EvenimentReligie Cultura

„Magia culorii” de Pedro Grama: nuduri, cai şi peisaje latino

1 pedroPeste 50 de iubitori de artă au participat miercuri, 15 aprilie, în sala de expoziţii Uniunii Artiştilor Plastici din incinta Palatului Culturii din Târgu-Mureş, la vernisajul expoziţiei „Magia culorii”. Cele peste 40 de picturi au fost realizate de artisul plastic târgumureşean Pedro Grama şi abordează trei teme principale: femeia, caii şi peisaje urbane latino.

Mixaj interesant al artei moderne

Expoziţia „Magia culorii” va putea fi vizitată pe parcursul a trei săptămâni şi a fost prezentată de Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş, care a făcut o incursiune scurtă în magica lume prezentată pe pânză de pictorul Pedro Grama. „Artistul ne oferă un mixaj interesant al artei moderne, transpus în limbaj propriu prin reprezentarea anumitor personalităţi cunoscute şi în lumea târgumureşeană. Este vorba şi de identităţi culturale bine definite care arată şi ce înseamnă ca omul să trăiască într-un mediu multicultural. Pe de o parte găsim o identitate latină foarte marcantă, mă gândesc la peisajele din Havana şi contrastele şi frumuseţea lumii latine sunt foarte bine conturate de Pedro. Pe de altă parte, se regăsesc şi identităţi mureşene transpuse într-o altă epocă, de acum un secol, şi spre surprinderea mea este şi o identitate interesantă, Coroana Sfântului Ştefan care într-un fel dă o identitate culturală mai amplă a tot ceea ce a creat Pedro Grama. Şi iată, culturile române, maghiare prin aceste imagini”, a spus Soos Zoltan.

1 public

Eterna femeie…

Un loc aparte în expoziţia „Magia culorii” – şi în general în opera lui Pedro Grama – este ocupat de femeie, fapt subliniat şi de directorul Muzeului Judeţean Mureş. „Trebuie să recunoaştem că pentru bărbaţii sănătoşi femeia este o parte importantă a vieţii. Pedro Grama are curajul să vorbească despre femeia care este importantă pentru bărbaţi, pentru toţi care recunoaştem acest lucru şi într-un limbaj foarte hotărât ne prezintă ceea ce înseamnă o femeie, erotismul, sexualitatea şi faptul că nu este nicio ruşine să vorbim despre aceste lucruri care fac parte din natura omului. Sunt artişti mai timizi, care încearcă să nege acest lucru, dar sunt şi artişti cu curaj, care ne descriu liniile erotismului care marchează arta de milenii”, a afirmat Soos Zoltan.

Muzică de calitate

Participanţii la vernisaj au primit apoi mulţumirile artistului, după care invitaţii speciali Dan Peter, Nagy-Arkosi Arpad şi Koszorus Krisztiana, acompaniaţi de… Pedro Grama au susţinut câteva momente muzicale aplaudate cu căldură de public.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close