Eveniment

Mărul, sărbătorit cu cinste la Batoș

Sărbătoarea a debutat sâmbătă, 12 octombrie, cu competițiile sportive de tenis de masă și minifotbal reunite în cadrul Cupei „Mărul de Aurâ€, urmate în ziua de duminică de sărbătoarea preopriu-zisă care a a reunit producătorii locali care și-au expus recolta toamnei în centrul comunei. 

Muzeu nou

Nu a lipsit din cadrul sărbătorii de la Batoș premierea cuplurilor de aur, Ioan și Viorica Șandru, Iustin și Livia Rusu, Simion și Mărioara Cincea fiind răsplătiți cu Diploma de Aur pentru împlinirea a 50 de ani de căsnicie în acest an. De asemenea, cu ocazia ediției din acest an comuna și-a inaugurat Muzeul de Istorie și Etnografie, meritul revenindu-le profesorilor Ioan Biriș și  Mihail Câmpean.

Colecție pomologică marca Tămășan

Sărbătoarea Măsului de la Batoș a fost un bun prilej pentru producătorii locali care și-au expus la vânzare păroducția, printre care și ing. Ilie Tămășasn din localitatea Uila, comuna Batoș.

“Recolta în acest an a fost la unele specii foarte slabă, prețul de vânzare a fost de asemenea foarte slab precum și ritmul vânzării. A fost un an foarte dificil. Din această cauză încercăm să industrializăm o parte din produsele pe care le obținem, sub formă de dulceață, compot ca să reușim să obținem un preț de valorificare a kilogramului de fruct mai bun față de vânzarea în stare proaspătă. Sunt prezent cu o colecție pomologică, începând de la soiurile rustice, Pătul, Gustav durabil, Parmen, continuând cu soiurile valoroase din grupa Jonathan și Golden, exemplare mai rare ca Bellefleur Kitaika, Renet de Canada, Renet Baumann, un întreg arsenal de soiuri, după părerea unora depășite ca și măr comercial dar foarte valoroase din punct de vedere gustativ și al valorii nutritive. Românul preferă mărul mare, unflat, plin de azot, care îl fac măr comercial dar ca și calitate gustativă lasă de doritâ€, a precizat ing. Ilie Tămășan.

Program artistic bogat

Programul artistic al Sărbătorii Mărului de la Batoș a reunit soliști și grupuri folclorile din toate localitățile aparținătoare comunei, precum și soliști invitați într-un adevărat maraton al cântecului și jocului popular românesc, maghiar, săsesc și țigănesc, aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent. Printre cei care au încântat asistența s-a numărat și tânăra solistă Ilinca Fărcaș. “Am 10 ani, sunt elevă la Liceul Tehnologic “Vasile Netea†din Deda și  cânt de aproximativ doi ani. Îndrumătorii mi-au fost în primul rând familia. Le-au plăcut foarte mult cum cânt și au zis că ar trebui să mă audă și lumea din afară. Când sunt pe scenă și cânt mă simt ca și cum nimeni nu ar fi acolo, doar eu, și îmi place foarte mult. Am cântat la acestă sărbătoare “Struguraș cu boabe multe†de Nalatia Gliga, dânsa fiind și mătușa mea, “Măi bădiță negricios†de Violeta Man și “O bătrână într-o gară†de Ileana Sărăroiu. Părinții mă ajută foarte mult în tot ceea ce fac, ei îmi caută piesele, ei sunt cei care mă mai corectează când nu cânt bineâ€, a declarat Ilinca Fărcaș.

Obligația de a continua tradiția

“Știm că este o perioadă de criză dar cu toate acestea sunt bucuros că am reușit și în acest an să continuăm această tradiție care poate că nu este la nivelul meritat de gospodarii noștri dar este organizată după posibilitățile noastre. Sunt bucuros că sărbătoarea are continuitate și păstrăm tradiția pe care primarii dinaintea mea, ing. Rășcanu Mușat și Ilie Hărșan au creat-o și noi avem obligația de a o continua. Sunt multe persoană cărora ar trebui să le mulțumesc pentru buna desfășurare a acestei sărbători. În primul rând mulțumesc oamenilor din comună, gospodinelor și gospodarilor, fermierilor, producătorilor, tuturor cetățenilor de care sunt mulțumit și mândru cu ei.Toți au răsuns chemării și au contribuit fiecare cu câte ceva la această sărbătoare. Fermierii și producătorii au transformat centrul comunei într-un adevărat târg de produse locale, care nu sunt deloc puține, de la binecunoscutele mere de Batoș, struguri, must, vin, oțet, dulcețuri, compoturi, legume, zarzavaturi, miere de albine, produse lactate și multe altele-â€

Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoș

Sinceritate și respect

“Mă consider un om foarte apropiat acestei zone, nu doar pentru faptul că trec foarte des prin Monor de unde este soția mea, dar aici am votat prima dată și aici mi-am început activitatea de politician și probabil că aici se vor încheia aceste cicluri ale unei vieți. Nu pot decât să felicit primarul Cotoi pentru ceea ce s-a străduit să organizeze aici, pe toți oamenii din zonă pe care i-am întâlnit nu doar pe stradă, la școli sau în livezi ci i-am întâlniti oriunde în suflet și îi păstrez acolo cu aceeași sinceritate și respect.†

Corneliu Grosu, prefectul județului Mureș

Colaborare cu Consiliul Județean

“Vin cu deosebită plăcere în această zonă, mama mea fiind de loc din Dedrad, localitate despre care aud că școlile nu sunt în regulă, că sunt probleme dar am convingerea că în stitlul în care lucrează primarul de aici vom reuși să rezolvăm și acele probleme destul de grele pentru comunitate. Ne mișcăm pe drumuri, pe alimentări cu apă, canalizare, și vreau să aveți convingerea că prezența mea aici la Batoș reprezintă acestă colaborare și parteneriat pe care Consiliul Județean o are cu Primăria și Consiliul Local din Batoș, de a beneficia într-o măsură substanțială de ajutorul nostrum.â€

Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș 

Livezi refăcute cu bani europeni

“Ca un om implicat în domeniu și cunoscător la ce se întâmplă în cultura mărului m-aș opri mai mult asupra semnificației acestei sărbători de suflet, această îmbinare între imnul național, costum popular și mărul la Batoș. În anii care urmează prin proiectele europene sunt prevăzute fonduri pentru reconversia livezilor, aveți șansa să refacem livezile pe bani europeni. Consider că fiecare familie care are un hectar, două, cinci poate să trăiască bine din cultura mărului. Fiind o sărbătoare vă spun la mulți ani, să avem cât mai multe ediții împreună și multă sănătate.â€

Vasile Gliga, deputat USL

Comunitate puternică

“Este o sărbătoarea tradițională cea a mărului de aici de la Batoș și cred că ea a depășit granițele județului, mulți la București m-au întrebat dacă mai există la Batoși livezi. Da, sunt livezi la Batoș, colegii din Comisia de Agricultură chiar vor dori pe viitor să aibă o întâlnire cu primarul din Batoș fiindcă în multe alte părți aceste livezi s-au distrus ceea ce nu e cazul Batoșului. M-am născut și trăiesc la țară și cred că știu ce înseamnă tradiția. Iată, aici la Batoș această sărbătoare a devenit o tradiție, și o comunitate care-și respectă tradiția, printre care și cultura mărului, devine o comunitate puternică. La Batoș  există o comunitate puternică condusă de un primar puternic și doar împreună veți putea trece peste greutăți.â€

Cristian Chirteș, deputat USL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close