un exemplu sătencelor, că și în acest loc există oameni buni. A fost soldat în termen la revoluția din 1989, activ la acțiunile din Timișoara și P-ța Universității. După ce a absolvit facultatea la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, a fost angajat la stat, la termocentrala Iernut, dar și la privat, acumulând de-a lungul timpului experiențe care l-au ajutat în formarea unui caracter puternic. A fost mereu convins că, libertatea descătușează omul și îl stimulează spre creație. Indiferent că e vorba de libertatea de gândire, de exprimare sau de asociere, pentru a fi liber, nu trebuie decât să iei decizia de a fi liber.
Crescut sub influența bunicilor creștini ortodocși, el și-a construit o filosofie de viață bazată pe un singur adevăr absolut ”Dăruind, vei dobândi”. În anul 1999 Dan Mașca înființează compania REEA, un nume de referință, care impune respect în breasla IT-ului din România. Fără să uite de unde a plecat, a încercat să ajute oamenii care au bătut la ușa lui cerându-i ajutor, împovărați de probleme medicale sau financiare. Învăţând de la Isus şi lăsându-se modelat de exemplul lui, Dan Mașca a devenit cu certitudine mai bun şi mai fericit și mai de invidiat. El consideră că, o regulă bună e pilonul unui sistem bun, iar cuvântul cheie e Libertatea. Astfel, lucrurile frumoase își urmează fireasca înlănțuire.