Religie Cultura

Nicolae Băciuț: „Viața satului alegoric trebuie prelungită”

FOTO - nicolae baciut

Publicistul Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Mureş, este de părere că satul alegoric transpus la Festivalurile Văii Gurghiului și Văii Mureșului reprezintă un pas spre recuperarea sentimentului românesc al ființei. Acesta a transmis că pentru a-i găsi o funcționalitate pe un termen mai lung, în acest sat s-ar putea derula, pe perioada verii, proiecte în care meșterii populari să aibă reuniuni și ateliere pentru a-i învăța pe cei mai tineri să preia moștenirea tradițiilor.

Un centru al culturii populare tradiționale

Nicolae Băciuţ a spus că perioadele în care se desfășoară festivalurile ar putea fi prelungite, considerând necesar un centru al culturii populare tradiționale, care ar putea atrage mai mulți turiști și oameni interesați chiar de recuperarea folclorului și a tradițiilor. „Lucrurile trebuie privite în complexitatea lor. Un astfel de ansamblu e o treaptă, o etapă spre a ne reîntoarce la tradiții. Sigur, acest sat alegoric cu case tradiționale din zonă, cu biserică încearcă să facă un pas spre a recupera sentimentul românesc al ființei. Eu aș vedea un pic lucrurile mai departe. Simt nevoia ca acest sat alegoric să-și găsească o funcționalitate pe un termen mult mai lung decât cel pe care îl presupune fiecare ediție de festival, adică două, trei zile. Poate că aici s-ar putea derula proiecte în care meșteri populari din toate aceste zone să aibă reuniuni și ateliere, copiii, la rândul lor, să învețe să preia o moștenire a tradițiilor, adică aș prelungi viața acestui sat alegoric pe cât mai mult timp posibil, măcar pe durata vacanțelor de vară și aș crea un centru al culturii populare tradiționale măcar de pe Valea Gurghiului, deși nu trebuie să fim limitativi, ci ar trebui să privim lucrurile în ansamblul județului Mureș. Este și Festivalul Văii Mureșului, mai sunt și alte activități de substanță etnofolclorică, dar aici amplasamentul este extraordinar de frumos, zona este ofertantă și e păcat să nu fie duse lucrurile mai departe. Astfel de perioade prelungite ar putea atrage mai mulți turiști și mai mulți oameni interesați chiar de recuperarea folclorului și a tradițiilor și apoi în casele care există aici ar putea fi amenajate interioare tradiționale, astfel încât să fie văzute de cât mai mulți turiști. Drumul până aici este cât se poate de rezonabil, deci nu mai există invocată infrastructură ca un obstacol în calea accesării unui astfel de spațiu. Eu aș vedea urcarea pe trepte mai înalte cu acest proiect, pentru că bogăția, tezaurul etnofolcloric al zonei este inestimabil. Încă mai există meșteri populari, ei se mai reunesc și pe la Muzeul Etnografic din Reghin, la activitățile pe care le proiectează doamna Maria Borzan, directoarea instituției, dar aici mi se pare un loc mai potrivit decât pe Valea Mureșului, fiindcă acolo este vânzoleala traficului. Aici este un spațiu de liniște și de punere mai bine în ecuația e moștenirii culturale”, a precizat Nicolae Băciuț.

„Aceste locuri merită exploatate”

Acesta a precizat că locurile în care se derulează aceste evenimente merită exploatate mai mult, drept pentru care drumurile pietruite, de țară, ar fi necesare. „Experiența este decisivă în acest sens. Fiecare ediție se lasă cu niște învățături, cu niște concluzii și atunci e firesc să fie mai bine de la un an la altul, pentru că interesul general pentru astfel de manifestări este foarte mare și e firesc să fie diferențe în sus și sigur compromisurile sunt necesare, adică pe lângă spectacole folclorice, oferta culturală trebuie să fie diversă, nu trebuie să restrângem lucrurile strict la ceea ce înseamnă oferta culturală, fiindcă dacă extindem oferta, atunci pot fi atrași mult mai mulți consumatori de cultură decât ar face-o doar zonele etnofolclorice. Acest loc chiar merită exploatat și se pot face și aici amenajări interioare încât să se facă toate căile de acces în termenii drumurilor de la țară, adică nu e de adus aici betoane, nu le văd locul, ci mai degrabă e nevoie de drumuri pietruite, alei pietruite. Mai sunt multe lucruri care s-ar putea face și chiar ar merita”, a transmis acesta.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close