Eveniment

Parada florilor la Târgu Mureș

F 1

 

Fie că le cumpărăm în buchete, în ghiveci sau pur și simplu doar faptul că le privim în grădini, florile totdeauna au reprezentat hrană pentru sufletul omului. În data de 30 noiembrie, în Piața Trandafirilor, zona Ceasului Floral, a fost inaugurată expoziţia de flori cu vânzare, organizată sub genericul „Parada florilor de toamnă”.

Nebuloasă de culori și forme

Până la data de 9 noiembrie, 52 de expozanți din Târgu Mureș, Nazna, Ceauașu de Câmpie, Berghia, Sântana de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Chinari și Curteni încântă privirile celor care trec prin Piaţa Trandafirilor, afișând dintr-un capăt în celălalt rânduri rânduri de crizanteme, cea mai cunoscută și căutată floare de toamnă ce înflorește până la sfârșitul anului, deloc pretențioasă, rezistentă la frig, prezentată într-o gamă extreme de variată de culori şi nuanţe. ” Am șapte tipuri de crizanteme, avantajul lor este că pot fi păstrate în ghiveci la fel de bine cum pot fi plantate și în grădină”, a declarat Horvath Istvan, participant. Cu exemplare de panseluțe și flori uscate ne ademenește Peres Rita din Curteni, iar cu 7 tipuri de bulbi de Iris, Crin de cameră, Zambile, Lalele, Imperiali, Allium și Narcise ne servește Ranfu Mircea din Sibiu.

Arbust cu bomboane mov

F2Din dorinţa de a aduce în judeţul Mureş plante deosebite la preţuri accesibile, de a prezenta diversitatea de specii ornamentale ce pot fi folosite cu succes în amenajările peisagistice, Tache Floarea din Hărțău expune în cadrul paradei plante foioase și rășinoase de grădini. ” Foarte atrăgător este Callicarpa, un arbust peren cu frunze căzătoare, foarte rezistent la temperaturi scăzute, crește repede și poate ajunge la o înălțime maximă de 1,5-2 m. Este decorativ prin fructele sale sub forma unor bile mici de culoare mov, care apar în urma florilor, asemănătoare unor perle sau mici bomboane” ne-a spus Tache Floarea.

Dovleac Cobra

O altă plantă care atrage privirile trecătorilor este cea comercializată de Moga Margit din Sovata, planta Dovleac Cobra, cu formă alungită de pară ce se folosește la extragerea vinului. ” Am și fparte multe tipuri de crizantemă, dacă plantezi crizantema în grădină, alege un spațiu la care soarele are acces cel putin 5 ore pe zi, iar pământul are o drenare bună. Chiar dacă majoritatea speciilor de crizantemă nu sunt pretențioase în ceea ce privește solul, acestea se dezvoltă și rezistă mai mult atunci când rădăcina lor se află într-un pământ care nu reține prea mult apă” ne sfătuiește Moga Margit.

Din nebunia naturii

F 3 Pe timpul toamnei, razele soarelui insistă să se ascundă după nori ca și cum s-ar juca de-a v-ați ascunselea, dar nenumăratele soiuri de flori și plante cu o cromatică deosebită, ne oferă posibilitatea de a obține multe combinații de aranjamente minunate inspirate din nebunia naturii, care să ne însenineze existența.”Este o perioadă deosebită, când gândurile noastre, ale tuturor, români şi maghiari deopotrivă, se îndreaptă spre cei pe care i-am iubit”, a declarat Claudiu Maior, viceprimarul municipiului.

 

Amalia VASILESCU

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close