Eveniment

Musica Sacra, oaspetele Filarmonicii la final de an

Foto 1 - cazanChiar dacă toamna îşi face încă simţită prezenţa, iarna stă să bată la uşă, luna decembrie venind cu temperaturi scăzute. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Filarmonica târgumureşeană, care aduce publicului meloman o nouă pagină muzicală dedicată muzicii sacre. Despre acest frumos cadou oferit publicului la final de an, ne-a vorbit Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.

Reporter: Decembrie e luna sărbătorilor de iarnă. Ce aducea ea special publicului Filarmonicii?

Vasile Cazan: Luna decembrie este prin tradiţie la Filarmonica Târgu-Mureş luna muzicii sacre. Din 1990 încoace am demarat Festivalul de muzică religioasă, Musica Sacra tocmai pentru a pune la dispoziţia melomanilor, a celor care iubesc muzica acest gen În perioada comunistă nu era prea promovat însă foarte bine că a demarat imediat după 90 această idee care se justifică şi astăzi deoarece luna decembrie e perioada sărbătorilor de iarnă , astfel că la Filarmonică tradiţia se păstrează şi se va păstra întotdeauna.

Reporter: Care e programul festivalului din acest an?

Vasile Cazan: Avem în acest an ediţia 24 a acestui festival care va începe pe data de 4 decembrie cu un concert vocal simfonic extraordinar. Avem programată o lucrare corală intitulată „Regina cerului” de Mozart, o cantată pentru cor şi orchestră. Un foarte mare violoncelist, o valoare absolută, Marin Cazacu va veni la Târgu-Mureş cu un program foarte interesant, cu o lucare românească intitulată „Balada haiducească” pentru violoncel şi orchestră de Paul Constantinescu care se va cânta în premieră la Târgu-Mureş , şi „Rapsodie ungară pentru violoncel şi orchestră” de David Popper, dirijorul concertului fiind Radu Popa, dirijorul Filarmonicii din Timişoara.

Reporter: Fiind vorba de muzica sacră, în ce locaţii speciale se va auzi ea?

Vasile Cazan: Avem două concerte corale extraordinare. Primul va fi în data de 7 decembrie, ora 11.30, la Biserica Ortodoxă „Sfânta Ana” de pe strada Pandurilor din Târgu-Mureş. Avem în acest recital lucrări foarte frumoase din creaţia liturgică românească, de Gavril Muzicescu, Nicolae Moldoveanu, Pascal Bentoiu, Valentin Timaru, Gheorghe Dima şi mulţi alţii. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, la Biserica Baptistă Nr. 1 de pe strada Libertăţii va fi un alt concert coral extraordinar, pe care am bucuria să-l dirijez. Va fi Antonia Someşan la orgă, şi vom avea câteva fragmente din oratorii din creaţia compozitorilor Pucinii, Verdi, Haydn şi Bhrams, la care se adaugă şi lucrări româneşti. În data de 13 decembrie un cor al Bisericii Reformate din Cetate va avea un concert, tot în organizarea Filarmonicii dirijat de organistul Csiky Csaba, iar în 15 decembrie am plăcerea să dirijez un alt concert coral la Biserica Romano Catolică din Cartierul Unirii, o biserică nouă care poartă hramul “Familia sfântă” , Iosif, Maria şi pruncul Iisus.

Reporter: Revenind la Palatul Culturii, ce oaspeţi veţi avea în luna decembrie ?

Vasile Cazan: În 9 decembrie vom avea un recital extraordinar cameral cu Mirela Capătă, la Sala Mică a Palatului Culturii, ocazie cu care artista va lansa şi o carte despre regretatul violonist Ştefan Ruha, pe care l-am omagiat recent la zece ani de la trecerea sa în nefiinţă. Avem apoi un concert simfonic foarte frumos în data de 11 decembrie cu un program la fel de frumos dirijat de Dumitru Gorea, originar din Republica Moldova, profesor la Universitatea Naţională de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti . Solistul concertului este un violonist din Ungaria, Koppándi Jenö, originar din Transilvania care aduce un program foarte variat, cu muzică barocă de Arcangelo Corelli la început, apoi Fantezia scoţiană de Max Bruch, şi în fine Simfonia 104 de Joseph Haydn.

Reporter: Se apropie Crăciunul. Ce pregătiţi în acest sens?

Vasile Cazan: În 18 decembrie, vom face un concert vocal simfonic extraordinar de Crăciun la Sala Mare a Palatului Culturii. Avem la acest concert un program foarte variat cu lucrări celebre din oratorii, inclusiv muzică preclasică, până la creaţia contemporană. Corul Mixt şi Orchestra simfonică va alea alături un excelent tenor din Anglia, Diane O Neiman, iar la pupitrul dirijoral de află un foarte mare clavecinist din Finlanda, Aapo Häkkinen. Aceşti doi artişti vin în premieră la Filarmonica din Târgu-Mureş. Sunt ferm convins că Sala Mare va fi din nou amenajată, cum se face de obicei de Crăciun, cu brad, cu toată atmosfera deoarece săptămâna care urmează acestui concert este Crăciunul.

Reporter: O invitaţie pentru public să nu ocolească concertele Filarmonicii în luna decembrie?

Vasile Cazan: Decembrie este o lună foarte plină şi Festivalul Musica Sacra sunt convins că va place publicului. Este şi aşteptat de melomani acest eveniment de tradiţie, care ne va pregăti pe toţi pentru atmosfera sărbătorii Naşterii Mântuitorului. Noi, aici la Filarmonică, ţinem foarte mult ca prin muzică mesajul să fie clar, interesant şi atractiv pentru public.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close