Educatie

Matematicienii mureşeni din nou la înălţime

colaj2După ce în ediţia trecută a Ziarului de Mureş  am prezentat olimpicii de la istorie care vor reprezenta judeţul Mureş la faza naţională, vine rândul celor de la matematică să-şi prezinte frumoasele rezultate obţinute sâmbătă, 14 martie la faza judeţeană găzduită de la Colegiul Naţional “Al. Papiu Ilarian” unde cei mai buni matematicieni din clasele VII-XII s-au întrecut pentru un loc la faza naţională găzduită de Bucureşti în perioada 6-10 aprilie.

“Meritul principal este al elevilor”

DSC_0235Competiţia destinată matematicienilor clasei a VII-a a fost câştigată de elevul Cojocaru Vicenţiu din clasa a VII-a A de la Colegiul Naţional “Unirea” Târgu Mureş, pregătit de profesoara Maria Comşa. Meritul profesoarei de la “Unirea” este cu atât mai mare cu cât alt elev de-al ei, Sabina Georgescu din clasa a XI-a a obţinut  pentru al cincilea an consecutiv locul 1 pe judeţ la olimpiada de matematică. “În spatele acestor elevi stă foarte multă muncă, din partea mea e doar susţinere la întrebările pe care le au. Îi coordonez dar meritul principal este al elevilor. Vicenţiu a fost şi anul trecut la faza naţională, a adus argintul şi sperăm şi în acest an să se comporte cel puţin la fel de bine. Ideea este că e foarte multă muncă în spetele acestor rezultate, lucru pe care lumea îl înţelege prea puţin. E un efort deosebit din partea lor completat cu un talent pe care îl au. Doar munca nu te duce chiar atât de sus. Din punct de vedere al logicii, această prezenţă la naţionale îi ajută foarte mult, le oferă o altă ordine în gândire. Matematica în principiu ajută foarte mult. Strict legat de calificarea la naţionale, nu ştiu dacă va fi neapărat un ajutor concret, premiile obţinute la gimnaziu nu mai valorează mare lucru la facultate. Dar având în vedere că se bazează pe o plăcere în primul rând, eu zic că şi satisfacţia unei medalii, a unei diplome sau a  unei simple participări la naţionale tot e mare lucru”, ne-a declarat profesoara de matematică Maria Comşa.

Cel puţin argint !

DSC_0233 (18)În ce priveşte elevul său, Cojocaru Vicenţiu, prezenţa la faza naţională nu este o noutate, anul trecut obţinând medalia de argint. “Este a doua mea prezenţă la faza naţională la matematică, după cea de anul trecut când am obţinut argintul. Subiectele la faza judeţeană au fost destul de dificile, dar abordabile. Au fost subiecte frumoase, cu un grad de complexitate mai ridicat faţă de anul trecut dar în final a fost ok. Munca cu doamna profesoară mă ajută foarte mult, împreună rezolvăm lucrurile care nu le înţeleg, lucru care se vede în rezultatele pe care le obţin. Pregătirea la matematică este mai intensă decât la celelalte materii. Faptul că sunt cel mai bun pe judeţ la matematică îmi dă o satisfacţie, fiind deja cunoscut la concursurile la care particip. De la faza naţională de la Bucureşti sper la un premiu cât mai mare, cel puţin argint ca anul trecut”, a spus Vicenţiu Cojocaru , clasa a VII-a A, Colegiul Naţional “Unirea” Târgu Mureş.

Satisfacţia dascălului

DSC_0246Ajungem la clasa a VIII-a unde primul loc a fost obţinut de elevul Liceului Teoretic “Omega” din Târgu Mureş David Purcar  pregătit de profesoara Ramona Ciurtin. Aceasta  s-a declarat încântată de rezultatul obţinut de David, convinsă că poate fi confirmat şi la faza naţională de la Bucureşti. “David este elevul pe care şi-l doreşte fiecare profesor. Pot spune despre el că munceşte foarte mult, şi de fiecare dată doreşte să înţeleagă ce asimilează, să descopere metoda, nu doar să acumuleze informaţii. Eu consider că acest aspect l a purtat  spre acest rezultat de a se califica din nou la faza naţională la matematică. Rezultatul lui este unul extrem de important pentru noi toţi, David este o comoară pentru această şcoală. În ce priveşte munca cu el, este una provocatoare care aduce satifacţi pentru un dascăl. La Bucureşti sunt convins că va face o treabă extraordinară, deoarece îl cunosc şi ştiu ce potenţial are”, afirmă profesoara de matematică Ramona Ciurtin.

“Matematica mă ajută să fiu mai raţional”

DSC_0250 (16)După prezenţa din 2013 la faza naţională de matematică, când a obţinut bronzul, David speră să-şi îmbunătăţească performanţa în acest an convins fiind de potenţialul său. “Am fost în clasa a VI-a la faza naţională când am luat medalia de bronz. Anul trecut din păcate nu am reuşit să mă calific, dar acum m-am răzbunat şi am reuşit să fiu din nou printre cei mai buni la matematică la clasa a VIII-a. A fost un drum greu să ajung aici, am muncit mult dar care mi-a plăcut şi bucuria este una pe măsură. Subiectele de la faza judeţeană au fost foarte dificile, peste cele din anii trecuţi, dar pe care am reuşit să le rezolv. Pentru matematică îmi dedic tot timpul, deoarece este una din plăcerile mele. La faza naţională mi-aş dori să iau o medalie, să încerc să intru la baraj pentru un loc în lotul naţional care să-mi permită participarea la Balcaniadă şi Olimpiada Internaţională de Matematică. Pe mai departe, vreau să aprofundez această materie, deşi visul meu este să fac medicina, ca şi mama mea. Matematica o fac din plăcere, visul meu este să devin medic. Matematica mă ajută să fiu mai raţional, îmi dezvoltă gândirea, aspecte care mă vor ajuta pe mai departe în cariera pe care o voi alege”, ne-a povestit David Purcar.

Matematica, materia preferată pentru Bogdan

DSC_0239Bogdan Blaga, clasa a IX-a A de la Colegiul Naţional “Al. Papiu Ilarian”  reprezintă confirmarea catedrei de matematică a şcolii, obţinând în acest an o nouă calificare la faza naţională. “Sunt destul de mândru de acest rezultat obţinut. Mă aşteptam la acesta deoarece am lucrat foarte mult în acest an, faţă de anul trecut. Sper ca pe mai departe să fie şi mai bine. Am fost şi anul trecut la faza naţională, cu o prezenţă destul de dezamăgitoare  care sper să o îmbunătăţesc în acest an printr-o medalie. În spatele acestei calificări se află foarte multă muncă, chiar dacă nu am avut timp suficient de pregătire din cauza şcolii. Prin prezenţa mea la naţională îmi fac părinţii să fie mândri de mine, dar şi o satisfacţie pe plan personal, matematica fiind materia mea preferată, lucru care aduce de la sine şi rezultate”, afirmă Bogdan Blaga.

“Mândru că pot reprezenta judeţul Mureş”

DSC_0241Pentru clasa X-a, cel mai bun matematician al judeţului s-a dovedit a fi Alex Mărginean Buna de la Colegiul Naţional “Al. Papiu Ilarian”  pregătit de profesoara Pop Carmen. “Mă mândresc cu faptul că de mic am avut parte de cei mai buni dascăli care mi-au inspirat pasiunea pentru matematică, pornind de la doamnele învăţătoare, continuînd în ciclul gimnazial cu doamna profesoara Otilia Stan (care, din păcate, a plecat anul trecut dintre noi) şi mai departe cu doamna profesoara Carmen Pop. Rezultatele nu mi le pot asuma doar eu, ele sunt şi roadele muncii pline de profesionalism a dascălilor enumeraţi, în special a doamnei Carmen Pop care m-a îndrumat pe parcursul acestor doi ani de liceu într-un mod ireproşabil. În ce priveşte subiectele, ele  au fost la nivelul potrivit pentru o etapă judeţeană, parcă puţin mai uşoare ca în anii precedenţi. Mă simt mândru că pot reprezenta şi în acest an judeţul Mureş la olimpiada naţională de matematică alături de cei mai străluciţi elevi din judeţ, cu care ador să-mi petrec timpul. Pentru etapa naţionala sper să câştig cel puţin o medalie de bronz şi să aduc  judeţului Mureş un loc suplimentar pentru olimpiada din 2016”, a spus Alex Mărginean Buna.

Punctaj maxim pentru Sabina Georgescu

Sabina GeorgescuUrcăm o clasă mai sus şi ajungem la clasa a XI-a unde o găsim pe eleva Colegiului “Unirea” Sabina Georgescu cu o performanţă remarcabilă, calificarea pentru al cincilea an consecutiv la faza naţională a olimpiadei de matematică. “Sunt onorată şi bucuroasă că m-am calificat pentru al cincilea an consecutiv la etapa naţională, de fiecare dată de pe prima poziţie. Rezultatul e cu atât mai frumos datorită punctajului maxim pe care l-am obţinut, la fel ca la aceeaşi etapă a olimpiadei din 2014,  acesta fiind precedat de o serie de alte două competiţii unde am reuşit să găsesc şi să finalizez soluţiile pentru toate cele patru subiecte. Acum, cred că pot spune că am ajuns la un nivel la care să lucrez la matematică doar din pasiune  fără a avea ca obiectiv un anumit rezultat. De aceea, anul acesta m-am axat în pregatire pe calitate, nu pe cantitate, urmărind să-mi dezvolt creativitatea în vederea folosirii unor idei cât mai originale şi estetice în rezolvarea problemelor. Subiectele de la etapa judeţeana au avut, după parerea şi experienţa mea, un nivel de dificultate cel mult mediu. Cu toate acestea, mi-a făcut plăcere să găsesc soluţiile plus că  am avut oportunitatea să folosesc pentru prima dată într-o competiţie anumite concepte şi noţiuni, cum ar fi blocurile de matrice, subiectele fiind de aşa natură concepute ca să permită o abordare inedită. Nu mi-am propus să câştig,  ceea ce ar reprezenta  a patra mea medalie la etapa finală a olimpiadei de matematică. Îmi doresc doar să mă pregătesc cât mai bine în săptămânile rămase, să aprofundez ceea ce am studiat până acum, sperând ca rezultatul pe care îl voi avea să fie reprezentativ pentru cunoştiinţele şi abilităţile mele. Dacă asta va însemna o medalie, depinde doar de mine şi rămâne de văzut dacă o voi obţine. Vreau şi de această dată să-i mulţumesc pentru neîntrerupta îndrumare profesoarei mele Maria Comşa, ea fiind cea care acum mai mulţi ani m-a ajutat să îmi descopăr înclinaţiile către matematică, să-i cunosc  frumuseţea şi complexitatea care o fac unică, fiindu-mi de atunci permanent alături”, ne-a declarat  Sabina Georgescu, Colegiul Naţional “Unirea”.

Ştefana Şerban, mândria şcolii reghinene de matematică

10305952_468520049948260_4082533332884528283_nAjungem şi la clasa a XII-a unde avem un abonat permanent al locului fruntaş la olimpiada de matematică prin eleva Liceului Tehnologic “Petru Maior” din Reghin Ştefana Şerban, aflată în onoranta postură de a fi de 8 ori consecutiv cea mai bună la matematică pe judeţ. “Chiar dacă anul acesta priorităţile mele sunt Bac-ul şi admierea la facultate mi-a fost imposibil să renunţ la prima mea pasiune: olimpiada de matematică. Unul din motive a fost faptul că îmi doream să fiu, pentru a 8-a oară consecutiv în fruntea clasamentului judeţean. Faptul că am reuşit acest lucru este nu doar o motivaţie, dar şi o dovadă in plus că ceea ce îmi doresc să fac în viitor este alegere potrivită.  În ce priveşte subiectele la faza judeţeană, mi-a făcut mare plăcere să le rezolv şi mi-au stârnit interesul. În perspectivă sper să reuşesc să intru la facultate în Anglia. Am primit oferte de la toate cele 5 facultăţi la care am aplicat şi urmează să mă decid. Mai rămâne pregătirea pentru Bac ca să îndeplinesc criteriile impuse”, a precizat Ştefana Şerban, clasa a XII-a A,  Liceul Tehnologic “Petru Maior” din Reghin.

Sentimentul lucrului bine făcut

La rândul său, profesosul Ştefanei, Gheorghe Daraban a avut cuvinte de laudă elevei sale, mândria liceului reghinean  care continuă frumos frumoasele rezultate obţinute  de şcoala reghineană de  matematică. “Ca profesor de matematică şi diriginte în anii de liceu ai Ştefanei, a fost o mare plăcere şi un privilegiu în acelaşi timp, să asist, să urmăresc şi să coordonez devenirea ei ascendentă. Este a opta oară când Ştefana a câştigat dreptul de a participa la faza naţională a Olimpiadei de Matematică, întotdeauna clasificându-se detaşat pe locul I la faza judeţeană a acestei competiţii şi reprezentând cu cinste judeţul Mureş în marea confruntare a celor mai strălucite şi lucide minţi pe care le are naţiunea noastră. Participantă la numeroase concursuri judeţene, interjudeţene şi naţionale de matematică (Grigore Moisil, Gheorghe Lazăr, Marian Ţarină, Laurenţiu Panaitopol, Nicolae, Păun, Al. P. Ilarian, S. Petru), ea a adus la Reghin nenumărate diplome şi medalii, rod al strădaniei permanente, al muncii neobosite, al pasiunii pentru tot ceea ce este frumos şi de folos societăţii. Consider că succesele Ştefanei se datorează şi climatului favorabil existent în familie, precum şi genelor moştenite de la părinţi şi bunici, toţi cadre didactice de valoare. Este unul dintre olimpicii liceului nostru care,  cu toţii ne-au adus multe bucurii şi satisfacţii depline de-a lungul anilor, făcându-ne sa trăim sentimentul lucrului bine făcut”, a menţionat profesorul Gheorghe Daraban.

Felicitări olimpicilor, respect dascălilor care au făcut posibile aceste frumoase rezultate care confirmă încă o dată că  “învăţând matematică, înveţi să gândeşti”, după cum spunea marele matematician român  Grigore Moisil.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close