Educatie

”Outreach” și”Salvați copiii” împotriva violenței domestice

FullSizeRender

La nivel internațional, în fiecare an în perioada 25 noiembrie-10 decembrie, se desfășoară” Campania celor 16 zile de activism împotriva violenței”, ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare asupra formelor de manifestare a violenței ca o încălcare a drepturilor omului. În județul Mureș, Inspectoratul Județean de Poliție, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, Centrul pentru prevenirea, monitorizarea și combaterea violenței în familie, coordonează activitățile campaniei la nivel local, beneficiind de sprijinul a numeroși parteneri, autorități locale, instituții ONG-uri, parteneri privați și, nu în ultimul rând, mass media.

Nevoia de comunicare și informare

Datele de debut și sfârșit de campanie nu sunt alese întâmplător, 25 noiembrie este Ziua Internațională de luptă împotriva violenței asupra femeii, iar 10 decembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Omului, tocmai pentru a sublinia faptul că violența este o încălcare a drepturilor omului.” Scopul campaniei este de sensibilizare și conștientizare a comunității mureșene privind violența în familie și nu numai, precum și a consecințelor, de cele mai multe ori dramatice. Am avut situația în care 70% din plângerile depuse la poliție au fost retrase pentru că, victimele nu știu ce drepturi și soluții de rezolvare au” a declarat comisar șef de poliție Câmpeanu Alexandru, șeful IPJ Mureș.

Puterea unui bumb

Violența dezbină, destramă familii, distruge vieți. ” Vrem ca lumea să vorbească despre existența violenței și despre nevoia de a reacționa, de a nu accepta violența ca fiind ceva normal, să readucem în atenția comunității serviciile existente. Nasturii țin lucrurile împreună, fiecare dintre noi poate fi nasture pentru relațiile celor din jur, motiv pentru care l-am ales simbol al campaniei noastre. Toți cei care se alătură campaniei vor purta în cele 16 zile de activism împotriva violenței, un nasture, unul distinct, altul decât al hainelor, pentru a exprima apartenența la mișcarea împotriva violenței. Implicarea poate fi evidențiată și prin postarea unei fotografii cu nasturele purtat însoțit de un mesaj împotriva violenței, pe Facebook – Siguranța Mureșenilor” a declarat comisar de poliție Gabriela Pîncă, coordonator Compartiment Analiză și Prevenirea Criminalității.

 

Organizația ”Outreach” are ca scop organizarea și desfășurarea unor programe și proiecte de natură educativă, culturală și instruire psiho-socială și facilitează prin educare creșterea respectului față de valorile culturale și morale. ”Outreach” a dedicat activitatea zilei de 26 noiembrie campaniei demarate de către organizația ” Salvați Copiii România” împotriva violenței. La Școala Gimnazială nr.7 din Târgu Mureș , elevii clasei I-A, sub îndrumarea doamnei Letiția Sava, au parcurs o lecție în care au învățat ce înseamnă empatia și cum este manifestată de om, capacitatea de a recunoaște și, într-o oarecare măsură, de împărtăși sentimentele. Copiii au participat la un exercitiu de ascultare activă, au discutat despre modul în care oamenii interacționează fără agresivitate, au identificat alternative de interacțiune și au creeat un cerc al prieteniei, fiecărui elev fiindu-i desemnat un coleg căruia să îi deseneze portretul și să-i identifice calitățile. ” Este important să educăm din primele momente empatia și interacțiunea empatică. Chiar dacă în România există în continuare o acceptare tacită a fenomenului de agresivitate în familie, intervenția timpurie va ajuta la schimbarea acestui aspect. Faptul că avem o problemă ca și societate nu este o acuză, este un pretext pentru a  crește, a ne transforma în ceva mai bun. Proiectul ” Stop luptei de acasă” demarat de organizația Salvati Copiii România și proiectul organizației Outreach, ” Combaterea Agresivității în școli”, trebuie promovate și sprijinite. Am dedicat această activitate campaniei demarate de ” Salvati Copiii Romania” în speranța că, astfel de interacțiuni nu vor fi singulare, iar acest tip de abordare va fi preluată de cât mai multe cadre didactice, ” a declarat Sandra O’Connor, președinte Outreach.

Amalia Vasilescu

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close