Reportaj

”Pentru fiecare lucrare ce o las în urmă, am un ritual de înviere”

F 2Sculptorul Florin Strejac ne reprezintă țara în India

 

Imaginația omului nu este parcelată, este singurul loc unde truda fără oprire își întinde brațele fără desăvârșire și rațiunea rareori își are locul. Cu un repertoriu formal şi ideatic foarte divers, dar cu o marcă individuală pregnantă, Florin Strejac, sculptor si restaurator la Secția de Conservare și Restaurare din cadrul Muzeului Județean,  mânuiește cu mare atenție la detalii în piatră, lemn, metal sudat, detalii care fac toată savoarea sculpturii sale pline de inventivitate, rafinament şi umor. Peste două săptămâni el pleacă într-o lungă călătorie, ne va reprezenta în India în cadrul unui simpozion organizat de Universitatea ITM din Gwalior.

 

Reporter: – Cea mai frumoasă exprimare a gândurilor omului este arta. Unde v-ați făcut pregătirea profesională și care sunt marile dvs. realizări?

Florin Strejac: -Am studiat la 1983 Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu „ din București, diploma sculptură- 1987, iar în anul 1998 am urmat Studii postuniversitare restaurare piatră, diploma- 2000. Am participat la zeci de simpozioane organizate în Cipru, India, Germania, USA, Turcia, Suedia, China, Egipt, Spania și la noi în țară. Am avut expoziții personale de sculptură și desen în USA, Germania, Suedia, Cluj și Târgu Mureș, iar în Spania, Italia, China și Expoziția Totem din România, am participat la expoziții în grup.

 Reporter: – Ce activitate aveți în viitorul apropiat?

Florin Strejac: – Peste aproximativ două săptămâni plec în India , la Simpozionul Internațional de sculptură , piatră metal, eveniment ce se va desfășura în orașul Gwalior, regiunea Pradesh, lângă capitala New Delhi, la care mă simt onorat să particip pentru a treia oară. Simpozionul este organizat de universitatea ITM din Gwalior și sunt invitați sculptori din Italia, Japonia ,Turcia , Argentina, Marea Britanie și România.

 Reporter: – În ce veți sculpta acolo?

F 1Florin Strejac: – Am la dispoziție marmură de diferite culori în cantitate de 2m cubi și foi de metal , pentru că se dorește o combinație de piatră/metal pentru realizarea fiecărei sculpturi. Dimensiunea finală poate ajunge și la 5 m înălțime, nu ar fi în premieră acest lucru, am o lucrare în China de 5metri x10m x2m, de exemplu. Pentru că este o lucrare complexă și dificilă,  vom avea asigurată și prezența și ajutorul unor asistenți indieni. Un lucru este cert, cu siguranță o să mă topesc de cald, acum este perioada secetoasă dinaintea musonului.

Reporter: – Ce amintiri despre India aveți notate în jurnalul de călătorii?

Florin Strejac: – Gwalior este un oras antic cu multe temple închinate diferiților zei hindu, Hanuman, zeul maimuță, Gannesha, zeul elefant, dar cel mai important monument este Taj Mahal aflat la 80 de km de Gwalior pe care îl vom vizita cu ocazia unei vizite organizate de Universitate.. Mâncarea specific indiană este bazată pe legume și fructe , puternic condimentată cu mirodenii locale , singurul “aport “de hrană de origine animală este laptele bătut , singurul acceptat de religie. Noi , chiar dacă suntem străini, trebuie să ne supunem obiceiurilor locale.

Reporter: – Există o taină în arta sculpturii, vă jucați cu uniformitatea unei bucăți de metal sau piatră cu o bucurie aproape copilărescă…ce sentiment vă apasă când vă despărţiţi de obiectul finalizat?

Florin Strejac: – De fiecare dată când mă despart de o lucrare finalizată îmi pun palmele pe suprafața ei, îmi iau rămas bun de la ea și încerc să-mi adun toate emoțiile momentului pentru a insufla viață materiei, indiferent că e vorba despre piatră sau metal. E ca un ritual de înviere .

 

Amalia VASILESCU

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close