Sanatate

Licitație aranjată la Ministerul Sănătății

Implanturile cohleare pentru persoanele cu deficiențe de auz- o afacere de milioane de euro, se derulează chiar în ograda Ministerului Sănătății. Unele dintre firmele participante susțin însă că licitația este mușamalizată de membrii comisiei, care favorizează doi ofertanți- Sonorom și Medicare. Medicare, parte a CEMG Holdings Ltd, înregistrată în Malta, s-a specializat, cu precădere, în contracte avantajoase cu sectorul de stat și agenții militare.

Implanturile pentru surdo-muți- o afacere de milioane de euro, se derulează chiar în ograda Ministerului Sănătății. Pentru că implanturile pentru hipoacuzici costă foarte mult, ministerul a organizat o licitație de 1,5 milioane de euro. Banii, ar trebui să rezolve problema a peste o sută de surdo-muți. Unele dintre firmele participante susțin însă că licitația este mușamalizată de membrii comisiei, care favorizează un singur ofertant.

În lume, există patru companii de implant cohlear și toate au cel puțin un reprezentant în România. Cinci dintre acestea s-au înscris la licitația organizată de minister. Anunțul a fost publicat în Monitorul Oficial în luna ianuarie. Pe siteul, dedicat achizițiilor publice, al Ministerului Sănătății, anunțul a fost însă postat mult mai tîrziu, dosit într-un calup care cuprindea toate licitațiile naționale. Miza controversatei licitații este extrem de mare atît pentru cei 200 de surdo-muți care ar putea beneficia de implant, cît și pentru firmele participante care ar putea primi între 17000 și 20000 de euro pentru un singur cip. Subvenția acordată de stat nu acoperă nici pe departe necesitatea celor care suferă de hipoacuzie în toată țara. Cam 200 de surdo- muți se nasc, anual, în Romînia. Decizia ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, de a muta licitația la nivel național nu a făcut decît să stîrnescă suspiciuni la nivelul firmelor participante. Două dintre acestea acuză ministerul că, în schimbul unor comisioane, se joacă cu soarta cîtorva sute de surzi.

Nicolăescu, transfer de licitații

Pînă anul acesta, implanturile cohleare au fost licitate la nivelul direcțiilor județene, acolo unde există clinici ORL specializate. Eugen Nicolăescu a hotărît însă, printr-un ordin al ministrului, să mute toate licitațiile cu miză mare la centru. Motivul invocat, de reprezentanții ministerului, este că la nivel național ar participa mai mulți ofertanți și astfel, ar obține un preț mult mai bun. Doar că cele patru firme internaționale își trimit mereu firmele reprezentante indiferent dacă licitația este organizată la București sau în țară. De fapt, aici intervine disputa dintre firmele participante. Prin caietul de sarcini, comisia de evaluare a stabilit criteriul prețului cel mai mic în selecția cîștigătorului. Criteriu folosit, de altfel, doar în cazul achiziționării de seringi, pansamente sau alte consumabile necesare unui spital. Aceeași comisie a eludat criteriul tehnico- economic, criteriu care stă la baza achiziționării oricăror aparaturi de înaltă performanță. Două dintre firmele participante, dintre care cea mai vehementă voce este a celor de la Tehnicton acuză ministerul că a întocmit caietul de sarcini întocmai după prospectul firmelor Sonorom și Medicare, firme care au o lungă istorie legată de întreținerea unor relații de afaceri cu statul. Este adevărat, că cele două firme oferă, un preț de doar 17000 de euro pentru un implant, mult sub prețul oferit de competitori. Contestatarii licitației cred însă că implanturile oferite de cele două societăți favorite, sunt depășite de mult

Din punct de vedere tehnologic. Implanturile BAHA, din categoria cărora ministerul are nevoie de 50 de bucăți sunt contestate chiar de medici, care susțin că ele sunt periculoase deoarece tehnica folosită est eprimitivă. Implanturile BAHA se introduc în scalp cu ajutorul unui șurub , șurub care poate infecta urechea pacientului. Ministerul a ales această variantă de protezare din considerente economice. Reprezentanții instituției neagă că ar fi folosit datele tehnice a celor două firme care oferă prețuri minime pentru cererea de produse. Deoarece implanturile au devenit tot mai performante, prețul a crescut și el din ce în ce mai mult. Iar pentru că ministrul Sănătății este economist de profesie, criteriul de selecție al ofertelor a fost numai cel al prețului cel mai mic. Alternativa ar fi ca ministerul să selecteze oferta cea mai bună pentru pacient, urmînd ca familia suro-muților să suporte un anumit procent din costul produsului. Specialiștii susțin că asta i-ar responsabiliza atît pe beneficiari cît și producătorii care, astfel, ar fi obligați să ofere produse necontroversate.

Achiziție de produse ieftine dar proaste

Pe de altă parte, nu toți ofertanții și-au depus certificatele care atestă că sunt competente din punct de vedere al managementului calității și nici documentele de eligibilitate. Reprezentanții comisiei de evaluare susțin însă că participații la licitație au nevoie doar de un aviz al ministerului aviz care îl primește orice firmă de profil din țară. Doar că declarația est ecel puțin deplasată avînd în vedere, că în chiar caietul de sarcini sunt specificate actele care trebuie depuse la dosar. Caietul de sarcini spune însă că ofertantul trebuie să depună certificatul de management al calității și să îndeplinească întocmai criteriile de eligibilitate. Implantul cohlear care permite reintegrarea totală din punct de vedere social și profesional al surdo-muților, reprezintă doar o fracțiune a costurilor de întreținere a unei persoane cu handicap auditiv pe tot parcursul vieții sale. Din păcate, aici apare un prim punct critic. Cele 70 de implanturi cohleare prevăzute pentru anul în curs au menționat un preț mediu de 70.000 RON/buc. La un curs de referință de 3,50 RON/EUR și ținând cont de cota redusă de TVA (9%), aceasta înseamnă un preț unitar fără TVA de 18.349 EUR. Cum în lume nu există decât patru producători de implanturi cohleare, dintre care doar doi au produse omologate în România (primul și al treilea din punct de vedere al tehnologiei și performanțelor) în acest preț se încadrează doar produsul Nucleus CI 24 al firmei COCHLEAR Ltd. din Australia. Doar că ministerul nu exclude posibilitatea ca cel care pune mîna pe contractul bănos să fie chiar și o firmă care nu est eomologată în țara noastră.

Implant obligatoriu

Licitația națională, organizată la nivelul Ministerului Sănătății, exclude participarea medicului care operează, cât și pacientului la alegerea implantului. Chiar dacă răspunderea pentru procedura operatorie rămâne, în continuare, a medicului, iar beneficiarul implantului trebuie să-l poarte toată viața, fără a avea convingerea că este produsul care răspunde cel mai bine necesităților sale. Reprezentanții comisiei spun însă că pacienții nu sunt obligați să apeleze la subvenția ministerului dacă nu își doresc asta. Un răspuns pe cît de corect, pe atît de sceptic.

Momentul propice pentru un implant reușit este atunci cînd pacientul are o vîrstă foarte frageda. Asta, pentru că este greu ca în adolescență să învețe să audă și mai apoi să vorbeasă. Cu excepția celei profunde, celelalte hipoacuzii se compensează, în general, cu ajutorul protezelor auditive convenționale. În esență, acestea sunt amplificatoare ale semnalului acustic, căruia îi ridică nivelul cu valori corespunzătoare pierderii auditive. în cazul hipoacuziei profunde, aceste amplificatoare nu au niciun efect. în astfel de cazuri, singura soluție este implantul cohlear.

Doar că ministrul liberal, de formație economist nu pare interesat de soluția optimă pentru cei care vor deveni beneficiarii acestor implanturi. în termeni strict tehnici, ministrul calculează doar costurile licitației. Mai mult decăt atît, liberalul nu supraveghează membrii comisiei, pe care singur i-a numit și care aleg criteriile licitației în funcție de diverse interese, chiar dacă este vorba despre un domeniu atît de sensibil. De la o banală licitație, care se organizează anual în fiecare an, ministerul s-a trezit aruncat în mai multe procese.

Licitația pentru implanturi cohleare poate să aibă legătură cu medicul ORL-ist mureșean, transferat la București odată cu trecerea ministrului Nicolăescu, Monica Marian. Și care s-ar putea să-l fi sfătuit pe ministru cum să procedeze astfel încât licitația să treacă la Minister.

De când a fost numit ministru, Eugen Nicolăescu a fost implicat într-o serie de scandaluri legate de licitații, schimbarea directorilor de spitale, trecutul său “armat” etc.

Unul dintre cele mai recente scandaluri este legat de concursul pentru pregătirea în a doua specializare, la care au fost declarați admiși inclusiv medici care nu au obținut măcar nota minimă 5!

Apoi, să nu uităm scandalul gripei aviare, când ministrul Sănătății a cerut suplimentarea dozelor de Tamiflu de la 70.000 de doze la 500.000 de doze. Supervizată de mâna dreaptă a lui Nicolăescu, Streinu Cercel, director la Institutul “Matei Balș” și consilier personal al ministrului, un om incriminat de procurori în diverse afaceri cu importuri de aparatură medicală și vaccinuri antivirale și anti-HIV. Nici până în prezent, nici Nicolăescu, nici alți miniștri nu au reușit să ne convingă că în România a fost într-adevăr gripă aviară, ceea ce ridică semne de întrebare asupra achizițiilor “disperate” de doze de vaccin.

Nu mai insistăm asupra reacțiilor pe care le-au provocat legile reformei Sănătății, care au aruncat sistemul medical în haos și fără ca bolnavii să resimtă vreo îmbunătățire a serviciilor.

Romana MORAR

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close